Μία ευχάριστη έκπληξη εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στα ράφια των σουπερ μάρκετ και των εξειδικεύμενων παντοπωλείων. Μια Κρητική συνταγή που μπορεί να χρησιμοποιηθούν έως και 13 διαφορετικά είδη οσπρίων. Μια γευστική ποικιλία οσπρίων, ανάμεικτα, έτοιμα για μαγείρεμα μαζί με δημητριακά. Συγκεκριμένα, το μείγμα μπορεί να περιέχει φασόλια διάφορα (μικρά, μεγάλα, γίγαντες, κόκκινα, μαυρομάτικα), φακές, φάβα και ρεβίθια που μαζί με δημητριακά όπως σιτάρι ολόκληρο και ρύζι, αποτελούν τα βασικά συστατικά της οσπριάδας.
Υλικά :
* 500γρ. Οσπριάδα ( 4-5 πιάτα )
* 1-2 κρεμμύδια ξερά
* 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
* 2 πράσα
* 2 καρότα
* 1/2 ματσάκι σέλινο
* 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
* αλάτι και πιπέρι
Για το σρβίρισμα :
* στημένο λεμόνι και κάρδαμο (κακουλές) τριμμένο
Εκτέλεση :
Μουλιάζουμε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό,έχοντας στύψει ένα λεμόνι μέσα σ’αυτό. Αυτό το κάνουμε σε οποιοδήποτε όσπριο μουλιάζουμε κι αυτό γιατί το στημένο λεμόνι αφαιρεί το κιτρικό από το όσπριο,κάνοντας το πιο ευκολόπεμπτο χωρίς να μας δημιουργεί φουσκώματα όταν το τρώμε.Παράλληλα είναι ένας extra τρόπος καθαρισμού του οσπρίου.
Σουρώνουμε,προσθέτουμε 2 λίτρα νερό και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 40′ – 45′ λεπτά ενώ παράλληλα ξαφρίζουμε τακτικά.Κόβουμε τα λαχανικά μας και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 40′ λεπτά περίπου.Στο τελευταίο 20λεπτο,προσθέτουμε το λάδι και το αλατοπίπερο και αφήνουμε τη σούπα να χυλώσει.Τα μικρά όσπρια χυλώνουν ενώ τα πιο μεγάλα ”στέκουν” όπως λέμε λίγο…Πόλεμος πρωτεΐνης και μία version οσπρίων,που ανάλογη δεν έχουμε ξαναγευτεί…
Σερβίρουμε στα πιάτα προσθέτοντας χυμό λεμόνι και τριμμένο κάρδαμο..
Μπορεί η Οσπριάδα να γίνει και μια πολύχρωμη,δυναμωτική σαλάτα,που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας ή
τους αγαπημένους σας,αν σταματήσουμε το βρασμό νωρίτερα και τα όσπρια δεν χυλώσουν.
Σ’αυτή την περίπτωση προσθέτουμε αφού τα βγάλουμε από το νερό και τα σουρώσουμε,λάδι,
φρέσκο κρεμμυδάκι,μαϊντανό και λεμόνι..