Σφάλουν οι σύμμαχοι και εταίροι – ή ακόμη χειρότερα με τη γνώση τους υποκρίνονται – όταν στο όνομα της συγκράτησης της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο, υποχωρούν στις απαιτήσεις της, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής. «Ειδικά μάλιστα όταν αυτό παίρνει τη μορφή συστάσεων και πιέσεων προς την Ελλάδα και την Κύπρο, να υποκύψουν στις αξιώσεις της. Ακόμη χειρότερα, όταν πρόκειται για μέλη της ΕΕ αφού με τη στάση τους αυτή βάναυσα παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την αλληλεγγύη μεταξύ μελών της ΕΕ», όπως σημείωσε.
Ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να μιλήσει ζωντανά τη Δευτέρα (23/10) στην Αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά, «Γιαβόλ: Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», του οποίου ο πρώην πρωθυπουργός υπογράφει τον πρόλογο.
Για το κατοχικό δάνειο και τις Γερμανικές αποζημιώσεις, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αξιώσεις και στα δύο σκέλη με ξεκάθαρη νομική τεκμηρίωση. Η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου που έγινε εξαναγκαστικώς δεν παραγράφηκε ποτέ και η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από αυτή, σημείωσε. Αλλά και οι αποζημιώσεις για τα θύματα και τις καταστροφές από τα στρατεύματα κατοχής ούτε παραγράφηκαν, ούτε χαρίστηκαν, τόνισε ο Κ. Καραμανλής. Μετατέθηκαν μόνο για την εποχή που η Γερμανία θα διέθετε την πολιτειακή υπόσταση που θα της επέτρεπε την ανάληψη αυτών των υποχρεώσεων, κάτι που έγινε με την ενοποίησή της το 1990.
Κανένα νομικό στοιχείο δεν την απάλλαξε από αυτές τις υποχρεώσεις τις οποίες είχε αναγνωρίσει από το 1965, επισήμως, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός. Πολύ πρόσφατα δε, το 2019, με γνωμοδότησή της η νομική υπηρεσία εμπειρογνωμόνων του γερμανικού κοινοβουλίου, αναγνώρισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης ή παραγραφής των ελληνικών αξιώσεων και προέτρεψε την Γερμανία να αποδεχθεί την προσφυγή στη Χάγη.
Αναφέρθηκε δε, στη θέση του πρώην ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου, κατά την οποία οι αξιώσεις της Ελλάδας δεν έχουν παραγραφεί: «Οι αξιώσεις της Ελλάδας είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες». Και συμπλήρωσε: Η θέση αυτή είναι εθνική και αδιαπραγμάτευτη.
Η κρίση χρέους
Η ένταση στη διεθνή σκηνή αυξάνεται, σημείωσε. Όλο και περισσότερα κράτη προβάλλουν απαιτήσεις, ακόμη και εδαφικές, να διεκδικούν μεγαλύτερο ρόλο, να αμφισβητούν συνθήκες και συμφωνίες. Σε αυτή τη δύσκολη και διαρκώς επιδεινούμενη συγκυρία, ο ρόλος της Ευρώπης θα έπρεπε να είναι κομβικός, σημείωσε, αλλά, όπως είπε, περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου. Δυσκολεύεται ή και αποφεύγει να πάρει αποφάσεις.
«Οι άκαιρες και χωρίς θεσμική εμβάθυνση διευρύνσεις της διάβρωσαν την ομοιογένειά της. Την οδήγησαν σε εικόνα μωσαϊκού ετερόκλητων στοχεύσεων και συμφερόντων. Ακόμα και το μεγάλο επίτευγμα των περασμένων δεκαετιών, της κοινωνικής συνοχής, της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών – συνεπώς και της πολιτικής ομαλότητας – έχει τεθεί σε αμφιβολία», σημείωσε. Και έφερε ως παράδειγμα τη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που ξέσπασε από το 2008 και μετά.
«Αντί η ΕΕ να αναζητήσει κοινή πολιτική διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης, πολιτική με αμοιβαιοποίηση των κινδύνων μέσω κοινού δανεισμού, οι εύρωστες οικονομίες του Βορά με την προεξάρχουσα Γερμανία επέβαλαν σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία προτάσσοντας το στενό εθνικό συμφέρον έναντι του πραγματικού ορθολογισμού, των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων και αναγκών, εμπλέκοντας το ΔΝΤ στα της ΕΕ και της Ευρωζώνης», τόνισε. Με ειδική ενεργειακή σχέση με τη Ρωσία, προνομιακή σχέση με την Κίνα και ελάχιστες στρατιωτικές δαπάνες, η Γερμανία και οι συν αυτοί εξυπηρέτησαν το συμφέρον τους, τόνισε.
Το τίμημα αυτών των επιλογών ήταν βαρύτερο όλων για τη χώρα μας, πρόσθεσε. «Προφανώς και η χώρα ή χρόνιες αδυναμίες και θα έπρεπε με ευθύνη όλων μας να έχει προχωρήσεις στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και την ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση.
«Οι Γερμανοί επωφελήθηκαν από την κρίση αλλά υπονόμευσαν την κοινή ευρωπαϊκή προοπτική», πρόσθεσε. «Το τίμημα ήταν βαρύτατο για τη χώρα μας. Ενοχοποιήθηκε, συκοφαντήθηκε, χρησιμοποιήθηκε για παραδειγματισμό άλλων που λόγω μεγέθους ήταν λιγότερο ευάλωτοι», ανέφερε. «Της επιβλήθηκαν προγράμματα κυρίως τιμωρητικού περιεχομένου και όλα αυτά με τεράστιο κοινωνικό κόστος και απώλεια σχεδόν του 30% του ΑΕΠ, πράγμα που μόνο σε παρατεταμένο πόλεμο μπορεί να συμβεί».
Η αναφορά στην Τουρκία
«Ορθώς καταδικάζουμε όλοι τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει εδώ και μισό αιώνα εισβάλει και παρανόμως κατέχει σχεδόν το ήμισυ του εδάφους ευρωπαϊκής χώρας. Ταυτόχρονα απειλεί με πόλεμο άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε περίπτωση που η τελευταία ασκήσει τα δικαιώματά της από το Διεθνές Δίκαιο.
Και ακόμα, η Τουρκία αυξάνει διαρκώς τις αξιώσεις – μεταξύ άλλων και εδαφικές – έναντι αυτής. Έχουμε δηλαδή κλασικό παράδειγμα αναθεωρητικής και επιθετικής συμπεριφοράς. Συμπεριφορά που απορρέει από τη βαθιά ριζωμένη κοσμοαντίληψη του τουρκικού κράτους, όπως είπε και έφερε ως παράδειγμα τη στάση της Τουρκίας στον Καύκασο, στη Λιβύη, στη Συρία, στον ευρύτερο ισλαμικό κόσμο και στα Βαλκάνια.
Επιδίωξή της δεν είναι η διευθέτηση τυχόν υπαρχουσών διαφορών με άλλα κράτη, αλλά ριζική ανατροπή του στάτους κβο. Σφάλουν οι σύμμαχοι και εταίροι – ή ακόμη χειρότερα με τη γνώση τους υποκρίνονται – όταν στο όνομα της συγκράτησης της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο, υποχωρούν στις απαιτήσεις της. Ειδικά μάλιστα όταν αυτό παίρνει τη μορφή συστάσεων και πιέσεων προς την Ελλάδα και την Κύπρο, να υποκύψουν στις αξιώσεις της. Ακόμη χειρότερα, όταν πρόκειται για μέλη της ΕΕ αφού με τη στάση τους αυτή βάναυσα παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την αλληλεγγύη μεταξύ μελών της ΕΕ.
«Πλάνες και αυταπάτες στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται», τόνισε. «Μία και μοναδική είναι η διαφορά με την Τουρκία, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας», υπογράμμισε ο Κ. Καραμανλής.
«Ασαφή μηνύματα θαμπώνουν την πραγματικότητα ή οδηγούν σε κρίση», πρόσθεσε.
Η κρίση στη Μέση Ανατολή
Αναφερόμενος στην κρίση στη Μέση Ανατολή, σημείωσε: Κάθε πόλεμος έχει κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί και μην λησμονούμε, άλλο Χαμάς και άλλο Παλαιστινιακός λαός. Επείγει το θάμα της ίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους, εάν δεν θέλουμε να δούμε μια δεύτερη εστία πολέμου στην Ευρώπη, όπως είπε.
Επιτακτική ανάγκη, κυρίως η ΕΕ να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, σημείωσε.
Το βιβλίο που κυκλοφόρησε την περασμένη άνοιξη (εκδόσεις ΠΕΔΙΟ) και βρίσκεται ήδη στην τρίτη έκδοση, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην οφειλή της Γερμανίας από την περίοδο της Κατοχής και στην αδυναμία των ελληνικών μεταπολεμικών κυβερνήσεων να την διεκδικήσουν.
H παρέμβαση του αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί γίνεται στη Θεσσαλονίκη, στον απόηχο του (οδυνηρού για τη Νέα Δημοκρατία) αποτελέσματος του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και με αφορμή την παρουσίαση ενός βιβλίου, ιδιαίτερα επικριτικού για τον ρόλο της Γερμανίας στο παρελθόν, αλλά και στο σήμερα.
Όπως είχαν γράψει τα Παιχνίδια Εξουσίας, ο Κώστας Καραμανλής, αναφέρθηκε στην πλήρη απουσία των Βρυξελλών στα όσα διαδραματίζονται στη Γάζα, αλλά και στη στάση παρακολουθητή των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει επιλέξει στο Ουκρανικό.