Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για το δημογραφικό και την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα χτυπούν έρευνες για τον πληθυσμό της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.
Στην ίδια ημερίδα παρουσιάστηκαν στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία κατά την τετραετία 1955 – 1959 οι γεννήσεις στη χώρα ήταν περισσότερες κατά 97.809 από τους θανάτους. Ωστόσο, από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και έπειτα οι γεννήσεις ναι μεν εξακολουθούσαν να υπερτερούν ωστόσο τα νούμερα έβαιναν διαρκώς μειούμενα.
Την τετραετία 1990- 1994 οι γεννήσεις ήταν μόλις 6.276 περισσότερες από τους θανάτους, ενώ το ισοζύγιο για πρώτη φορά άλλαξε υπέρ των θανάτων την τετραετία 1995-1999, με τις γεννήσεις να φτάνουν τις 101.158 και τους ανθρώπους που πέθαναν να ανέρχονται σε 101.32.
Ακολούθησε μια μικρή αναστροφή αυτής της πορείας τη δεκαετία του 2000, ωστόσο η κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο από το 2010 και μετά, για να φτάσουμε στη διετία 2020-2022 όπου οι θάνατοι ήταν περισσότεροι κατά 56.274.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι Ελληνίδες αποκτούν το πρώτο τους παιδί κατά μέσο όρο στην ηλικία των 30,3 ετών. Σχεδόν 1 στις 3 γεννήσεις στη χώρα μας είναι από γυναίκες ηλικίας 30-34 και 1 στις 4 από ηλικίας 35-39 ετών. Στη χώρα μας, μάλιστα, εμφανίζεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες μεγαλύτερες των 40 ετών
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1970 μέχρι το 1990 υπάρχει μείωση του πληθυσμού 5,5%. Σύμφωνα δε με τις στατιστικές, το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι μόνο 8 εκατομμύρια και το 1/3 θα είναι άνω των 65 ετών.
Η Ειρήνη Οικονομίδου – Παπαγεωργόπουλου, νομικός, καθηγήτρια κοινωνιολογίας και Πρόεδρος του ιδρύματος «Μιλτιάδης Οικονομίδης» ανέφερε πως οι συνέπειες της υπογεννητικότητας είναι πολλές, οικονομικές και κοινωνικές, λέγοντας πως θα πρέπει να υπάρξει ένας κώδικας κινδύνου από την πολιτεία καθώς όπως είπε το πρόβλημα είναι μεγάλο.
Σύμφωνα με την ίδια, εκτός από την υπογεννητικότητα αρνητικό ρόλο παίζει και η παιδική θνησιμότητα, καθώς στις 1000 γεννήσεις νεογνών τα 3 πεθαίνουν.
«Λιγότερος πληθυσμός σημαίνει λιγότερη παραγωγή και κατανάλωση, αλλά δημιουργεί και προβληματισμό για τα εθνικά ζητήματα που είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ» σημείωσε.
Η κ. Οικονομίδου επισήμανε το οξύμωρο ότι όσο ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο σε μια κοινωνία τόσο αυξάνεται η υπογεννητικότητα..
Η Κατερίνα Τσούρα, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων επισήμανε ότι από το 2011 και μετά έχουμε περισσότερους θανάτους από γεννήσεις με τα νούμερα να μεγαλώνουν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με την ίδια οι παράγοντες είναι πολλαπλοί, όπως οικονομικοί λόγοι, το μειωμένο κοινωνικό κράτος, φυσικά το brain drain, παράλληλα βέβαια με την ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των ανθρώπων στα αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και επαγγελματική καριέρα.
Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Θ Νίκος Νίτσας στον χαιρετισμό του επισήμανε πως η υπογεννητικότητα είναι ένα πρόβλημα που μας απασχολεί σαν έθνος. «Ο κίνδυνος συρρίκνωσης των Ελλήνων είναι ένα εθνικό θέμα και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί από την εκάστοτε πολιτεία» επισήμανε.