Υπό την ένταση που προκάλεσαν οι νεότερες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν περί πιθανής ανάπτυξης γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή (21 – 22 Μαρτίου 2024) στις Βρυξέλλες η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής.
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία προσπαθούν να επιλύσουν τις πρόσφατες διαφορές σχετικά με την υποστήριξη προς την Ουκρανία και άλλα ζητήματα. «Στεκόμαστε στενά και σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) σε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα.
Οι τρεις χώρες ανταλλάσσουν ιδέες σε τακτική βάση και η μορφή ονομάζεται «Τρίγωνο της Βαϊμάρης». ” τελευταία συνάντηση υψηλού επιπέδου πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του περασμένου έτους.
Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η Ρωσία να μην κερδίσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Μακρόν. Ο Τουσκ απέρριψε τις «φήμες» για διαφωνίες, λέγοντας ότι μίλησαν με μία φωνή οι τρεις ηγέτες.
Πρόσφατα είχαν προκύψει εντάσεις, ειδικά με τη Γαλλία. Ο Μακρόν προκάλεσε οργή στο Βερολίνο όταν δεν απέκλεισε την ανάπτυξη δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία και προσέβαλε άλλες χώρες ως «δειλές».
Αλλά η Πολωνία αυξάνει επίσης την πίεση, για παράδειγμα επειδή υποστηρίζει υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Ο κοινός στόχος είναι να υποστηριχθεί η Ουκρανία με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά ενάντια στη ρωσική επίθεση, δήλωσε ο Σολτς. Θα προμηθευτούν όπλα για την Ουκρανία σε ολόκληρη την παγκόσμια αγορά, θα επεκτείνουν τις δικές τους παραγωγικές ικανότητες, θα αφαιρέσουν τα έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και θα παράσχουν από κοινού στην Ουκρανία πυραυλικό πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς.
Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν από τους υπουργούς Άμυνας των υποστηρικτών της Ουκρανίας σήμερα (18.3.24) ως μέρος του λεγόμενου σχήματος Ramstein της Γερμανίας, όπου βρίσκεται η αμερικανική στρατιωτική βάση.
Κατά τη διάρκεια διήμερης συνόδου κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τη συνεχιζόμενη στήριξη προς την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, της ασφάλειας και της άμυνας της Ρωσίας, της εξελισσόμενης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, της διεύρυνσης, των εξωτερικών σχέσεων, της μετανάστευσης, της γεωργίας και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Ειδικότερα, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τη συνεχιζόμενη στήριξη προς την Ουκρανία και τον λαό της ως απάντηση στη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει πολιτική, χρηματοπιστωτική, οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα των Βρυξελλών.
Μέχρι στιγμής, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν διαθέσει πάνω από 138 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη.
Επίσης οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για την ασφάλεια και την άμυνα, μεταξύ άλλων το πως μπορεί να ενισχυθεί η τεχνολογική και βιομηχανική βάση της ΕΕ στον τομέα της άμυνας. Παράλληλα, θα συζητηθούν περαιτέρω μέτρα για να καταστεί η αμυντική βιομηχανία πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική.
Με βάση παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης τη στρατηγική για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και το πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κατά τις συνόδους τους τον Οκτώβριο του 2023, οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη. Τόνισαν επίσης την ανάγκη συνεργασίας με τους εταίρους στην περιοχή για να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση.
Τέλος, Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ουκρανία και τη Μολδαβία.
Κατά τη σύνοδό τους τον Δεκέμβριο του 2023, οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, μόλις οι χώρες λάβουν τα σχετικά μέτρα που ορίζονται στην έκθεση της Επιτροπής για τη διεύρυνση της 8ης Νοεμβρίου 2023. Οι ηγέτες εξέφρασαν επίσης την ετοιμότητά τους να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όταν επιτευχθεί η αναγκαία συμμόρφωση με τα κριτήρια προσχώρησης. Για τον σκοπό αυτό, κάλεσαν την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση προόδου στο Συμβούλιο το αργότερο τον Μάρτιο του 2024.