Σε μια εποχή συνεχόμενων προκλήσεων, ο Ψηφιακός Εκσυγχρονισμός του κράτους, αποτελεί μεγάλο εθνικό στόχο της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, περιέγραψε τα επόμενα βήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη χρήση της τεχνολογίας επ’ ωφελεία των πολιτών με στόχο την ενδυνάμωση της σχέσης κράτους-πολίτη.
«Την προηγούμενη τετραετία άλλαξε πραγματικά η εικόνα του ελληνικού δημοσίου. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τα συστήματα εκείνα τα οποία θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια νέα ψηφιακή εποχή, πάντα με προδιαγραφές ασφάλειας. Θέλουμε να γίνει κατανοητό ότι πλέον η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα που νοιάζεται για τον πολίτη, τον ενημερώνει, προλαμβάνει καταστάσεις και στέκεται δίπλα του, αρωγός σε κάθε του βήμα», υπογράμμισε.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι ζητήματα όπως η συναλλαγή με το κράτος, θα πρέπει να βρίσκουν λύσεις μέσω της τεχνολογίας, λέγοντας: «Θέλουμε σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία να απλοποιήσουμε και να ψηφιοποιήσουμε τις διαδικασίες ώστε να μπει ένα τέλος στη γραφειοκρατία και στην ταλαιπωρία των πολιτών. Δεν πρέπει κανένας πολίτης να νιώθει ότι έχει μείνει πίσω. Η καινούρια ψηφιακή Ελλάδα είναι συμπεριληπτική και αυτήν προσπαθούμε καθημερινά να δημιουργήσουμε».
Σχετικά με τις προτεραιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης , ο κ. Παπαστεργίου έκανε λόγο για μεγάλα έργα τα οποία ήδη τρέχουν και θα αλλάξουν την εικόνα του κράτους όπως η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, αλλαγές στον Τομέα της Υγείας αλλά και η περαιτέρω αναβάθμιση του gov.gr με την εισαγωγή νεών υπηρεσιών τις οποίες ο κάθε πολίτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί μέσω του κινητού του, καταναλώνοντας όλο και λιγότερο χρόνο στις συναλλαγές με το δημόσιο.
Για την τεχνητή νοημοσύνη σημείωσε ότι θα πρέπει να την ενσωματώσουμε σε τομείς όπως η Υγεία, η Οικονομία και η Ασφάλεια και να αποτελέσει σύμμαχο του κάθε πολίτη.
«Ως Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η τεχνολογία είναι εγωίστρια και της αρέσει να αυτοαναδεικνύεται. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα πεδίο το οποίο μας δείχνει πόσο εκπληκτικά πράγματα μπορεί να κάνει η τεχνολογία, να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών και την εξυπηρέτησή τους σε πολλά επίπεδα και πολλούς τομείς. Παρόλα αυτά, εάν δεν είναι επικεντρωμένη στον άνθρωπο και στο πως θα κάνει τη ζωή του καλύτερη και πιο ασφαλή, τότε δεν πετυχαίνουμε τίποτα», τόνισε.
Και πρόσθεσε: «Ήδη η Ευρώπη δημιουργεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο γύρω από το οποίο θα κινηθούμε. Άλλωστε σε αυτήν ακριβώς κατεύθυνση εντάσσεται και η πρόθεση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου το οποίο θα εξετάζει τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης , η εργαλειοθήκη της οποίας θα αξιοποιηθεί για την πρόβλεψη των αναγκών του δημόσιου τομέα».