Η φράση “Έλληνας Κροίσος” ταιριάζει γάντι στον Αριστοτέλη Ωνάση, έναν άντρα που σημάδεψε τον 20ό αιώνα με την οξυδέρκεια, την τόλμη και την αστείρευτη φιλοδοξία του. Γεννημένος στη Σμύρνη το 1906, ο Ωνάσης ξεκίνησε από το μηδέν και κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία σε διάφορους κλάδους, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία.
Ξεκινώντας με μικρά εμπορικά πλοία, ο Ωνάσης δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες στον κόσμο. Η διορατικότητα και η επιχειρηματική του δεινότητα τον ώθησαν να επενδύσει σε νέους κλάδους, όπως η αεροπορία, ιδρύοντας την Olympic Airways, η οποία έφερε επανάσταση στον αεροπορικό κλάδο της Ελλάδας. Η δράση του δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ασχολήθηκε και με τον χώρο των media, αποκτώντας τον έλεγχο σημαντικών εκδοτικών οργανισμών.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η Δημιουργία μίας Αυτοκρατορίας
Η καταστροφή της Σμύρνης σημάδεψε ανεξίτηλα τον Ωνάση. Σε ηλικία 16 ετών, βίωσε τον ξεριζωμό και την απώλεια της πατρίδας του. Η μνήμη της Σμύρνης τον συνόδευσε σε όλη του τη ζωή, επηρεάζοντας την κοσμοθεωρία και τις επιχειρηματικές του αποφάσεις. Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει ασαφής, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 10.000 έως 100.000. Χιλιάδες άνθρωποι, Έλληνες και Αρμένιοι, έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, βιώνοντας ένα βίαιο ξεριζωμό.Η καταστροφή της Σμύρνης άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της και στην οικογένεια του Ωνάση. Περίπου 500 συγγενείς του, θείοι, γαμπρός, ξάδελφος, αναζήτησαν καταφύγιο σε μια χριστιανική εκκλησία στο Tia Tire, αλλά βρήκαν τραγικό θάνατο, καίγονται ζωντανοί.
Ο Σωκράτης Ωνάσης, πατέρας του Αριστοτέλη, έχασε την περιουσία του που είχε χτίσει με κόπο ως ναυτιλιακός επιχειρηματίας. Η οικογένεια βρέθηκε ξαφνικά σε οικονομικό αδιέξοδο, έχοντας χάσει τα πάντα. Η άνετη ζωή που γνώριζαν μέχρι τότε έλαβε ξαφνικά τέλος. Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να γίνουν πρόσφυγες, βιώνοντας τον βίαιο ξεριζωμό που έλαβε χώρα εκείνη την περίοδο. Παρόλα αυτά, ο Σωκράτης Ωνάσης φρόντισε να προσφέρει στα παιδιά του μια καλή εκπαίδευση, ακόμα και σε δύσκολες εποχές. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, χάρη στην παιδεία του, μιλούσε άπταιστα τέσσερις γλώσσες όταν έφυγε από την Ελλάδα.
Από οικονομικός πρόσφυγας σε επιτυχημένος επιχειρηματίας: Η άφιξη του Αριστοτέλη Ωνάση στην Αργεντινή το 1923 σηματοδότησε την αρχή μιας νέας ζωής. Χωρίς οικονομικούς πόρους, βίωσε την σκληρή πραγματικότητα του πρόσφυγα. Ξεκίνησε δουλεύοντας ως τηλεφωνητής, ενώ παράλληλα σπούδαζε, θέτοντας τα θεμέλια για την μετέπειτα επιτυχία του. Η ίδρυση εμπορικής εταιρείας και η εισαγωγή τουρκικών καπνών στην αγορά της Αργεντινής αποδείχθηκε μια κερδοφόρα κίνηση. Ο Ωνάσης αξιοποίησε τα κέρδη του για να ιδρύσει την Astilleros Onassis, πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα στην καριέρα του ως ναυτιλιακός επιχειρηματίας.Απέκτησε την αργεντίνικη υπηκοότητα το 1929 και μετέφερε την δραστηριότητά του στη Νέα Υόρκη, διεκδικώντας μερίδιο στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά. Η ίδρυση γραφείων σε Νέα Υόρκη, Αθήνα και Μπουένος Άιρες δημιούργησε ένα ισχυρό επιχειρηματικό δίκτυο, θέτοντας τον Ωνάση στην κορυφή του ναυτιλιακού κόσμου.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης υιοθέτησε μια πρακτική συνηθισμένη εκείνη την εποχή, η οποία έφερε, όμως, ηθικές ανησυχίες. Ονομαζόταν “σημαιοστολισμός ευκαιρίας” και περιλάμβανε την εγγραφή πλοίων σε χώρες, όπως ο Παναμάς και η Λιβερία, οι οποίες δεν εφάρμοζαν αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς. Η πρακτική αυτή προσέφερε στον Ωνάση οικονομικά οφέλη. Μείωσε το κόστος λειτουργίας, καθώς οι φόροι, οι μισθοί και οι επενδύσεις σε ασφάλεια και περιβάλλον ήταν χαμηλότερες. Αυτό έδωσε στον Ωνάση ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά, καθώς μπορούσε να προσφέρει φθηνότερες υπηρεσίες.
Ωστόσο, η πρακτική αυτή είχε και σκοτεινές πλευρές. Η χαλάρωση των κανόνων ασφαλείας αύξανε τον κίνδυνο ατυχημάτων, θέτοντας σε κίνδυνο το πλήρωμα και το περιβάλλον. Η πληρωμή χαμηλότερων μισθών στους ναυτικούς έθιγε τα δικαιώματά τους και υποβάθμιζε τις συνθήκες εργασίας.
SS Arrow: Μια τραγική περιβαλλοντική καταστροφή: Στις 4 Φεβρουαρίου 1970, ένα από τα παλαιότερα πλοία του στόλου του Ωνάση, το δεξαμενόπλοιο SS Arrow, προσέκρουσε σε βράχο στον κόλπο Ντάρτμουθ της Νέας Σκωτίας. Η σύγκρουση προκάλεσε ρήγμα στο πλοίο, με αποτέλεσμα να χυθούν στη θάλασσα 10.000 τόνοι πετρελαίου.
Η ποσότητα του πετρελαίου που διέρρευσε αντιπροσώπευε το ένα τέταρτο της διαρροής του Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989, η οποία θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία. Η διαρροή SS Arrow παραμένει η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ στα ανοικτά των ανατολικών ακτών του Καναδά. Η αδυναμία άντλησης του πετρελαίου σε άλλα πλοία διάσωσης δυσχέρανε την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας και επέτεινε την περιβαλλοντική καταστροφή. Η διαρροή πετρελαίου SS Arrow προκάλεσε εκτεταμένη ζημιά στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Πλήθος θαλάσσιων πλασμάτων, όπως ψάρια, πουλιά και θηλαστικά, βρέθηκαν μολυσμένα και έχασαν τη ζωή τους. Η καταστροφή επηρέασε και την αλιεία, πλήττοντας την τοπική οικονομία.Η διαρροή πετρελαίου από το SS Arrow δεν ήταν απλά ένα ατυχές συμβάν, αλλά αποτέλεσμα της κακής συντήρησης και της αδιαφορίας για την ασφάλεια. Η καναδική επιτροπή που διερεύνησε το ατύχημα αποκάλυψε μια θλιβερή πραγματικότητα: το πλοίο του Ωνάση ήταν ένα ετοιμόρροπο κράχτη που έπλεε χάρη σε τύχη.
Σοβαρές ελλείψεις και αστοχίες:
- Το ηχοβολιστικό, απαραίτητο για την ασφαλή πλοήγηση, ήταν εκτός λειτουργίας.
- Το ραντάρ, ζωτικής σημασίας για την αποφυγή εμποδίων, είχε επίσης χαλάσει.
- Η γυροσκοπική πυξίδα, που παρέχει κατεύθυνση, παρουσίαζε σφάλμα τριών μοιρών, θέτοντας σε κίνδυνο το πλοίο.
Ανεπαρκές πλήρωμα:
- Ο τρίτος αξιωματικός, υπεύθυνος για την πλοήγηση, δεν διέθετε την απαραίτητη άδεια.
- Τα μέλη του πληρώματος, στην πλειοψηφία τους, δεν είχαν τις απαραίτητες δεξιότητες για εργασία σε πετρελαιοφόρο, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο το πλοίο όσο και το περιβάλλον.
Η άθλια κατάσταση του SS Arrow οδήγησε στην τραγική διαρροή πετρελαίου, μολύνοντας 350 χιλιόμετρα ακτογραμμής και αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια της για δεκαετίες. Η αλιεία, ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία, υπέστη σοβαρή ζημιά, καθώς ψάρια και αστακοί μολύνθηκαν από πετρέλαιο.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η αδίστακτη θήρευση φαλαινών: Πέρα από τον γνωστό ρόλο του ως εφοπλιστή και επιχειρηματία, ο Αριστοτέλης Ωνάσης ασχολήθηκε με τη φαλαινοθηρία, μια δραστηριότητα άκρως επικερδή εκείνη την εποχή. Η περίοδος 1950-1955 σημάδεψε την εμπλοκή του σε αυτό το άτυχο κυνήγι, μια πτυχή της ζωής του που σπάνια έρχεται στο φως. Παρότι οι κανονισμοί για τη φαλαινοθηρία ήταν ελλιπείς, ο Ωνάσης κατάφερε να τους παραβιάσει όλους, επιδεικνύοντας αδιαφορία για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών. Αλίευε περισσότερες φάλαινες από όσες επέτρεπαν οι ποσοστώσεις, αγνοώντας τους περιορισμούς σε μέγεθος και είδος, κυνηγούσε σε απαγορευμένες περιοχές και παρατείνε την περίοδο θήρας. Η δίψα του για κέρδος οδηγούσε σε άκρατη εκμετάλλευση των φαλαινών. Η αδίστακτη δράση του Ωνάση είχε καταστροφικές συνέπειες για τα πληθυσμιακά επίπεδα των φαλαινών. Πολλά είδη οδηγήθηκαν προς τον αφανισμό, θέτοντας σε κίνδυνο την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.Η σκοτεινή πλευρά του Ωνάση, ως αδίστακτου κυνηγού φαλαινών, έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα του επιτυχημένου επιχειρηματία. Η κληρονομιά του φέρει το στίγμα της αδιαφορίας για το περιβάλλον και την ηθική, αφήνοντας μια πικρή γεύση για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για να χτίσει την αυτοκρατορία του.
Ακατάλληλα πλοία και άθλιες συνθήκες εργασίας: Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα φαλαινοθηρικά του Ωνάση ήταν σε άθλια κατάσταση, αγγίζοντας τα όρια της βυθισης. Ο εξοπλισμός ήταν παρωχημένος, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο το πλήρωμα όσο και το περιβάλλον. Μια μαρτυρία από εργαζόμενο σε πλοίο επεξεργασίας φαλαινών φέρνει στο φως την ωμή πραγματικότητα. Η αλόγιστη σφαγή φαλαινών, συμπεριλαμβανομένων και νεαρών ζώων, αγγίζει τα όρια της εξόντωσης. Η περιγραφή “όλα τα ζώα που περνούν σε εμβέλεια καμάκι σκοτώνονται εν ψυχρώ” μαρτυρά μια αδίστακτη νοοτροπία κέρδους. Η αυθαίρετη δράση του Ωνάση δεν έμεινε χωρίς αντίκτυπο. Σε μια περίπτωση, ο στόλος του εντοπίστηκε να ψαρεύει παράνομα στα περουβιανά ύδατα. Η αντίδραση της περουβιανής κυβέρνησης ήταν άμεση και σθεναρή. Αεροπλάνα και πολεμικά πλοία έθεσαν σε εφαρμογή προειδοποιητικές βολές και κατέσχεσαν τα περισσότερα σκάφη. Η εμπλοκή του Ωνάση στη φαλαινοθηρία φέρνει στο φως μια σκοτεινή πλευρά του επιχειρηματία. Η αδιαφορία για την ασφάλεια, η αλόγιστη εκμετάλλευση των φαλαινών και η παραβίαση κανόνων συνθέτουν ένα ανησυχητικό πορτρέτο. Η σύγκρουση με το Περού αποτελεί ένα εύγλωττο παράδειγμα της αυταρχικής νοοτροπίας του.
Σχέσεις με τον Hjalmar Schacht: Ο Αριστοτέλης Ωνάσης διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον Hjalmar Schacht, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με ναζιστικό παρελθόν. Ο Schacht, χρηματοδότης του Χίτλερ, βοήθησε στην άνοδό του στην εξουσία, χρηματοδοτώντας τις πολιτικές του εκστρατείες. Αργότερα, ανέλαβε καίρια οικονομικά πόστα, όπως πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας και υπουργός Οικονομικών. Παρά την αρχική του εύνοια, ο Schacht έπεσε σε δυσμένεια και φυλακίστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μετά τον πόλεμο, δικάστηκε στη Νυρεμβέργη, όπου αθωώθηκε. Αργότερα, καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια καταναγκαστικής εργασίας από γερμανικό δικαστήριο, αλλά η ποινή του ανατράπηκε σε έφεση. Ο Schacht εντάχθηκε στο μεταπολεμικό επιχειρηματικό τοπίο και απέκτησε σημαντική επιρροή. Ο Ωνάσης, αναγνωρίζοντας τις ικανότητές του, τον προσέλαβε ως σύμβουλο για τις πετρελαϊκές του δραστηριότητες. Ο Schacht φέρεται να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πώληση του φαλαινοθηρικού στόλου του Ωνάση σε ιαπωνική εταιρεία. Η συνεργασία του Ωνάση με τον Schacht εγείρει ηθικά ερωτήματα. Ο Schacht, αν και αθωώθηκε στη Νυρεμβέργη, διατηρούσε στενούς δεσμούς με το ναζιστικό καθεστώς και ωφελήθηκε από την άνοδο του Χίτλερ. Η επιλογή του Ωνάση να συνεργαστεί μαζί του αμαυρώνει την εικόνα του και φέρνει στο προσκήνιο ερωτήματα για τις αξίες και τις ηθικές του αρχές.Η σχέση του Ωνάση με τον Schacht αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο κεφάλαιο στην ιστορία του. Η συνεργασία με έναν πρώην ναζί, έστω και μετά τον πόλεμο, αφήνει σκιές στην κληρονομιά του και θέτει ερωτήματα για την κρίση και τις ηθικές του επιλογές.
Σύγκρουση με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας: Κατά τη δεκαετία του 1950, ο Ωνάσης, οραματιζόμενος την άνθηση της πετρελαϊκής αγοράς, τόλμησε να συνάψει μια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε την μεταφορά όλου του πετρελαίου που εξορυσσόταν στο βασίλειο από τα πλοία του Ωνάση. Η συμφωνία έφερε τον Ωνάση σε ευθεία σύγκρουση με τις ΗΠΑ, οι οποίες έως τότε ασκούσαν ηγεμονικό έλεγχο στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας. Η αμερικανική κυβέρνηση, εξοργισμένη από την απειλή προς τα συμφέροντά της, άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Υπό την αμερικανική πίεση, ο βασιλιάς αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία, αφήνοντας τον Ωνάση με άδεια χέρια. Ο Έλληνας μεγιστάνας, έχοντας επενδύσει σε στόλο δεξαμενόπλοιων για να εξυπηρετήσει τη συμφωνία, βρέθηκε ξαφνικά με πλοία χωρίς φορτίο. Η ματαίωση της συμφωνίας αποτέλεσε ένα σοβαρό πλήγμα για τον Ωνάση. Η οικονομική ζημιά ήταν μεγάλη, ενώ η φήμη του δέχτηκε πλήγμα. Η εμπειρία αυτή τον έμαθε την σκληρή πραγματικότητα της γεωπολιτικής και των ισορροπιών δύναμης στην παγκόσμια σκηνή. Η σύγκρουση με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και τις ΗΠΑ αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του Ωνάση. Η τολμηρή του κίνηση, αν και απέτυχε, ανέδειξε το επιχειρηματικό του πνεύμα και την τόλμη του να ρισκάρει. Η εμπειρία αυτή τον σημάδεψε και τον ώθησε να προσαρμόσει τις στρατηγικές του στο νέο γεωπολιτικό τοπίο.
Παρόλο που οι ΗΠΑ κατάφεραν να ματαιώσουν τη συμφωνία του Ωνάση με τη Σαουδική Αραβία, αποφάσισαν να κάνουν τη ζωή δύσκολη για τον πανούργο και τολμηρό εφοπλιστή που τόλμησε να τους προκαλέσει στις πετρελαϊκές τους επιχειρήσεις. Στην Ασία, τα ναυλοσύμφωνα του Ωνάση με τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες δεν ανανεώθηκαν όταν έληξαν και ανατέθηκαν σε αντίπαλες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες. Το FBI ξεκίνησε έρευνα εναντίον του Ωνάση για απάτη εις βάρος της αμερικανικής κυβέρνησης, με την κατηγορία της παραβίασης της ναυτιλιακής νομοθεσίας. Ο Έλληνας μεγιστάνας αναγκάστηκε να δηλώσει ένοχος και να πληρώσει 7 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα, ένα βαρύ ποσό το 1954.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έσωσε τον Ωνάση από βέβαιη καταστροφή.Το 1956, ο Ωνάσης βρέθηκε σε δεινή θέση. Η πετρελαϊκή του επιχείρηση κατέρρευσε, ωθώντας τον στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Σε μια απρόσμενη τροπή, ένας Αιγύπτιος εθνικιστής ήρθε να του προσφέρει σωσίβιο. Ο πρόεδρος Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ έλαβε την ιστορική απόφαση να κλείσει τη διώρυγα του Σουέζ. Η κίνηση αυτή είχε δραματικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο. Η διώρυγα αποτελούσε ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό, συνδέοντας Ευρώπη και Ασία. Με το κλείσιμό της, τα πλοία αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν την εναλλακτική διαδρομή, γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στην Αφρική. Η παράκαμψη αυτή πρόσθετε 9.000 χιλιόμετρα στο ταξίδι, αυξάνοντας δραματικά τον χρόνο και το κόστος μεταφοράς. Αυτή η απροσδόκητη εξέλιξη αποτέλεσε χρυσή ευκαιρία για τον Ωνάση. Ο στόλος του, όντας ο μεγαλύτερος στον κόσμο εκείνη την εποχή, ήταν σε θέση να καλύψει άνετα τις αυξημένες ανάγκες. Η ναυτιλιακή του αυτοκρατορία εκτοξεύτηκε, φέρνοντάς του αμύθητα πλούτη. Ενώ η κρίση της διώρυγας του Σουέζ δημιούργησε δυσκολίες για πολλούς, για τον Ωνάση λειτούργησε ως σωσίβιο, σώζοντάς τον από την οικονομική καταστροφή και εκτοξεύοντάς τον στην κορυφή του επιχειρηματικού κόσμου.
Ο πρώτος γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση σημαδεύτηκε από οικονομικές σκοπιμότητες και κρυφές βλέψεις για εκδίκηση. Στις 28 Δεκεμβρίου 1946, ο 40χρονος Ωνάσης παντρεύτηκε την 17χρονη Αθηνά Μαίρη Λιβανό, κόρη του πανίσχυρου εφοπλιστή Σταύρου Γ. Λιβανού. Ο γάμος αυτός λειτούργησε ως καταλύτης για την εκτόξευση της καριέρας του Ωνάση στον ναυτιλιακό κόσμο. Εκμεταλλευόμενος τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ωνάσης αξιοποίησε την οικονομική επιφάνεια και τις διασυνδέσεις της οικογένειας Λιβανού για να χτίσει τη δική του ναυτιλιακή αυτοκρατορία.
Η οικονομική του άνθηση στηρίχθηκε στην αυτοχρηματοδότηση, καθώς ο Ωνάσης φρόντιζε να μην δανείζεται ποτέ χρήματα. Ήταν περήφανος για την ανεξαρτησία του και την άψογη διαχείριση των οικονομικών του.
Πέρα από την οικονομική ωφέλεια, ο γάμος με την Αθηνά Λιβανό φέρεται να λειτούργησε και ως όχημα εκδίκησης για τον Ωνάση. Ο μελλοντικός κροίσος ένιωθε περιφρόνηση από την ελίτ των Ελλήνων εφοπλιστών, στους οποίους ο πεθερός του και οι φίλοι του ανήκαν. Μέσα από τον γάμο του, ο Ωνάσης κατάφερε να διεισδύσει στον κύκλο τους και να τους αποδείξει την αξία και την επιτυχία του. Ο πρώτος γάμος του Ωνάση, αν και στιγματισμένος από pragmatismo, αποτέλεσε κομβικό σημείο στην άνοδό του ως πανίσχυρου επιχειρηματία, αφήνοντας το στίγμα του στην ελληνική και παγκόσμια ναυτιλιακή ιστορία.
Ο θυελλώδης γάμος του Ωνάση και η απιστία που έφερε το τέλος. Ο γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση με την Αθηνά “Τίνα” Λιβανού, αν και καρποφόρησε φέρνοντας στον κόσμο τα δύο παιδιά τους, τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα, υπήρξε γεμάτος ρήγματα και απιστίες. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, το ζευγάρι άρχισε να απομακρύνεται. Ο Ωνάσης στράφηκε προς τη Μαρία Κάλλας, ξεκινώντας μια θυελλώδη ερωτική σχέση με την διάσημη υψίφωνο. Η απιστία του Ωνάση έφερε ρήξη στον γάμο του με την Τίνα, η οποία κορυφώθηκε με ένα δραματικό συμβάν. Το 1960, η Τίνα βρήκε τον σύζυγό της στο κρεβάτι με μια άλλη γυναίκα, στο σπίτι τους στην Αντίμπ της Γαλλίας. Αυτό το περιστατικό σφράγισε την οριστική ρήξη του ζευγαριού και οδήγησε στο διαζύγιό τους. Η θυελλώδης σχέση του Ωνάση με την Κάλλας βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, στιγματίζοντας τον γάμο του με την Τίνα και σημαδεύοντας την μετέπειτα ζωή τους. Παρ’ ό,τι η ένωση του Ωνάση με την Τίνα Λιβανού έφερε στον κόσμο δύο παιδιά και στιγμές ευτυχίας, η απιστία και τα ερωτικά σκάνδαλα επισκίασαν τον γάμο τους, αφήνοντας μια πικρή κληρονομιά.
Η ζωή των αδελφών Τίνας και Ευγενίας Λιβανού σημαδεύτηκε από τραγικά γεγονότα, με τους θανάτους τους να περιβάλλονται από μυστήριο και θλίψη. Η Ευγενία Λιβανού, σύζυγος του Σταύρου Νιάρχου, βρέθηκε νεκρή το 1970 στην έπαυλή τους στη Σπετσοπούλα. Η επίσημη αιτία θανάτου ήταν υπερβολική δόση βαρβιτουρικών, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα και σκιές αμφιβολίας. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, η Τίνα Λιβανού παντρεύτηκε τον Σταύρο Νιάρχο, χήρο της αδελφής της. Ο γάμος τους, στιγματισμένος από νοσηρότητα και σκάνδαλα, έλαβε χώρα παρά την άσπονδη επιχειρηματική έχθρα που χώριζε τους δύο άνδρες. Η τραγωδία επαναλήφθηκε το 1974, όταν η Τίνα Λιβανού βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Παρίσι. Η αιτία θανάτου, και πάλι, αποδόθηκε σε υπερβολική δόση ναρκωτικών, αφήνοντας πίσω ένα κενό και σκοτεινά ερωτήματα. Η μοίρα των δύο αδελφών Λιβανού, με τους θανάτους τους να αγγίζουν τα όρια του μυστηρίου, αποτελεί ένα θλιβερό κεφάλαιο στην ιστορία της οικογένειας, αφήνοντας μια αίσθηση πίκρας και αβάσταχτου πόνου.
Η εγκατάσταση του Ωνάση στο Μονακό το 1953 δεν οφειλόταν μόνο σε φορολογικούς παράγοντες. Ο Έλληνας μεγιστάνας γοητεύτηκε από την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και την ελίτ που σύχναζε στο πριγκιπάτο. Ωστόσο, οι φιλοδοξίες του δεν σταματούσαν στην απλή διαμονή. Οραματίστηκε την κατάληψη της εξουσίας στο Μονακό, θέλοντας να θέσει υπό τον έλεγχό του αυτό το μικρό αλλά λαμπερό κρατίδιο. Χρησιμοποιώντας εταιρείες-βιτρίνας στον Παναμά, ο Ωνάσης άρχισε συστηματικά να αγοράζει μετοχές της Société des Bains de Mer de Monaco. Η εταιρεία αυτή ασκούσε έλεγχο σε κομβικά περιουσιακά στοιχεία του πριγκιπάτου, όπως το ξακουστό καζίνο του Μόντε Κάρλο. Σιγά σιγά, ο Ωνάσης κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο άνω του 50% της Société des Bains de Mer, αγγίζοντας οριακά την κατάκτηση του Μονακό. Η άνοδος του Ωνάση έθεσε σε συναγερμό τον πρίγκιπα Ρενιέ Γ’. Αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο, έσπευσε να αντιδράσει. Μέσω διαπραγματεύσεων και πιέσεων, κατάφερε να αναχαιτίσει την επέκταση του Ωνάση και να διατηρήσει τον έλεγχο του Μονακό. Ακόμα και αν η προσπάθεια του Ωνάση απέτυχε, η ιστορία αυτή αποδεικνύει το εύρος των φιλοδοξιών του, την οξυδέρκεια και την τόλμη του, στοιχεία που τον καθιέρωσαν ως μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα.
του Ωνάση στο Μονακό δημιούργησε τριβές με τον πρίγκιπα Ρενιέ Γ’. Ο Ωνάσης, έχοντας αποκτήσει τον έλεγχο καίριων επιχειρήσεων, ασκούσε σημαντική οικονομική δύναμη στο πριγκιπάτο. Η διαφωνία τους εστιάστηκε στο όραμα για το μέλλον του Μονακό. Ο Ρενιέ Γ’ επεδίωκε μαζικό τουρισμό, με την ανάπτυξη πολυάριθμων ξενοδοχείων. Αντιθέτως, ο Ωνάσης οραματιζόταν ένα αποκλειστικό θέρετρο για δισεκατομμυριούχους, διατηρώντας την αίγλη και την exclusivité του πριγκιπάτου. Η σύγκρουση των δύο οραμάτων ήταν αναπόφευκτη. Ο Ρενιέ Γ’, ανησυχώντας για την αυξανόμενη επιρροή του Ωνάση, άρχισε να θέτει εμπόδια στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Παρά τις προσπάθειές του, ο Ωνάσης δεν κατάφερε να υλοποιήσει πλήρως το όραμά του. Η θέση του στο Μονακό άρχισε να ασθενεί, οδηγώντας ultimately στην αποχώρησή του από το πριγκιπάτο. Η διαμάχη με τον Ρενιέ Γ’ αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής προσωπικότητας του Ωνάση, της αστείρευτης φιλοδοξίας του και της αδιαμφισβήτητης επιρροής του, ακόμα και σε ένα τόσο μικρό αλλά λαμπερό κρατίδιο όπως το Μονακό. O πρίγκιπας Ρενιέ Γ’, αποφασισμένος να διώξει τον Ωνάση από το Μονακό, σκαρφίστηκε ένα σχέδιο με αμφίβολη νομιμότητα. Εκμεταλλευόμενος την ασαφή θέση του ως εκπρόσωπος του κράτους στην Société des Bains de Mer, προχώρησε σε μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Σκοπός της κίνησης αυτής ήταν η μείωση της μετοχικής συμμετοχής του Ωνάση. Από κάτοχος του 52%, ο Έλληνας μεγιστάνας βρέθηκε ξαφνικά να κατέχει μόλις το 1/3 των μετοχών. Παρά τις προσπάθειες του Ωνάση να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, η πλάστιγγα έγειρε εις βάρος του. Ο Ρενιέ Γ’, έχοντας τον έλεγχο του νομικού συστήματος, κατάφερε να εξασφαλίσει δικαστική απόφαση υπέρ του. Ο Ωνάσης, αν και ηττήθηκε, επέδειξε αξιοπρέπεια. Πούλησε τις μετοχές του στο πριγκιπάτο και αποχώρησε από το Μονακό, αφήνοντας πίσω του μια θητεία γεμάτη φιλοδοξίες, έριδες και αδιαμφισβήτητη επιρροή. Η ιστορία της έριδας μεταξύ του Ρενιέ Γ’ και του Ωνάση αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυναμικών και αδίστακτων παιχνιδιών εξουσίας που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο των επιχειρήσεων και της πολιτικής.
Η Μαρία Κάλλας, η αξεπέραστη σοπράνο, και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο πανίσχυρος Έλληνας μεγιστάνας, έζησαν μια θυελλώδη ιστορία αγάπης που σημαδεύτηκε από πάθος, δόξα και τραγωδία. Η γνωριμία τους έλαβε χώρα το 1957 σε ένα πάρτι στη Βενετία. Ο έρωτας ξύπνησε ακαριαία, αγνοώντας τα εμπόδια των γάμων τους με άλλους. Η Κάλλας και ο Ωνάσης ακολούθησαν την έλξη τους, οδηγώντας ultimately σε διαζύγια και σκάνδαλα. Ο Ωνάσης, γοητευμένος από το ταλέντο και την προσωπικότητα της Κάλλας, την αποκάλεσε “η πιο φυσική” σχέση του, θεωρώντας τους ως τους δύο πιο διάσημους εν ζωή Έλληνες. Η κοινή τους ζωή, γεμάτη πάθος και λατρεία, έλαβε χώρα στο προσκήνιο της παγκόσμιας σκηνής. Η Κάλλας, στο απόγειο της καριέρας της, λάμπραινε πλάι στον Ωνάση, απολαμβάνοντας πλούτη και δόξα. Ωστόσο, η ευτυχία τους δεν ήταν ανθεκτική. Ο Ωνάσης, φημισμένος για την ασυγκράτητη φύση του, άρχισε να απομακρύνεται από την Κάλλας. Η απιστία του έφερε ρήξη και πίκρα, οδηγώντας στο θλιβερό τέλος της σχέσης τους. Η ιστορία αγάπης του Ωνάση και της Κάλλας στιγματίστηκε από έντονα συναισθήματα, σκαμπανεβάσματα και τραγικές καταστάσεις. Σαν μια “Ελληνική τραγωδία”, η σχέση τους άφησε το στίγμα της στην ιστορία, αποτελώντας μια αξεπέραστη ιστορία αγάπης και πόνου.
Η θυελλώδης σχέση της Μαρίας Κάλλας με τον Αριστοτέλη Ωνάση άφησε το στίγμα της όχι μόνο στην προσωπική της ζωή, αλλά και στην καριέρα της. Από το 1959, σημάδια παρακμής άρχισαν να γίνονται εμφανή. Σημαντικό γεγονός αποτελεί η παράσταση της “Τόσκας” στο Gran Teatro del Liceo στη Βαρκελώνη τον Μάιο του 1959. Η Κάλλας, επηρεασμένη από τα ερωτικά της σκαμπανεβάσματα με τον Ωνάση, δέχτηκε κριτική για μέτρια ερμηνεία στο πρώτο μέρος. Η σύγκριση με την αντίπαλό της, Renata Tebaldi, υψώθηκε από το κοινό, αφήνοντας μια αίσθηση πίκρας. Παρότι κατάφερε να ανακάμψει στο δεύτερο μέρος και να κερδίσει το χειροκρότημα, η Κάλλας αποσύρθηκε προσωρινά από τη σκηνή. Ο χωρισμός από τον σύζυγό της και η ταραχώδης σχέση με τον Ωνάση άφησαν σημάδια στην ψυχολογία και την καλλιτεχνική της έκφραση. Η επιστροφή της δεν σηματοδότησε την πλήρη ανάκαμψη. Η Κάλλας, αν και διατηρούσε το ταλέντο και την αύρα της, δεν κατάφερε να αγγίξει ξανά τα ύψη που είχε φτάσει στο παρελθόν. Η σκιά της σχέσης με τον Ωνάση φάνηκε να βαραίνει την καριέρα της. Η Κάλλας, στιγματισμένη από τον έρωτα και την τραγωδία, άφησε μια κληρονομιά γεμάτη μελωδίες και δάκρυα, μια αξεπέραστη ντίβα με μια ατελή ιστορία.
Η σχέση του Αριστοτέλη Ωνάση με την Μαρία Κάλλας σημαδεύτηκε από παθιασμένο έρωτα, σκαμπανεβάσματα και δραματικές καταστάσεις. Παρότι δεν παντρεύτηκαν ποτέ, η Κάλλας θεωρούσε τον Ωνάση τον μεγάλο έρωτα της ζωής της. Η προδοσία ήρθε το 1968, όταν ο Ωνάσης παντρεύτηκε την Jacqueline Kennedy Onassis, χήρα του προέδρου των ΗΠΑ John F. Kennedy. Η Κάλλας, συντετριμμένη, βίωσε την πράξη αυτή ως ύψιστη προδοσία. Πολλοί ερμηνεύουν την επιλογή του Ωνάση να παντρευτεί την Τζάκι Κένεντι ως αποτέλεσμα της έλξης του προς τις σχέσεις υψηλού προφίλ. Αδυνατώντας να διεκδικήσει ευρωπαϊκή βασιλική σύζυγο, στράφηκε στην Αμερικανίδα “βασίλισσα”, την πιο λαμπερή χήρα της εποχής. Ο γάμος με την Τζάκι Κένεντι έφερε στον Ωνάση κύρος και πρόσβαση στον αμερικανικό jet set. Ήταν μια κίνηση στρατηγικής, γεμάτη φιλοδοξία και κοσμοπολίτικη αύρα. Ωστόσο, η πράξη αυτή σημάδεψε ανεξίτηλα την Κάλλας. Η προδοσία του άντρα που λάτρεψε έφερε θλίψη, πίκρα και οριστικό τέλος στην θυελλώδη σχέση τους. Η ιστορία αγάπης, προδοσίας και πόνου που έζησαν η Κάλλας και ο Ωνάσης παραμένει χαραγμένη στην μνήμη, αποτελώντας μια αξεπέραστη ερωτική τραγωδία.
Η Μαρία Κάλλας, έχοντας αποσυρθεί από τη σκηνή το 1974, βίωσε την φθορά της φωνής της, αφήνοντας πίσω της μια θρυλική καριέρα. Το 1977, σε ηλικία 53 ετών, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας άλυτο το ερώτημα για την αιτία του θανάτου της.Στις 16 Σεπτεμβρίου 1977, η Κάλλας βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Παρίσι. Η επίσημη αιτία θανάτου ήταν καρδιακή προσβολή.Ωστόσο, ερωτήματα και φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν. Η ξαφνική φύση του θανάτου της, σε συνδυασμό με την εύθραυστη ψυχολογική της κατάσταση μετά την εγκατάλειψή της από τον Ωνάση, τροφοδότησαν σενάρια αυτοκτονίας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Κάλλας, βυθισμένη στη θλίψη και την απογοήτευση, έλαβε την τραγική απόφαση να βάλει τέλος στη ζωή της. Η φερόμενη λήψη μεγάλης ποσότητας ηρεμιστικών ενισχύει την υπόθεση της αυτοκτονίας. Παρ’ όλα αυτά, η αλήθεια παραμένει ασαφής. Η έλλειψη αδιάσειστων αποδείξεων αφήνει το ερώτημα αναπάντητο, τροφοδοτώντας μυστήρια και ερμηνείες. Η Μαρία Κάλλας, μια εμβληματική μορφή της όπερας, έφυγε από τη ζωή νωρίς, αφήνοντας πίσω της μια αξεπέραστη κληρονομιά και ένα αίνιγμα που ίσως δεν λυθεί ποτέ.
Η ένωση του Αριστοτέλη Ωνάση με την Jacqueline Kennedy Onassis, χήρα του προέδρου John F. Kennedy, σόκαρε και σαγήνευσε τον κόσμο. Η ιδια είδωλο της μόδας και σύμβολο κομψότητας, βίωσε μια σειρά τραγωδιών, χάνοντας τον σύζυγο και τον αδερφό της Robert Kennedy. Ο Ωνάσης, ένας πανίσχυρος και γοητευτικός άντρας, της πρότεινε γάμο, προσφέροντας ασφάλεια και κύρος. Ωστόσο, η σχέση τους δεν ήταν απαλλαγμένη από σκοπιμότητες. Η Ζακλίν, παντρεμένη με τον Ωνάση, έχανε τα προνόμια από το καταπιστευματικό ταμείο των Κένεντι. Για να αντισταθμίσει την απώλεια, ο Ωνάσης φέρεται να της κατέβαλε 3 εκατομμύρια δολάρια. Η κίνηση αυτή φέρνει στο προσκήνιο ερωτήματα για το ειλικρινές των συναισθημάτων τους.Ήταν ο γάμος τους μια ειλικρινής ένωση αγάπης ή μια συμφωνία αμοιβαίου οφέλους;
Πέρα από τις ερμηνείες, η Ζακλίν βρήκε στον Ωνάση έναν σύντροφο που την βοήθησε να ξεπεράσει τις θλίψεις της και να μπει δυναμικά στον κόσμο των μεγιστάνων. Ο Ωνάσης, από την άλλη, απέκτησε πρόσβαση στην αμερικανική αριστοκρατία και εδραίωσε την κοσμοπολίτικη εικόνα του. Η σχέση τους, γεμάτη λάμψη, χρήμα και μυστήριο, παραμένει ένα από τα πιο συναρπαστικά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, όντας ιδιοκτήτης της Olympic Airways, αξιοποίησε τους πέντε ολυμπιακούς δακτυλίους στο λογότυπο της εταιρείας. Το σύμβολο, με τους πέντε δακτυλίους να συμβολίζουν την ένωση των πέντε ηπείρων, προσέδιδε στην Olympic Airways μια κοσμοπολίτικη αύρα και τόνιζε την ακτινοβολία της. Ωστόσο, μετά την ιδιωτικοποίηση της αεροπορικής εταιρείας, ο Ωνάσης ενημερώθηκε ότι η χρήση των ολυμπιακών δακτυλίων απαγορευόταν πλέον. Αποφασισμένος να διατηρήσει την αναγνωρισιμότητα και το κύρος της Olympic Airways, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας βρήκε μια ευφάνταστη λύση. Πρόσθεσε ένα έκτο στεφάνι στους πέντε δακτυλίους, δημιουργώντας ένα μοναδικό και ξεχωριστό λογότυπο.
Το νέο λογότυπο, με το “στεφάνι του Ωνάση”, συμβόλιζε την ηγετική θέση της Olympic Airways στον αεροπορικό κλάδο και την αδιαμφισβήτητη επιρροή του ίδιου του Ωνάση.
Παρότι η χρήση του ολυμπιακού συμβόλου έληξε, η προσθήκη του έκτου στεφανιού διατήρησε την κοσμοπολίτικη αύρα και την αίσθηση κύρους που συνόδευε την Olympic Airways, αποτελώντας μια διαχρονική υπενθύμιση της οραματικής προσωπικότητας του Αριστοτέλη Ωνάση.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, οραματιστής και κοσμοπολίτης, απέκτησε το 1963 το νησί Σκορπιός στο Ιόνιο Πέλαγος. Εκεί, δημιούργησε ένα ιδιωτικό καταφύγιο, γεμάτο με δεντροστοιχίες και γαλήνη, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Στο Σκορπιό, ο Ωνάσης φιλοξένησε διάσημες προσωπικότητες, όπως η Μαρία Κάλλας, ο Winston Churchill και η Grace Kelly. Ήταν το ιδανικό μέρος για χαλάρωση, διασκέδαση και ρομαντικές αποδράσεις. Το 1968, ο Ωνάσης παντρεύτηκε την Jacqueline Kennedy Onassis στο Σκορπιό, σε μια λαμπερή τελετή που σημάδεψε την εποχή. Το νησί έγινε μάρτυρας της αγάπης τους, αλλά και των δύσκολων στιγμών που ακολούθησαν.
Μετά τον θάνατο του Ωνάση, ο Σκορπιός κληρονομήθηκε από την κόρη του Χριστίνα. Αργότερα, πέρασε στην εγγονή του Αθηνά, η οποία το πούλησε το 2013 στην Αικατερίνα Ριμπολόβλεφ, κόρη του Ρώσου ολιγάρχη Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.
Σήμερα, ο Σκορπιός παραμένει ένα ιδιωτικό νησί, διατηρώντας ζωντανή την κληρονομιά του Ωνάση. Η γοητεία και η αίγλη του παρελθόντος στοιχειώνουν τα δρομάκια και τις ακτές του, υπενθυμίζοντας μια εποχή γεμάτη λάμψη και κοσμοπολίτικη αύρα.
Το 1968, ο Αριστοτέλης Ωνάσης παρουσίασε το “Σχέδιο Ωμέγα”, μια φιλόδοξη επενδυτική πρόταση ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Το σχέδιο προέβλεπε την κατασκευή διυλιστηρίου πετρελαίου, εργοστασίου αλουμινίου, χημικών βιομηχανιών, θερμοηλεκτρικού σταθμού, ναυπηγείων και αεροδρομίου.Παρά το φιλόδοξο όραμα, το Σχέδιο Ωμέγα συνδέθηκε με την “δικτατορία των συνταγματαρχών”, το στρατιωτικό καθεστώς που κυβερνούσε την Ελλάδα από το 1967 έως το 1974. Ο Ωνάσης φέρεται να είχε καλές σχέσεις με τους χουντικούς, τους φιλοξενούσε στο Σκορπιό και έκανε δώρα στις συζύγους τους.Η σχέση του με τη χούντα προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πολλοί θεώρησαν ότι ο Ωνάσης νομιμοποιούσε το καθεστώς με τις επενδύσεις του και χρηματοδοτούσε την καταστολή της ελευθερίας.Παρά τις προσπάθειες, το Σχέδιο Ωμέγα δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ορισμένες ερμηνείες αποδίδουν την αποτυχία σε διαφωνίες μεταξύ των μελών της χούντας, ενώ άλλες εστιάζουν στην άρνηση της Αμερικανικής τράπεζας First National City να χρηματοδοτήσει το project.Ανεξάρτητα από τις αιτίες, η σχέση του Ωνάση με τη χούντα άφησε στίγμα στην καριέρα και την κληρονομιά του. Η στήριξη προς ένα αυταρχικό καθεστώς δημιούργησε ηθικά διλήμματα και αμαύρωσε την εικόνα του μεγιστάνα. Σήμερα, το Σχέδιο Ωμέγα παραμένει μια αμφιλεγόμενη σελίδα στην ιστορία του Ωνάση, φέρνοντας στο προσκήνιο ερωτήματα για ηθική, πολιτική και οικονομική εξουσία.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης άφησε το στίγμα του στον κόσμο των επιχειρήσεων ως ένας σκληρός, πανούργος και αδίστακτος διαπραγματευτής. Η φήμη του στηρίζεται σε ιστορίες που τον παρουσιάζουν να εκμεταλλεύεται καταστάσεις, να κλείνει συμφωνίες με πονηρά τεχνάσματα και να νικάει τους αντιπάλους του με ψυχραιμία. Ωστόσο, η εικόνα αυτή δεν είναι απόλυτη. Πολλοί θεωρούν ότι οι αντίπαλοί του υπερβάλλουν, παρουσιάζοντάς τον μεροληπτικά. Ο ίδιος ο Ωνάσης δήλωνε ότι μετά από ένα σημείο, τα χρήματα δεν έπαιζαν ρόλο. Το “παιχνίδι” της διαπραγμάτευσης, η νίκη και η επιβολή της θέλησής του ήταν η κινητήριος δύναμή του. Αυτή η εμμονή με τη νίκη τον έσπρωξε σε αμφιλεγόμενες κινήσεις, όπως η εκμετάλλευση πολιτικών καταστάσεων ή η χρησιμοποίηση αθέμιτων μεθόδων. Παρ’ όλα αυτά, ο Ωνάσης δεν ήταν απλώς ένας αδίστακτος παίκτης. Ήταν οραματιστής, με διορατικότητα και τόλμη. Έφερε επανάσταση στον κόσμο της ναυτιλίας, δημιούργησε μια αυτοκρατορία και άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην οικονομική ιστορία. Η κληρονομιά του Ωνάση παραμένει αμφιλεγόμενη. Η σκληρότητα και η αδυναμία του να χάσει σκιάζουν τα επιτεύγματά του. Ωστόσο, η αδιαμφισβήτητη επιτυχία του, η γοητεία και η κοσμοπολίτικη αύρα του τον καθιστούν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και πολυσυζητημένες προσωπικότητες του 20ού αιώνα.
Ο Αλέξανδρος Ωνάσης, μοναχογιός του Αριστοτέλη, αποτελούσε μια ελπιδοφόρα και δυναμική παρουσία στον κόσμο των επιχειρήσεων. Όντας υπεύθυνος της Olympic Aviation, οραματιζόταν την ανάπτυξη και την εξέλιξή της. Παρότι η μυωπία τού στέρησε την άδεια πιλότου, η αγάπη του για την αεροπορία τον έσπρωχνε να πετάει συχνά. Δυστυχώς, στις 23 Ιανουαρίου 1973, η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Σε ηλικία 24 ετών, ο Αλέξανδρος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, όταν το Piaggio 136L-2 που επέβαινε ως επιβάτης συνετρίβη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η τραγωδία αυτή βύθισε τον Αριστοτέλη σε θλίψη. Ο θάνατος του Αλέξανδρου τού στέρησε όχι μόνο τον γιο του, αλλά και τον κληρονόμο του, αφήνοντας ένα κενό που δεν μπόρεσε ποτέ να γεμίσει. Η ασθένεια του Αριστοτέλη επιδεινώθηκε μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, και δύο χρόνια αργότερα, το 1975, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μια αξεπέραστη κληρονομιά, αλλά και μια αβάσταχτη θλίψη για τον χαμό του μοναχογιού του. Η τραγωδία του Αλέξανδρου Ωνάση σημάδεψε ανεξίτηλα τον πατέρα του, αποτελώντας ένα θλιβερό κεφάλαιο στην ιστορία της οικογένειας.
Η Χριστίνα Ωνάση, μοναχοκόρη του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού, κληρονόμησε την ομορφιά, την κοσμοπολίτικη αύρα και τον πλούτο του πατέρα της. Γεννημένη στη Νέα Υόρκη το 1950, βίωσε μια ζωή γεμάτη λάμψη, αλλά και σκοτεινές πτυχές. Μετά τον θάνατο του αδελφού της Αλέξανδρου σε αεροπορικό δυστύχημα, η Χριστίνα βρέθηκε στο επίκεντρο της οικογενειακής αυτοκρατορίας. Ο Ωνάσης την προόριζε για διάδοχό του, εκπαιδεύοντάς την στον κόσμο των επιχειρήσεων. Ωστόσο, η Χριστίνα βίωσε μια ταραχώδη ζωή, γεμάτη ερωτικά σκάνδαλα, καταχρήσεις ουσιών και ψυχολογικά προβλήματα. Η εμμονή της με την απώλεια βάρους την οδήγησε σε ακραίες δίαιτες και χρήση αμφεταμινών, με αποτέλεσμα να εθιστεί στα ναρκωτικά. Το 1988, σε ηλικία 37 ετών, η Χριστίνα βρέθηκε νεκρή στην έπαυλή της στο Μπουένος Άιρες. Η επίσημη αιτία θανάτου ήταν πνευμονικό οίδημα, όμως οι φήμες για υπερβολική δόση ναρκωτικών υπήρχαν έντονες. Η τραγική μοίρα της Χριστίνας Ωνάση σημάδεψε την οικογένεια και άφησε ένα κενό στην επιχειρηματική αυτοκρατορία. Η κληρονομιά της παραμένει αμφιλεγόμενη, με την κοσμοπολίτικη αύρα να έρχεται σε αντίθεση με τα προσωπικά της δεινά.
Η Χριστίνα Ωνάση παντρεύτηκε 4 φορές, με γάμους που τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας.
Απέκτησε μια κόρη, την Αθηνά Ωνάση, η οποία κληρονόμησε την περιουσία της.
Η ζωή της Χριστίνας στιγματίστηκε από την απώλεια του αδελφού της και τον θάνατο του πατέρα της.
Η εθιστική ουσία και η ψυχολογική της κατάσταση επηρέασαν σημαντικά την πορεία της.
Η μυασθένεια, μια ασθένεια που προκαλεί ατροφία στους μύες, σημάδεψε τα τελευταία χρόνια του Αριστοτέλη Ωνάση. Η σωματική του κατάσταση επιδεινώθηκε από την αβάσταχτη θλίψη που ένιωσε μετά τον θάνατο του γιου του Αλέξανδρου, βυθίζοντάς τον σε βαριά κατάθλιψη.
Η μυασθένεια επηρέασε σημαντικά την καθημερινότητά του. Η δυσκολία στην κατανάλωση τροφής, η αδυναμία στους μύες του προσώπου και η εύθραυστη υγεία του τον έκαναν να απομονωθεί και να χάσει την αίγλη του παρελθόντος.Στις 15 Μαρτίου 1975, σε ηλικία 69 ετών, ο Ωνάσης άφησε την τελευταία του πνοή στο Neuilly-sur-Seine της Γαλλίας. Η πιθανή αιτία θανάτου ήταν η πνευμονία, μια ασθένεια που βρήκε εύφορο έδαφος στο ήδη ταλαιπωρημένο σώμα του. Η κηδεία του τελέστηκε στο νησί Σκόρπιος, δίπλα στον γιο του Αλέξανδρο, σφραγίζοντας μια τραγική οικογενειακή ιστορία.
- Η μυασθένεια πιθανότατα βασάνιζε τον Ωνάση για χρόνια, χωρίς να έχει διαγνωστεί.
- Η θλίψη για τον θάνατο του Αλέξανδρου λειτούργησε καταλυτικά στην επιδείνωση της ασθένειας.
- Ο Ωνάσης πέθανε μόνος, έχοντας αποξενωθεί από πολλούς φίλους και συνεργάτες.
- Η κληρονομιά του παραμένει αμφιλεγόμενη, με τον πλούτο και την επιρροή του να έρχονται σε αντίθεση με τα προσωπικά του δεινά.