Ανοιχτό το ενδεχόμενο για σημαντικές μειώσεις στις προμήθειες των τραπεζών, που θα φτάνουν ακόμη και το 50%, άφησε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στο να ανακουφίσουν τους πολίτες από το αυξημένο κόστος των συναλλαγών, ενώ ταυτόχρονα να προστατευτεί η εικόνα της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές.
Τι δήλωσε ο Υπουργός
«Θα κάνουμε παρέμβαση χωρίς αυτό να στέλνει αρνητικά μηνύματα στις αγορές. Θα έρχεται και θα καλύπτει αυτό το οποίο αισθάνεται η κοινή γνώμη αυτήν την ώρα στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να κινηθεί με ισορροπία και στρατηγική.
Υπενθύμιση για δίκαιες πρακτικές
Ο Υπουργός, ήδη από το καλοκαίρι, είχε καλέσει τις τράπεζες να υιοθετήσουν πιο δίκαιες πρακτικές, όπως εκείνες που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το μήνυμα ήταν σαφές: εάν δεν υπάρξουν εθελοντικές αλλαγές, η κυβέρνηση θα εξετάσει νομοθετικές παρεμβάσεις. Μάλιστα, ήδη από τον Απρίλιο, είχε θεσπιστεί μείωση 50% στις προμήθειες για μικρές συναλλαγές, δείχνοντας τις προθέσεις για σταδιακή προσαρμογή.
Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός από 1η Ιανουαρίου
Από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους τίθεται σε εφαρμογή ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός που θεσπίζει κοινές προμήθειες για συναλλαγές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών. Ο κανονισμός αυτός έρχεται να εναρμονίσει τις τραπεζικές χρεώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει θετικά για τους καταναλωτές.
IRIS: Το σύστημα πληρωμών του μέλλοντος
Ο Υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σύστημα πληρωμών IRIS, το οποίο επιτρέπει τη διεκπεραίωση δωρεάν συναλλαγών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι το σύστημα αυτό να επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων μέχρι το 2025, μειώνοντας δραστικά το κόστος των καθημερινών συναλλαγών.
«Είναι ανάγκη να μειωθούν οι προμήθειες ακόμη και στο μισό για μικρές καθημερινές συναλλαγές», σημείωσε, τονίζοντας τη σημασία της ψηφιοποίησης και της προσβασιμότητας.
Φορολόγηση των Τραπεζών: Τι Ισχύει
Απαντώντας στις επικρίσεις για τη μη επιβολή έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι οι τράπεζες ήδη φορολογούνται υψηλότερα σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις. Μέσω του αναβαλλόμενου φόρου (DTC), οι τράπεζες καταβάλλουν φόρο 29% επί των κερδών τους, έναντι 22% που ισχύει για τις υπόλοιπες εταιρείες.
Παράλληλα, ο Υπουργός επισήμανε ότι οι τράπεζες μόλις έχουν εξέλθει από μια δεκαετία κρίσης, κάτι που απαιτεί προσεκτική διαχείριση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.
Τελικές Σκέψεις
Με τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της προστασίας των καταναλωτών και της διατήρησης ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος. Οι εξελίξεις στους επόμενους μήνες θα είναι καθοριστικές, με τις τράπεζες να καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα πιο δίκαιο και ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας.