Πρόταση του ΟΠΕΔ για την δημιουργία και λειτουργία α) αυτοτελούς Τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και αυτοτελούς Τμήματος Έρευνας, Τεκμηρίωσης και Νομολογίας σε κάθε Πρωτοδικείο, αρχικώς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.
1) Πρόταση για την δημιουργία και λειτουργία αυτοτελούς Τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας.
Η επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία, αποτελεί κεντρική στρατηγική προτεραιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο, στηριζόμενο στη γνώση και στην αξιοποίηση της, μέσα από την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσιών.
Η Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα εργαλεία για τον ριζικό εκσυγχρονισμό τω υποδομών της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Η μετάβαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης σε μια νέα ιστορική περίοδο αποτελεί πλέον γεγονός. Η καινοτομία τίθεται πλέον στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων και στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης.
Σκοπός του Ν. 5027/23, σχετικά με το σύστημα καινοτομίας στο δημόσιο τομέα, είναι ο συντονισμός και η υποστήριξη των φορέων της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης για την ανάπτυξη καινοτομιών με ανταπόκριση στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Αντικείμενό του είναι : α. η θέσπιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καινοτομία στο Δημόσιο Τομέα, β. Προγράμματα Επιτάχυνσης της Καινοτομίας, γ. Εργαστήρια Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα, δ. Βραβεία Καινοτομίας κλπ., με την συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτών..
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η δημιουργία και λειτουργία αυτοτελούς Τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας εντασσόμενο στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Σκοπός του προτεινόμενου Τμήματος είναι, μεταξύ άλλων, η διαχείριση και διαμοιρασμός της γνώσης, η ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών και δημιουργία κινήτρων για την ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών, η ενίσχυση της ερευνητικής αριστείας και η επιβράβευση αξιόλογων Ερευνητικών Έργων και Προτάσεων.
2) Πρόταση για την δημιουργία και λειτουργία αυτοτελούς Τμήματος Έρευνας, Τεκμηρίωσης και Νομολογίας.
Στο πλαίσιο του νέου δικαστικού χάρτη και του εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης προβλέπεται η λειτουργία γραφείου νομολογίας σε κάθε Δικαστήριο.
Στις αρμοδιότητες του γραφείου νομολογίας, όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 24 του Ν.4938/2022 είναι ιδίως:
α. Η συγκέντρωση, ταξινόμηση, ευρετηρίαση και γενικότερα η αξιοποίηση, κατά τον προσφορότερο τρόπο, νομολογιακού υλικού και η σύνδεση του για την παροχή πληροφοριών με ηλεκτρονικό υπολογιστή.
β. Η οργάνωση της βιβλιοθήκης του δικαστηρίου.
γ. Η επικουρία στην επιμόρφωση δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων.
δ. Η καταγραφή της ιστορίας του δικαστηρίου και των δικαστών που υπηρετούν σε αυτό.
Η ψηφιοποίηση της δικαστικής ύλης συμπεριλαμβανομένης και της νομολογίας η οποία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους Δικαστές που ισχυροποιεί την αιτιολογία μίας δικαστικής απόφασης, και ενισχύει τον δικανικό συλλογισμό, η ανάγκη παρακολούθησης και ενημέρωσης τόσο για την τρέχουσα ελληνική νομολογία και νομοθεσία όσο και για την ευρωπαϊκή, η χρησιμότητα καταγραφής δικαστικών αποφάσεων, η διασφάλιση της ομοιομορφίας της ερμηνείας και της εφαρμογής του δικαίου, η οργάνωση, πραγμάτωση αλλά και αξιολόγηση της επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων καθιστούν απαραίτητη την δημιουργία και λειτουργία αυτοτελούς Τμήματος Έρευνας, Τεκμηρίωσης και Νομολογίας σε κάθε Πρωτοδικείο, αρχικώς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.
Η πρόταση του ΟΠΕΔ για την δημιουργία και λειτουργία αυτοτελούς Τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε υπόψη της την δημοσιευμένη πρόταση της Παρασκευής Γιαννουλάκη (δικαστική γραμματέας στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά). Διαθέσιμη σε: Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, Δικηγορική Επικαιρότητα, Τεύχος 160.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας
Με τιμή
Δρ. Χρήστος Μπαξεβάνης Christos Baxevanis
Επικεφαλής του ΟΠΕΔ.
Αλεξάνδρα Ευθυμίου
Εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΟΠΕΔ.
Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης ΟΠΕΔ