Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς αμερικανικής κατασκευής για επιθέσεις εντός ρωσικού εδάφους, προκαλεί ανησυχία και αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διεθνή σκηνή.
Μια Κίνηση με Πολιτικές Προεκτάσεις
Η συγκεκριμένη κίνηση σηματοδοτεί αλλαγή στη μέχρι τώρα στάση της Ουάσινγκτον, καθώς ξεπερνά μια «κόκκινη γραμμή» που οι ΗΠΑ είχαν θέσει από την έναρξη της σύγκρουσης. Ο Μπάιντεν, που έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη του Κιέβου, φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του τη νέα δυναμική που διαμορφώνεται από τη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας, ιδίως με τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, μέσω ανάρτησής του στο X (πρώην Twitter), κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι «προσπαθεί να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» λίγο πριν από την πιθανή επανεκλογή του πατέρα του στον Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ και η Πολιτική Υπόσχεση Ειρήνης
Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφύγει να σχολιάσει ευθέως την απόφαση, αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας «εντός 24 ωρών», χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες για τον τρόπο.
Άνθρωποι από το περιβάλλον του Τραμπ, όπως η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, καταδίκασαν την κίνηση ως «επικίνδυνη κλιμάκωση», τονίζοντας ότι ο αμερικανικός λαός θέλει λύσεις στα εσωτερικά προβλήματα και όχι εμπλοκή σε ξένους πολέμους.
Αντίθετα, άλλοι σύμβουλοι του Τραμπ, όπως ο πρώην πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ, Τζέιμς Γκίλμορ, δήλωσαν ότι ο Πούτιν είναι αυτός που προκάλεσε την κλιμάκωση μέσω της συνεργασίας με τη Βόρεια Κορέα, αφήνοντας τις ΗΠΑ χωρίς επιλογές.
Αντιδράσεις από τη Ρωσία
Η Μόσχα, όπως αναμενόταν, αντέδρασε έντονα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κίνηση «ρίξιμο λαδιού στη φωτιά» και προειδοποίησε για αντίποινα. Παρόλα αυτά, οι απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων θεωρούνται από τους περισσότερους αναλυτές απίθανες, λόγω του ανυπολόγιστου κόστους για τη Ρωσία.
Τοποθέτηση του Ζελένσκι
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επέλεξε να μην επιβεβαιώσει ούτε να σχολιάσει ευθέως τις πληροφορίες για τους πυραύλους ATACMS, λέγοντας ότι «οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους». Η Ουκρανία διαθέτει ήδη πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βρετανικής και γαλλικής κατασκευής, ωστόσο μέχρι τώρα δεν τους είχε χρησιμοποιήσει για επιθέσεις εντός της Ρωσίας.
Διεθνείς Επιπτώσεις
Η απόφαση του Μπάιντεν αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και από τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, που ενδέχεται να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική.
Παράλληλα, η στρατηγική των ΗΠΑ φαίνεται να συνδέεται και με τις τελευταίες επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως αυτή στην Οδησσό, όπου σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά αστυνομικοί, και τραυματίστηκαν 47.
Τι Ακολουθεί;
Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ δημιουργεί νέες προκλήσεις στη διεθνή σκηνή, ενώ οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες. Η στρατηγική του Μπάιντεν δείχνει να αντανακλά μια προσπάθεια αποτροπής περαιτέρω κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά, αλλά ανοίγει και τη συζήτηση για τον ρόλο της Δύσης στον πόλεμο.
Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στις ΗΠΑ, η εξωτερική πολιτική θα αποτελέσει πιθανότατα σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δύο βασικούς διεκδικητές της προεδρίας, με τον Τραμπ να επενδύει στην υπόσχεση ειρήνης και τον Μπάιντεν να υπερασπίζεται τις επιλογές του για τη στήριξη της Ουκρανίας.