Αυλαία έριξε το 12ο Syros Jazz Festival μετά από ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις. Με τις εκδηλώσεις του 12ουSyrosJazz Festival, μέσα από τους ήχους της τζαζ και την τέχνη του αυτοσχεδιασμού, η μουσική συνάντησε τον χορό, τα κόμικς και τη γαστρονομία. Για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ προσέφερε στο κοινό εντελώς δωρεάν μια σειρά από συναυλίες και πρωτότυπες παράλληλες δράσεις.
Με σταθερή βάση το Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης το πρόγραμμα ξεκίνησε πανηγυρικά το βράδυ της Πέμπτης 19/9 με τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μια από τις πιο παλιές φιλαρμονικές της χώρας μας, που συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το φεστιβάλ και ερμήνευσε υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Alice Labarche μια επιλογή κομματιών από την εποχή του swing. Ακολούθησε το AlfCarlsson / JiříKotača Quartet, ένα πολυεθνικό κουαρτέτο με μέλη από την Τσεχία, τη Σουηδία και τη Σλοβακία, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του φεστιβάλ με το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας. Προτού ξεκινήσει να παίζει η Φιλαρμονική, η αρχιμουσικός ευχαρίστησε τη Διοργάνωση και τόνισε ότι θεωρεί την Jazz το πλέον δύσκολο είδος μουσικής. Παρά ταύτα, η συναυλία ήταν εξαιρετική με τα μέλη της Φιλαρμονικής να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και να παρουσιάζουν ένα άρτιο μουσικά αποτέλεσμα.
Το Syros Jazz Festival έχει την ιδιαιτερότητα να μην μένει σε ένα είδος τέχνης, στην προκειμένη περίπτωση το προφανές είναι η μουσική, αλλά να παρουσιάζει ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που συνδέουν τη Jazz με τα κόμικς, το χορό και τη γαστρονομία όπως αναφέρουμε και παραπάνω. Σε σήμα κατατεθέν του Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί το κόμικ «Ρούσσοι» που αποτελεί έμπνευση του Νίκου Αλμπανόπουλου. Στον φετινό τόμο συμμετείχαν 31 διακεκριμένοι κομικάδες έχοντας ο καθένας μία σελίδα για να συνεχίσει την ιστορία από εκεί που την άφησε ο προηγούμενος. Το αποτέλεσμα είναι πρωτότυπο, ενδιαφέρον και σχεδιαστικά πλούσιο. Κατά την παρουσίαση ο κ. Αλμπανόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την έλλειψη της συζήτησης για την τέχνη στη Σύρο αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η Σύρος παράγει πολιτισμό, ωστόσο, η συζήτηση για γύρω από το παραχθέν προϊόν χαρακτηρίζεται από αβρότητα και δεν έχει κριτικό βάθος. Επίσης, εκφράστηκε από πολλούς από τους συμμετέχοντες η επιθυμία για τη δημιουργία ενός φεστιβάλ κόμικ στη Σύρο, κάτι το οποίο σίγουρα θα αποτελεί μία εξαιρετική εξέλιξη για το νησί και όχι μόνο.
Πέρα από την παρουσίαση του κόμικ οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλάμβαναν εργαστήρια χορού τραγουδιού και γαστρονομίας, ενώ το Σάββατο έκλεισε μουσικά στο Θέατρο Απόλλων με τον Δημήτρης Κεραμιδάκης σε μια σόλο πιάνο εμφάνιση θα ερμηνεύσει δικές του συνθέσεις αλλά και γνωστά κομμάτια από το τζαζ ρεπερτόριο. Οι συναυλίες ολοκληρώθηκαν με το Stouraitis/Smarnakis Trio, που ενισχυμένο από τον σαξοφωνίστα Τάκη Πατερέλη, έναν από τους πιο σπουδαίους τζαζ μουσικούς στη χώρα μας, παρουσίασε το πρόσφατο δισκογραφικό του ντεμπούτο “Red Room”.