Την υπερηφάνεια των συμπατριωτών της για την καταγωγή τους, εξέφρασε η πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Φλόριδας, Ελεονώρα Μιχοπούλου, μιλώντας κατά την ετήσια χοροεσπερίδα της οργάνωσης την Κυριακή, στο Κλίαργουότερ.
Με την εκδήλωση αυτή εορτάζονται, επίσης, οι επέτειοι Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και της Ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.
«Είμαστε εδώ, για να μοιραστούμε την πλούσια κουλτούρα της Ηπείρου μας, γεμάτοι από υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη», τόνισε.
Η κ. Μιχοπούλου έκανε αναφορά με ικανοποίηση στα 34 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου και στην παρουσία στην εκδήλωση, του προέδρου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Ιωάννη Κατσίμπαρη, που είχε ταξιδέψει από το Ντιτρόιτ.
«Ο κ. Κατσίμπαρης είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και μεγάλος πατριώτης ο οποίος οδηγεί με σταθερό βήμα και μεγάλη δραστηριότητα στο αύριο, την Πανηπειρωτική», υπογράμμισε η κ. Μιχοπούλου.
Για τον παριστάμενο στην εκδήλωση, γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκά Τσώκο, είπε ότι μαζί με τη σύζυγό του, δίνουν μια μεγάλη μάχη για να εξυπηρετήσουν με αποτελεσματικότητα τους Ελληνες της περιοχής.
Η κ. Μιχοπούλου ευχαρίστησε το Συμβούλιο του Συλλόγου και όλα τα μέλη για την επιτυχία της εκδήλωσης και για την εμπιστοσύνη με την οποία την περιβάλλουν. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε την αντιπρόεδρο, Βασιλική Μανδέλου, για την ακούραστη εργασία της, όπως είπε, σε όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου.
«Ολοι μαζί, έχουμε πολλά σχέδια για να προχωρήσει με σταθερό βήμα ο Σύλλογός μας», είπε και κάλεσε όλους τους Ηπειρώτες της περιοχής να εγγραφούν σ’ αυτόν.
Η κ. Μιχοπούλου ευχαρίστησε τον σύζυγό της, Αλέξανδρο, καθώς και την κόρη τους Κρυσταλλένια, οι οποίοι συμπαρίστανται πάντα στο έργο της.
Καταλήγοντας η κ. Μιχοπούλου έκανε τιμητική αναφορά και στον ιδρυτή του Συλλόγου, αείμνηστο Μιχάλη Σέρβο. «Η κληρονομιά του θα μείνει αξέχαστη», τόνισε.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αριστοκρατικό «Fort Harisson Hotel», άρχισε με καλωσόρισμα από την Αθηνά Ξυνόγαλου, Γραμματέα του Συλλόγου, η οποία αναφέρθηκε στον εορτασμό της επετείου της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων το 1913 από τον οθωμανικό ζυγό, καθώς και στην επέτειο Ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στις 17 Φεβρουαρίου 1914.
«Ιερό καθήκον όλων μας είναι να τιμήσουμε τους ήρωες και όλους όσους πέσανε στο βωμό της Ελευθερίας, αψηφώντας μια ολόκληρη δυναστεία 400 χρόνων σκλαβιάς. Ελευθερία, ή θάνατος, ήταν το σύνθημά τους», είπε.
Προς τιμή των ηρώων η κ. Ξυνόγαλου κάλεσε όλους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.
Η ίδια παρουσίασε τους επισήμους και διάφορους παράγοντες της Ομογένειας, που έδωσαν το «παρών» τους στην εκδήλωση.
Στον χαιρετισμό του στην αίθουσα, αλλά και σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής, κ. Κατσίμπαρης, αναφέρθηκε αρχικά στην επέτειο Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, την οποία ακολούθησε και η απελευθέρωση της ιδιαίτερης πατρίδας του ίδιου, της Κόνιτσας.
Στη συνέχεια, έκανε μια αναδρομή στα έργα της Πανηπειρωτικής κατά τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων, υπήρξαν δωρεές, συνέχεια της παράδοσης των μεγάλων Ηπειρωτών εθνικών ευεργετών.
Με πόνο ψυχής, ο κ. Κατσίμπαρης αναφέρθηκε και στη συνεχιζόμενη «αιχμαλωσία», όπως τόνισε, του δημοκρατικά εκλεγμένου νέου δημάρχου της Χειμάrρας, Διονύση Μπελέρη, ο οποίος βρίσκεται στις αλβανικές φυλακές, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Η Πανηπειρωτική έκανε σχετικά διαβήματα υπέρ του Μπελέρη.
Στο τέλος, ο κ. Κατσίμπαρης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τονίζοντας το ενδιαφέρον της Πανηπειρωτικής υπέρ της Νεολαίας. «Πρέπει να κρατάμε τους Ηπειρώτες νέους δεμένους με τις ρίζες των προγόνων τους και γι’ αυτό υπάρχει το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», τόνισε. Κάλεσε δε τους νέους, οι οποίοι επιθυμούν, να συμμετάσχουν, τον προσεχή Ιούλιο, στα προγραμματισμένα μαθήματα εκεί και στις επισκέψεις ιστορικού και πολιτιστικού, γενικότερα, ενδιαφέροντος.
Για την εκδήλωση ο κ. Κατσίμπαρης δήλωσε ότι ο Σύλλογος Ηπειρωτών Φλόριδας είναι πάρα πολύ δυναμικός, όπως απέδειξε και ο συγκεκριμένος εορτασμός. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την επιτυχία του και συνεχάρη την πρόεδρο κ. Μιχοπούλου και όλο το Συμβούλιο. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο κ. Κατσίμπαρης αναφέρθηκε στη μεγάλη παρουσία νεολαίας στην εκδήλωση.
Εξάλλου, ο γενικός πρόξενος κ. Τσώκος, αναφερόμενος στην εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών, έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία. «Αισθάνομαι ότι ξεπερνάμε την περίοδο του κορωνοϊού και όλα τα προβλήματα που σημάδεψαν την εποχή εκείνη και οι σύλλογοι αρχίζουν και ξαναβρίσκουν ένα μέρος από την παλιά τους λάμψη, προσελκύοντας όλο και περισσότερο κόσμο». Ο κ. Τσώκος διαπίστωσε με χαρά την εμφάνιση της νεολαίας. «Πρέπει οι νεότεροι να έλθουν να αγκαλιάσουν τους συλλόγους γιατί είναι ένας σύνδεσμός τους με την Ελλάδα, αλλά και με τις ιδιαίτερες πατρίδες καταγωγής τους», είπε. «Αυτό, είναι κάτι που πρέπει να συνεχιστεί, γιατί μόνο μ’ αυτό τον τρόπο και με τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας θα μπορέσει η Ομογένεια να διατηρηθεί και να υπάρχει ο σταθερός της σύνδεσμος με τη μητέρα πατρίδα».
Στην αρχή της εκδήλωσης, έκαναν προσευχή, πρώτα η κ. Ξυνόγαλου και στη συνέχεια ο π. Θεοφάνης Κατσικλής, από τον καθεδρικό ιερό ναό του Αγ. Νικολάου, Τάρπον Σπρινγκς. Θερμά χειροκροτήθηκε η μικρή Ζωή Παπαδοπούλου, εγγονή της κ. Ξυνόγαλου, που τραγούδησε τους δύο εθνικούς ύμνους.
Κατά την εκδήλωση, έπαιξαν και τραγούδησαν Ηπειρωτικά, ο γνωστός δεξιοτέχνης στο κλαρίνο, Γιώργος Μπεζάνης και ο τραγουδιστής, Χρήστος Νάτσης. Λαϊκά και άλλα τραγούδια, ερμήνευσε η Κωνσταντίνα. Μπουζούκι έπαιξε ο Λεωνίδας Ζαφείρης.