Όπως κάθε χρόνο, κάποιοι είδαν τους κόπους τους να δικαιώνονται, πετυχαίνοντας πολύ υψηλές βαθμολογίες, «αγγίζοντας» δηλαδή το άριστο.
Ο Γιάννης Γουζέας συγκέντρωσε 18.550 και ο Σωτήρης Αγγελόπουλος 18.300 μόρια. Όνειρό τους να μπουν στη Νομική Αθηνών, γεγονός που μοιράστηκαν στην κάμερα της ΕΡΤ. Τα ερεθίσματα που τους «τράβηξαν» στη Νομική, η έμφυτη κλίση τους αλλά και το ατελείωτο διάβασμα.
«Ήταν συστηματικό το διάβασμα από πολύ νεαρή ηλικία, με μέθοδο», τόνισε η Νικολέττα Κοντομανώλη που κατάφερε επίσης να διαπρέψει στις Πανελλαδικές.
Όνειρο της της Μελίνας Χατζηδάκη ήταν η Αγγλική Φιλολογία και το πέτυχε. «Νομίζω ότι έγραψα σε κάθε μάθημα αυτό που μου άξιζε, αυτό για το οποίο προετοιμαζόμουν όλη τη χρονιά».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, χειρότερες επιδόσεις συγκριτικά με πέρυσι καταγράφηκαν στα μαθήματα: Ιστορία, Οικονομία, Χημεία και Φυσική. Άνοδος των βάσεων αναμένεται στις οικονομικές σχολές, στις ιατρικές θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα ενώ στο δεύτερο πεδίο θα υπάρξει πτώση, κατά τους ειδικούς.
Οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν τέλος Ιουλίου και η διαμόρφωσή τους θα καθοριστεί και από τη ζήτηση που θα εμφανίσουν οι σχολές, όταν οι υποψήφιοι «κλειδώσουν» τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό.
«Για μια ακόμη χρονιά, σχεδόν τρεις στους τέσσερις υποψηφίους έλαβαν SMS με τη βαθμολογία τους στις Πανελλαδικές. Συνεχίζουμε να αξιοποιούμε την τεχνολογία για να εξυπηρετήσουμε τους μαθητές» ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Μηχανογραφικό 2023: Πόσες σχολές δηλώνετε, πότε η υποβολή
Για να κάνουν το μηχανογραφικό καλό θα είναι, οι υποψήφιοι, να έχουν προετοιμαστεί καλά από πριν και ενδεχομένως να έχουν φτιάξει ένα πρόχειρο μηχανογραφικό πριν την οριστική υποβολή.
Μπορούν να δηλώσουν μέχρι όσες σχολές θέλουν, χωρίς να υπάρχει όριο, ανάλογα όμως και με το πόσες θα τους ανοίξει το σύστημα, αφού μπορεί να μην πιάνουν την ΕΒΕ.
Αναλυτικά τα βήματα:
- Βρείτε σε Επιστημονικό Πεδίο θα δηλώσετε τις σχολές
- Υπολογίστε πόσα μόρια βγάζετε
- Γράψτε σε ένα χαρτί όλες τις σχολές που σας ενδιαφέρουν και βάλτε τις με τη σειρά προτίμησης που θέλετε να τις δηλώσετε, ανεξάρτητα με τις βάσεις
- Στη συνέχεια, δίπλα σε κάθε σχολή γράψτε τη βάση που θα έχει ανακοινωθεί για φέτος
- Τέλος, αντιγράψτε τους αριθμούς προτίμησης στο Μηχανογραφικό και καλή επιτυχία
Μηχανογραφικό 2023: Τα SOS της συμπλήρωσης του δελτίου
- Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
- Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των ΜΔ και ΠΜΔ είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίησή τους.
- Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους.
- Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
Υπολογισμός μορίων 2023
Το Υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι, εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς στα αντίστοιχα μαθήματα, μπορούν να ενημερωθούν αυτόματα για το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνουν σε κάθε Τμήμα/Σχολή του Επιστημονικού Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν.
Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα Ειδικά Μαθήματα, οι υποψήφιοι, μέσω της ίδιας εφαρμογής, θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων για τις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).
Υπολογίστε τα μόρια μέσω gov.gr ΕΔΩ
Επίσης, μπορείτε να υπολογίσετε τα Μόρια 2023 πατώντας ΕΔΩ.