Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως έχει προκαλέσει ανησυχία, ειδικά μετά τα χιλιάδες περιστατικά που καταγράφηκαν στην Αφρική και τους πάνω από 500 θανάτους.
Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε παγκόσμια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια λόγω της νόσου.
Η Κίνα, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι θα επιτηρεί στενά τις αφίξεις ταξιδιωτών και εμπορευμάτων από χώρες με κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων για τουλάχιστον έξι μήνες. Ως μέρος των μέτρων, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να δηλώνουν αν είχαν επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα ή αν οι ίδιοι εμφανίζουν συμπτώματα. Τα οχήματα και τα αγαθά από τις περιοχές με κρούσματα θα απολυμαίνονται αυστηρά.
Στην Ευρώπη, η Σουηδία κατέγραψε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ιογενούς ασθένειας, η οποία μεταδίδεται μέσω στενής σωματικής επαφής. Αυτή η νέα κατάσταση οδήγησε τον ΠΟΥ να κηρύξει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, επισημαίνοντας την ανάγκη για συντονισμένη διεθνή δράση ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση των κρουσμάτων και να σωθούν ζωές.
Στην Ελλάδα, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω της παγκόσμιας αύξησης των κρουσμάτων. Ο υπουργός Υγείας έχει ήδη ανακοινώσει τη διαθεσιμότητα εμβολίων για την αντιμετώπιση της νόσου.
Οι γυναίκες και τα παιδιά θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτή την επιδημία, η οποία εξαπλώνεται κυρίως στην Αφρική. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι ο τρόπος μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων είναι μέσω της άμεσης σωματικής επαφής και ότι η ασθένεια έχει ιστορικά συνδεθεί με πειραματικά πειράματα σε πιθήκους, παρά το γεγονός ότι δεν προέρχεται από αυτούς.
Η ευλογιά των πιθήκων, γνωστή και ως mpox, είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από ζώα σε ανθρώπους, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω στενής επαφής. Σήμερα, δύο κλάδοι της ασθένειας είναι γνωστοί, με τον δεύτερο να είναι πιο επικίνδυνος και να εξαπλώνεται κυρίως στην περιοχή του Κονγκό, προκαλώντας βαριά συμπτώματα και αυξημένη θνητότητα.
Από το 2022, η ασθένεια έχει προκαλέσει πάνω από 38.000 κρούσματα σε 16 αφρικανικές χώρες, με περισσότερους από 1.400 θανάτους. Το νέο στέλεχος του ιού, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2023, φαίνεται να είναι πιο θανατηφόρο και μεταδοτικό από τα προηγούμενα.
Η πρώτη εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων σε ανθρώπους καταγράφηκε το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και έκτοτε η ασθένεια περιοριζόταν σε χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής. Το 2022, ωστόσο, η ασθένεια εξαπλώθηκε σε σχεδόν 100 χώρες παγκοσμίως, με τον ΠΟΥ να κηρύσσει παγκόσμιο συναγερμό, ο οποίος διατηρήθηκε μέχρι τον Μάιο του 2023. Συνολικά, καταγράφηκαν περίπου 90.000 κρούσματα και 140 θάνατοι παγκοσμίως.