Οικογένεια Εμπειρίκου έχει τις ρίζες της στην Άνδρο, ένα νησί με μακρά ιστορία στη ναυτιλία. Η επιχειρηματική τους δραστηριότητα ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα, με την ίδρυση μιας εταιρείας στη Βραΐλα της Ρουμανίας. Η επιτυχημένη πορεία τους στον κλάδο της ναυτιλίας τους οδήγησε να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές, όπως η Ελλάδα και η Αγγλία. Σήμερα, η οικογένεια Εμπειρίκου διατηρεί μια ηγετική θέση στον ελληνικό κόσμο της ναυτιλίας, με ένα στόλο πλοίων που δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο
Λεονάρδος ή Λινάρδος Μπειρίκος ή Μπιρίκος: Ο Γενάρχης μίας Ναυτιλιακής Δυναστείας
Ο Λεονάρδος ή Λινάρδος Μπειρίκος ή Μπιρίκος (1765-1830) αποτελεί μια εμβληματική μορφή, όντας ο γενάρχης της ξακουστής οικογένειας Εμπειρικού. Γεννημένος στη Χίο το 1765, ο Λεονάρδος έθεσε τα θεμέλια για μια δυναστεία που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στην ελληνική ναυτιλία. Γεννημένος σε μια οικογένεια με ναυτιλιακή παράδοση, ο Λεονάρδος μυήθηκε από νωρίς στα μυστικά της θάλασσας. Νυμφεύτηκε την Μαρία Κουτέλη, με την οποία απέκτησαν παιδιά που ακολούθησαν τα βήματά του στον ναυτιλιακό κλάδο, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικογενειακής επιχείρησης. Ο Λεονάρδος Μπειρίκος ασχολήθηκε ενεργά με το εμπόριο και τη ναυτιλία, χτίζοντας σιγά σιγά μια ακμάζουσα επιχείρηση. Η οξυδέρκεια, η επιμονή και η διορατικότητά του τον οδήγησαν στην επιτυχία, θέτοντας τις βάσεις για την μελλοντική ανάπτυξη της οικογένειας. Ο Λεονάρδος Μπειρίκος υπήρξε πρωτοπόρος στον εφοπλιστικό κλάδο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας. Η διορατικότητα και η τόλμη του άνοιξαν τον δρόμο για τις μελλοντικές γενιές της οικογένειας, οι οποίες ηγήθηκαν της ελληνικής ναυτιλίας σε διεθνές επίπεδο. Ο Λεονάρδος Μπειρίκος άφησε πίσω του μια ακμάζουσα ναυτιλιακή επιχείρηση, αλλά και μια κληρονομιά ηθών και αξιών που καθοδηγούν την οικογένεια Εμπειρικού μέχρι σήμερα. Η επιμονή, η εργατικότητα και η αγάπη για τη θάλασσα αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε η ναυτιλιακή αυτοκρατορία Οικογένεια Εμπειρίκου: .Γόνοι της επιφανούς οικογένειας Αντώνιος Εμπειρίκος:Ν αυτικός, γιος του Λινάρδου Εμπειρίκου. Δυστυχώς, ελάχιστες πληροφορίες σώζονται για την ζωή και το έργο του. Η ναυτική του καριέρα αποτελεί κομμάτι της οικογενειακής παράδοσης στον εφοπλιστικό κλάδο.Ματθαίος Εμπειρίκος: Δήμαρχος Άνδρου, ευεργέτης και γιος του Λινάρδου Εμπειρίκου. Η θητεία του ως δήμαρχος σημαδεύτηκε από σημαντικά έργα και προσφορά στο νησί. φιλανθρωπική του δράση άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στην κοινωνία της Άνδρου. Κωνσταντίνος Εμπειρίκος: Δήμαρχος Άνδρου, βουλευτής και ευεργέτης, γιος του Λινάρδου Εμπειρίκου. Διετέλεσε δήμαρχος Άνδρου, προσφέροντας στην ανάπτυξη και την ευημερία του νησιού.
Η πολιτική του καριέρα τον ώθησε στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου υπηρέτησε ως βουλευτής. Η ευεργετική του δράση αγγίζει πλήθος τομέων, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η υγεία.
Ο Κωνσταντίνος Εμπειρίκος ήταν Έλληνας εθνικός ευεργέτης και πολιτικός . Γιός του Λινάρδου Μπιρίκου, γόνου της Οικογένειας Εμπειρίκου. Το 1862 εξελέγη πληρεξούσιος κατά την Συνέλευση του 1862 και βουλευτής το 1872 και 1874. Το 1866 εξελέγη δήμαρχος Άνδρου. Κατέθεσε σημαντικό ποσό για να ιδρυθεί το «Εμπειρίκειο Γηροκομείο και Νοσοκομείο» στην Άνδρο, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Είχε αποκτήσει πολλά παιδιά μεταξύ των οποίων τον Επαμεινώνδα Εμπειρίκο, υπουργό, εφοπλιστή και τραπεζίτη, και τον Γιώργο Εμπειρίκο, δήμαρχο Άνδρου. Εγγονός του είναι ο Αλέξανδρος Εμπειρίκος – Κουμουνδούρος.
Ο Επαμεινώνδας Εμπειρίκος αποτελεί μια εμβληματική μορφή της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με πολυσχιδή δράση στον επιχειρηματικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο.
Γεννήθηκε στην Άνδρο και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολήθηκε με επιτυχία με τον τραπεζικό κλάδο, ιδρύοντας την Τράπεζα Εμπειρικών. Παράλληλα, δραστηριοποιήθηκε στον εφοπλιστικό κλάδο, δημιουργώντας μια ακμάζουσα ναυτιλιακή εταιρεία. Η ενεργή παρουσία του στην πολιτική σκηνή τον έφερε στο αξίωμα του βουλευτή και αργότερα του υπουργού. Υπήρξε παντρεμένος με την Όλγα Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου, κόρη του πολιτικού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου.Ο Επαμεινώνδας Εμπειρίκος αφήνει το σημάδι του σε πολλούς τομείς, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Ως τραπεζίτης, συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ως εφοπλιστής, ενίσχυσε την ελληνική ναυτιλία, θέτοντας τα θεμέλια για την μετέπειτα ακμή της. Ως πολιτικός, ηγήθηκε σημαντικών μεταρρυθμίσεων και υπηρέτησε το κοινό καλό. Ο Επαμεινώνδας Εμπειρίκος αφήνει πλούσια κληρονομιά, όχι μόνο στους επιχειρηματικούς και πολιτικούς τομείς, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα η Οικογένεια Εμπειρίκου.
Ο Αλέξανδρος Επαμεινώνδας Εμπειρίκος – Κουμουνδούρος (1898 – 1980) ήταν ποιητής και πολιτικός.Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν δευτερότοκος γιος του Εμπειρίκου, γόνου μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας της Άνδρου, και της Όλγας Κουμουνδούρου, κόρης του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Ασχολήθηκε από μικρός με την ποίηση, συνδέθηκε φιλικά με τον Κωνσταντίνο Τσάτσο και σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1918. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα, στο οποίο υπηρέτησε για τρία χρόνια πριν παραιτηθεί. Λόγω της έλλειψης αρρένων απογόνων από τους δύο γιους του Κουμουνδούρου, υιοθετήθηκε από τον βουλευτή, Σπύρο Κουμουνδούρο, αδερφό της μάνας του, και πρόσθεσε το επώνυμο “Κουμουνδούρος” δίπλα στο “Εμπειρίκος”. Το 1928 πούλησε το κτήμα Κουμουνδούρου που είχε κληρονομήσει στην Τροιζήνα. Ανέλαβε παράλληλα το κόμμα του θείου του στη Μεσσηνία εκλεγόμενος το 1930 βουλευτής. Στην κυβέρνηση Τσαλδάρη μάλιστα διετέλεσε υπουργός Ηπείρου. Στη συνέχεια όμως έφυγε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Ελβετία, όπου διέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Στην Βέρνη διορίστηκε σύμβουλος τύπου στην ελληνική πρεσβεία. Παράλληλα ασχολήθηκε με την λογοτεχνία και την ποίηση εκδίδοντας πολλές κριτικές και ποιητικές συλλογές. Απεβίωσε στο Λονδίνο το 1980. Ήταν παντρεμένος δύο φορές, σε πρώτο γάμο με μια Γαλλίδα ονόματι Σουζάνα και σε δεύτερο με μια Γιουγκοσλάβα. Από τον πρώτο γάμο απέκτησε τρία παιδιά μεταξύ των οποίων τον Φίλιππο Εμπειρίκο, εφοπλιστή, και την Μαρία Εμπειρίκου, σύζυγο επίσης Εμπειρίκου.
Γιώργος Εμπειρίκος (1879-1944):Εφοπλιστής, σύζυγος Σοφίας Δούμα και γιος του Επαμεινώνδα Εμπειρίκου. Σημαντικός εκπρόσωπος της 3ης γενιάς της εφοπλιστικής οικογένειας Εμπειρίκου.
Ηγήθηκε της οικογενειακής επιχείρησης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την ακμή της.
Επαμεινώνδας Εμπειρίκος (1914-1982): Εφοπλιστής και γιος του Γιώργου Εμπειρίκου.Συνέχισε την οικογενειακή παράδοση στον εφοπλιστικό κλάδο.Διακρίθηκε για την επιχειρηματική του δεινότητα και οξυδέρκεια.Γιώργος Εμπειρίκος (1944-2003):Γιος του Επαμεινώνδα Εμπειρίκου.Ακολούθησε τα βήματα του πατέρα και του παππού του στον εφοπλιστικό κλάδο. Η δράση του άφησε το στίγμα της στον ελληνικό και διεθνή εφοπλιστικό χώρο. Νικόλας Εμπειρίκος: Γιος του Επαμεινώνδα Εμπειρίκου.
Δραστηριοποιήθηκε στον εφοπλιστικό κλάδο, συμβάλλοντας στην οικογενειακή επιχείρηση.Όλγα Εμπειρίκου:Κόρη του Γιώργου Εμπειρίκου.Παντρεύτηκε τον εφοπλιστή Γιάννη Γουλανδρή.Η κοινή τους πορεία στον εφοπλιστικό κλάδο σημαδεύτηκε από επιτυχίες και καινοτομίες. Ειρήνη Εμπειρίκου: Κόρη του Γιώργου Εμπειρίκου. Παντρεύτηκε τον Κόμη André Skarbek – Borowski. Η οικογένεια Skarbek – Borowski έχει μακρά ιστορία και αριστοκρατική καταγωγή. Γιάννης Εμπειρίκος – Skarbek – Borowski:Γιος της Ειρήνης Εμπειρίκου. Συνδυάζει το όνομα και την κληρονομιά και των δύο οικογενειών. Η μελλοντική του πορεία παραμένει ανοιχτή, με δυνατότητες σε διάφορους τομείς.
Ο Λεωνίδας Εμπειρίκος (1872-1947) Πρωτότοκος γιος του Ανδρέα Εμπειρίκου, γεννήθηκε στην Άνδρο το 1869. Σπούδασε εμπορικές επιστήμες στη Ρουμανία και ακολούθως εργάστηκε στο γραφείο του θείου του Αλκιβιάδη Κ. Εμπειρίκου, μεγαλεμπόρου σιτηρών και εφοπλιστή, στη Βραΐλα. Ξεκίνησε την εφοπλιστική του δραστηριότητα το 1899 με τους τρείς αδελφούς του Αντώνιο, Μιχαήλ και Μαρή αγοράζοντας δύο μεταχειρισμένα ατμόπλοια και ιδρύοντας την ναυτιλιακή και εμπορική εταιρεία Embiricos Bros. με έδρα την Σύρο η οποία προχώρησε από το 1902 και στη ναυπήγηση φορτηγών ατμοπλοίων. Το 1909, ίδρυσε με τους αδελφούς του την «Εθνική Ατμοπλοΐα της Ελλάδος» με έδρα τον Πειραιά. Η εταιρεία απέκτησε το νεοναυπήγητο υπερωκεάνιο «Πατρίς» και σύντομα εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές επιχειρήσεις της εποχής που κυριάρχησε στον υπερωκεάνειο στίβο, διαγράφοντας σπουδαία πορεία μέχρι το 1935, οπότε οδηγήθηκε στη διάλυση εξαιτίας συσσωρευμένων προβλημάτων, οι οποίες προκλήθηκαν κυρίως από λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές. Εκτός από τις παραπάνω εταιρείες, ίδρυσε το 1915 με τον αδελφό του Μιχαήλ τη βρετανική εταιρεία Byron Steamship Company η οποία απέκτησε και διαχειρίστηκε σημαντικό αριθμό ατμοπλοίων υπό βρετανική σημαία μέχρι το 1932. Ο Λεωνίδας Εμπειρίκος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Θερμός υποστηρικτής αλλά και προσωπικός φίλος του Ελευθερίου Βενιζέλου, υπήρξε από τα πρώτα στελέχη του κόμματος των Φιλελευθέρων και εκλέχθηκε βουλευτής Κυκλάδων το 1910, 1912 και 1915. Ανεκτίμητη υπήρξε η συμβολή του στον εθνικό αγώνα του Βενιζέλου στη διάθεση του οποίου έθεσε τα πλοία και την περιουσία του. Διετέλεσε υπουργός Επισιτισμού και Αυτάρκειας από 14 Ιουνίου 1917 έως 18 Ιανουαρίου 1918. Εκτός από τη ναυτιλιακή του δραστηριότητα υπήρξε φορέας σημαντικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με κορυφαίες την ίδρυση της Τράπεζας Εθνικής Οικονομίας, των Ασφαλειών «Εθνική Ζωή» και «Καλή Πίστις» ενώ αγόρασε το παραδοσιακό μηχανουργείο «Βασιλειάδη» με σκοπό την ίδρυση ναυπηγείου. Πολυδιάστατη υπήρξε επίσης η κοινωνική του δράση αλλά και προσφορά, με την πραγματοποίηση σημαντικών έργων ευποιίας, τόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όσο και αλλού. Για αυτό και η Πολιτεία τον ετίμησε το 1918 με τον Ταξιάρχη του Β. Τάγματος του Σωτήρος. Το 1916 σε ηλικία 47 ετών εκλέχθηκε Πρόεδρος της νεοσύστατης Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών. Διατήρησε τη θέση αυτή και μετά τις επόμενες 4 αρχαιρεσίες του σωματείου, μέχρι και το 1920. Μετά τη διάλυση της «Εθνικής Ατμοπλοΐας της Ελλάδος», περιορίστηκε στη διαχείριση φορτηγών πλοίων τα οποία όμως απώλεσε στη διάρκεια του Πολέμου. Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Παρίσι, όπου και πέθανε, το 1948.
Ο Ανδρέας Εμπειρίκος (1901-1975) γιος του Λεωνίδα απο την οικογένεια Εμπειρίκου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Γεννημένος στην Μπράιλα της Ρουμανίας, σπούδασε φιλοσοφία και αγγλική φιλολογία. Η ενασχόλησή του με την ψυχανάλυση, τόσο ως θεραπευόμενος όσο και ως ψυχαναλυτής, άφησε το στίγμα της στο λογοτεχνικό του έργο. Ο Εμπειρίκος θεωρείται ο εισηγητής του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα.
Ποιητικές συλλογές του, όπως “Υψικάμινος”, “Ελένη”, “Ο Μάγος”, και “Γραφή ενός Στρατιώτη” σημάδεψαν την ελληνική ποίηση. Η γραφή του διακρίνεται από ονειρικότητα, αυτοματισμό, και ελεύθερο στίχο.Ο Εμπειρίκος ασχολήθηκε και με την πεζογραφία, γράφοντας μυθιστορήματα, διηγήματα, και κριτικά κείμενα. Έργα του, όπως “Ο Μέγας Ανατολικός”, “Εις το Φως της Σελήνης”, και “Τετραλογία του Τελχίνος” φέρουν την σφραγίδα του υπερρεαλισμού. Η πεζογραφία του διακρίνεται από πλούσια φαντασία, λυρισμό, και φιλοσοφικό στοχασμό. Ο Ανδρέας Εμπειρίκος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ελληνική λογοτεχνία. Η ποίηση και η πεζογραφία του διακρίνονται από πρωτοπορία, ονειρικότητα, και πνευματικότητα. Η κληρονομιά του αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικές γενιές λογοτεχνών.
Σταμάτιος Γ. Εμπειρίκος (1868-1934): Γεννήθηκε το 1868 στην Άνδρο, σε οικογένεια με μακρά παράδοση στη ναυτιλία. Σπούδασε αρχικά στη Ρουμανία και ακολούθως στην Εμπορική Σχολή της Χάλκης.Ολοκλήρωσε την επιμόρφωσή του στο Λονδίνο, αποκτώντας σφαιρική γνώση του ναυτιλιακού κλάδου. Ξεκίνησε την καριέρα του στο ναυτεμπορικό γραφείο των θείων του στη Βραΐλα της Ρουμανίας. Απέκτησε πολύτιμη εμπειρία στον εφοπλιστικό κλάδο, θέτοντας τα θεμέλια για μια μελλοντική επιτυχημένη πορεία. Ίδρυση της ναυτιλιακής εταιρείας “Σταμάτιος Γ. Εμπειρίκος”.Ενεργή συμμετοχή σε διάφορους ναυτιλιακούς οργανισμούς. Σημαντική προσφορά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Διετέλεσε ηγέτιδα φυσιογνωμία στον εφοπλιστικό κλάδο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την ακμή της ελληνικής ναυτιλίας. Απεβίωσε το 1934, αφήνοντας πλούσια κληρονομιά στον εφοπλιστικό κλάδο.
Ο Σταμάτης Εμπειρίκος (1895-1977) ήταν εφοπλιστής, ευεργέτης και γερουσιαστής. Γεννήθηκε στην Άνδρο Ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, Γεωργίου Εμπειρίκου, στον εφοπλιστικό κλάδο.
Διέπρεψε στον τομέα, χτίζοντας μια ακμάζουσα ναυτιλιακή εταιρεία. Η διορατικότητα και η επιχειρηματική του οξυδέρκεια τον ώθησαν σε ηγετικές θέσεις στον ελληνικό και διεθνή εφοπλισμό.Ο Σταμάτης Εμπειρίκος διακρίθηκε για το πνεύμα αλληλεγγύης και προσφοράς. Πραγματοποίησε πλήθος δωρεών σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, στηρίζοντας την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την κοινωνική πρόνοια. Η γενναιοδωρία και η ευαισθησία του άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ελληνική κοινωνία.Εκλέχτηκε γερουσιαστής, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Η θητεία του σημαδεύτηκε από την ενεργή του συμμετοχή σε σημαντικά ζητήματα της χώρας.
Οικογένεια Εμπειρίκου σύγχρονοι εκπρόσωποι :
Γεώργιος Εμπειρίκος (γιος του Σταμάτη):Εφοπλιστής, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση στον ναυτιλιακό κλάδο. Ηγείται μίας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στην Ελλάδα.Η διορατικότητα και η επιχειρηματική του οξυδέρκεια τον καθιστούν ηγέτιδα φυσιογνωμία στον εφοπλιστικό χώρο.
Νικόλας Εμπειρίκος (γιος του Σταμάτη): Εφοπλιστής, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα και του αδελφού του. Διακρίνεται για την οξυδέρκεια και την διορατικότητά του στον εφοπλιστικό κλάδο.
Η δράση του συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ακμή της οικογενειακής επιχείρησης.
Σταμάτης Εμπειρίκος (γιος του Νικόλα): Εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς της οικογένειας στον εφοπλιστικό κλάδο. Ξεκινά την καριέρα του, φέρνοντας νέες ιδέες και όρεξη για καινοτομία.
Η παρουσία του σηματοδοτεί την ομαλή συνέχεια της οικογενειακής παράδοσης.
Η οικογένεια Εμπειρίκου διατηρεί ηγετική θέση στον εφοπλιστικό κλάδο, διανύοντας πλέον την τέταρτη γενιά. Κάθε μέλος της οικογένειας προσφέρει με τον δικό του τρόπο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της ναυτιλιακής εταιρείας. Η κληρονομιά και η παράδοση της οικογένειας Εμπειρίκου παραμένουν ζωντανές, αφήνοντας το στίγμα τους στον ελληνικό και διεθνή εφοπλιστικό χώρο.
Οικογένεια Εμπειρίκου ηγείται της ελληνικής ναυτιλίας για πέντε γενιές, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι της στον εφοπλιστικό κλάδο.
Ίδρυση ναυτιλιακών εταιρειών, όπως η “Embiricos Bros.”, η “Εθνική Ατμοπλοΐα της Ελλάδος” και η “Byron Steamship Company”.
Ηγετικές θέσεις στον ελληνικό και διεθνή εφοπλισμό.
Σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Φιλανθρωπική δράση και ευεργεσίες σε διάφορους τομείς