Σε μια τελετή που ήταν σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα σε σχέση με το περσινό φιάσκο σε σκηνοθεσία Στίβεν Σόντερμπεργκ, η ταινία της Apple TV+ έκανε την (όχι και τόσο) μεγάλη έκπληξη, παίρνοντας τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Β’ Ανδρικού Ρόλου, πετυχαίνοντας το 3 στα 3.
Παρουσιάστριες της φετινής τελετής ήταν η Έιμι Σούμερ, Γουάντα Σάικς και Ρετζίνα Χολ. Όπως δήλωσε η Σούμερ στον κωμικό εναρκτήριο λόγο τους, η Ακαδημία προσέλαβε τρεις γυναίκες γιατί ήταν φτηνότερο από το να προσλάβουν έναν άνδρα.
Το στιγμιότυπο που θα συζητηθεί περισσότερο από την τελετή είναι μια πρωτοφανής διένεξη ανάμεσα στον Γουίλ Σμιθ και τον παρουσιαστή Κρις Ροκ. Ο Γουίλ Σμιθ δεν γέλασε καθόλου με ένα αστείο του Κρις Ροκ για το ξυρισμένο κεφάλι της συζύγου του, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, η οποία πάσχει από αλωπεκία, ανέβηκε έξαλλος πάνω στη σκηνή, γρονθοκόπησε τον Ροκ και του φώναξε να μην ξαναπιάσει το όνομα της γυναίκας του στο γ******ο στόμα του.
Ο Σμιθ στη συνέχεια κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και προσπάθησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, δηλώνοντας με δάκρυα στα μάτια ότι η αγάπη σε οδηγεί σε τρελές πράξεις. Το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου πήγε στην Τζέσικα Τσαστέιν για την ταινία The Eyes of Tammy Faye.
Η Τζέιν Κάμπιον κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσιας για την «Εξουσία του Σκύλου». Γίνεται έτσι η τρίτη γυναίκα που κερδίζει βραβείο σε αυτή την κατηγορία
Η Αριάνα Ντε Μπόουζ παίρνοντας το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, τη Ρίτα Μορένο που είχε υποδυθεί τον ρόλο της Ανίτα στο πρωτότυπο West Side Story. O Tρόι Κάτσουρ έγινε ο πρώτος κωφός άνδρας ηθοποιός που κέρδισε ερμηνευτικό βραβείο. Στον ευχαριστήριο λόγο του για το Οσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου επισήμανε ότι ήθελε να μάθει βρισιές στη νοηματική στο επιτελείο του Λευκού Οίκου σε μια πρόσφατη επίσκεψη του καστ εκεί και αφιέρωσε το Όσκαρ στον πατέρα του και στην κοινότητα κωφών, συγκινώντας.
Το Dune, όπως αναμενόταν, κυριάρχησε στα τεχνικά βραβεία, κερδίζοντας μεταξύ άλλων τα Όσκαρ Καλύτερου Φωτογραφίας, Μοντάζ, Καλύτερου Ήχου και Σκηνογραφίας. Το κοντέρ για την ταινία του Βιλνέβ σταμάτησε να γράφει στα έξι βραβεία.
Το Drive my Car του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, μία από τις καλύτερες ταινίες που έχουμε δει εδώ και καιρό, πήρε το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, το Summer of Soul πήρε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ, και το Εncanto βραβείο καλύτερου animation.
Τέλος, οι φαν του Ζακ Σνάιντερ πέτυχαν μεγαλύτερη συσπείρωση και έτσι το «Army of the Dead» ψηφίστηκε δημοφιλέστερη ταινίας της χρονιάς από τα social media. Πρόκειται για μια κατηγορία που έβαλε η Ακαδημία σε μια προσπάθεια να προσελκύσει νεότερο κοινό.
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
CODA
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Τζέιν Κάμπιον, Η Εξουσία του Σκύλου
Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Γουίλ Σμιθ, King Richard
Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Τζέσικα Τσαστέιν, Eyes of Tammy Faye
Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Τρόι Κάτσουρ, CODA
Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Αριάνα ΝτεΜπόουζ, West Side Story
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Belfast
ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
CODA
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑ
Drive My Car
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Dune
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΝΤΑΖ
Dune
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ
Dune
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Κρουέλα
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ / ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ
The Eyes of Tammy Faye
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Dune
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
No Time To Die από την ταινία «No Time to Die»
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΧΟΣ
Dune
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ
Dune
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Ενκάντο, Ένας Κόσμος Μαγικός
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Summer of Soul
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The Queen of Basketball
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The Windshield Wiper
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The Long Goodbye
ΠΗΓΗ LIFO GR.