Σε πολλούς γονείς έχει φανεί παράξενο το πόσο σημαντική θεωρούν οι παιδίατροι τη διάμετρο του κεφαλιού του μωρού κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Είναι δεδομένο ότι όσο το κεφάλι μεγαλώνει τόσο και ο εγκέφαλος. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορούν και μόνο από το μέγεθος της κεφαλής να αντιληφθούν, εάν ένας άνθρωπος είναι ευφυής ή όχι.
Σύμφωνα με μία νέα μελέτη τα μωρά, που έχουν ραγδαία αύξηση διαμέτρου κεφαλής, αλλά και βάρους, κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους, έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, όταν έκαναν τα ανάλογα τεστ σε ηλικία έξι ετών, ενώ ταυτόχρονα αυτό δεν επηρέασε τη ζωή τους αργότερα.
17000 μητέρες με τα μωρά τους από τη Λευκορωσία αποτέλεσαν το δείγμα, ενώ οι ερευνητές επέλεξαν μητέρες με ένα παιδί , το οποίο να γεννήθηκε ύστερα από την 37η κύησης.
Μέτρησαν το βάρος και τη διάμετρο κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες ζωής των μωρών, ενώ ο δείκτης νοημοσύνης μετρήθηκε με διάφορα τεστ σε ηλικία από έξι έως εξήμιση ετών. Σύμφωνα με την έρευνα, τα μωρά που «μεγάλωσαν» απότομα τον πρωτο μήνα εμφάνισαν 15 τοις εκατό μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης από τα υπόλοιπα, αλλά δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά στη μετέπειτα συμπεριφορά τους.
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η τόσο μικρή αύξηση στον δείκτη νοημοσύνης είναι μηδαμινή, όταν πρόκειται για ένα μοναδικό περιστατικό, αλλά εάν πρόκειται για το σύνολο του πληθυσμού, τότε η διαφορά είναι πολύ σημαντική.
Υποστηρίζουν ότι η ηλικία της μέτρησης του δείκτη νοημοσύνης δεν είναι η καταλληλότερη, αλλά θεωρούν ότι τα ίδια παιδιά αργότερα ως ενήλικες και πάλι θα παρουσιάζουν διαφορές.
Παρ’όλα αυτά δεν προτρέπουν τις μητέρες να «μπουκώνουν» τα μωρά τους με γάλα, ώστε να μεγαλώσουν γρήγορα, αλλά να τα αφήνουν να πίνουν όσο θέλουν και μπορούν. «Κάθε μωρό έχει ανάγκη διαφορετική ποσότητα» εξηγούν. Τις προτρέπουν, όμως, να θηλάζουν και μάλιστα, εάν αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα με τον θηλασμό, να ζητούν βοήθια από έναν ειδικό πρωτού αποφασίσουν να τον σταματήσουν.
Πηγή: mother.gr