Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρόλο που αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και περιορισμένη οικονομική καθοδήγηση, συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητά τους, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω επενδύσεων. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα του τμήματος ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, η επενδυτική διάθεση στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένει σταθερή, με τις μισές από αυτές να δηλώνουν επενδυτικά ενεργές τόσο την προηγούμενη όσο και την επόμενη τριετία.
Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το 11% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δείχνει αβεβαιότητα ή τάση αναθεώρησης των επενδυτικών σχεδίων τους, λόγω της υψηλής αβεβαιότητας που επικρατεί και της αδυναμίας κατανόησης των προγραμμάτων χρηματοδότησης και των επενδυτικών σχεδίων. Ειδικά οι πολύ μικρές επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν χαμηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι οι περίπου 870.000 μικρομεσαίες στην Ελλάδα συνεισφέρουν ετησίως περίπου 140 δισ. ευρώ στον κύκλο εργασιών της χώρας.
Η μέση επένδυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένει σταθερά στο 20% του κύκλου εργασιών τους. Οι επενδυτικές προτεραιότητες για την επόμενη τριετία περιλαμβάνουν την επέκταση παγίων, τις ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, ενώ οι επενδύσεις σε καινοτομία, εξωστρέφεια και συνεργασίες βρίσκονται χαμηλότερα στις προτεραιότητες.
Παρά την έλλειψη σαφών ενδείξεων για ανάκαμψη της βιομηχανίας, η διάθεση για επενδύσεις παραμένει σταθερή, με τις ψηφιακές επενδύσεις να έχουν κορυφωθεί την προηγούμενη τριετία, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Κύριος στόχος των επενδυτικών σχεδίων είναι η υποστήριξη της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ το υπόλοιπο 54% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επικεντρώνεται στη βελτίωση της αποδοτικότητας.
Οι αναλυτές επισημαίνουν τη σημασία της πλήρους αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα αυτών που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, παρατηρείται ένας δισταγμός από την πλευρά των επιχειρήσεων για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης, με μόλις το 7% των μικρομεσαίων να έχουν καταθέσει αίτηση, λόγω δυσκολιών στην ολοκλήρωση των απαραίτητων επενδυτικών σχεδίων και την ανάγκη οικονομικής καθοδήγησης.
Σχεδόν το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους στρέφεται προς τις επενδύσεις, με τη βιομηχανία να δείχνει υψηλότερη επενδυτική διάθεση. Παράλληλα, το Ταμείο Ανάκαμψης επιδρά σημαντικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το 60% των ΜμΕ στη βιομηχανία να επενδύει και το 19% να αξιοποιεί τα κονδύλια του Ταμείου. Στον τομέα του εμπορίου, το 46% των ΜμΕ κατευθύνεται σε επενδυτικές στρατηγικές, ενώ στις υπηρεσίες και τις κατασκευές τα ποσοστά κυμαίνονται στο 49% και 47% αντίστοιχα, με σημαντικό ποσοστό να προσβλέπει στη χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.