Η τούρτα Pavlova είναι όντως ένα εντυπωσιακό και απολαυστικό επιδόρπιο, ιδανικό για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Η τραγανή κρούστα εξωτερικά, η μαλακή σαν marshmallow υφή στο εσωτερικό, η πλούσια σαντιγί και τα φρέσκα φρούτα συνδυάζονται αρμονικά, δημιουργώντας μια γευστική εμπειρία που δύσκολα θα ξεχάσετε.
Η ιστορία της Pavlova φέρει μια ρομαντική πινελιά. Ονομάστηκε προς τιμήν της διάσημης Ρωσίδας μπαλαρίνας Άννας Παβλόβα, η οποία επισκέφθηκε την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το 1926. Η Pavlova φτιάχτηκε για πρώτη φορά προς τιμήν της, και έκτοτε έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή επιδόρπια σε αυτές τις χώρες.
Η Pavlova είναι ένα σχετικά εύκολο επιδόρπιο να φτιάξετε, αλλά χρειάζεται λίγη υπομονή και προσοχή. Η μαρέγκα είναι το βασικό συστατικό, και η σωστή προετοιμασία της είναι απαραίτητη για να πετύχετε την τέλεια υφή. Χάρη στην πλούσια εμφάνισή της, η Pavlova είναι ένα τέλειο επιδόρπιο για ειδικές περιστάσεις όπως τα γενέθλια ή τα Χριστούγεννα. Η συνταγή, ωστόσο, δεν είναι περίπλοκη, καθιστώντας την ένα επιδόρπιο που μπορεί εύκολα να ετοιμαστεί για ένα δείπνο με φίλους ή ένα κυριακάτικο γεύμα. Η βάση μπορεί να φτιαχτεί την προηγούμενη ημέρα και το κέικ να συναρμολογηθεί την ώρα του σερβιρίσματος.
Πώς να προετοιμάσετε: Pavlova
Συστατικά
150 γραμμάρια ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. φρέσκια κρέμα γάλακτος
25 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 βανίλια
300 γρ. ανάμεικτα μούρα και φράουλες
1 ακτινίδιο
μαρέγκες ή ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση
φύλλα μέντας για διακόσμηση
Η μαρέγκα αποτελεί την βάση της τούρτας Pavlova, και η σωστή προετοιμασία της είναι απαραίτητη για να πετύχετε την τέλεια υφή και γεύση. Για να φτιάξετε την παβλόβα, ξεκινήστε με την προετοιμασία της μαρέγκας: προσθέστε το ασπράδι και τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ. Τοποθετήστε το μείγμα στη φωτιά σε μπεν μαρί και, διατηρώντας θερμοκρασία 55-60°C το πολύ, συνεχίστε να ανακατεύετε, αλλά χωρίς να χτυπάτε, μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα πολυμίξερ και χτυπήστε το μέχρι να αποκτήσετε μια σφιχτή, λεία και συμπαγή μους. Εναλλακτικά, αν δεν έχετε πολυμίξερ, μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε ένα συνηθισμένο ηλεκτρικό μίξερ.
Τώρα μεταφέρετε τη χτυπημένη κρέμα σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος. Απλώστε την σε έναν παχύ δίσκο και με τη βοήθεια μιας μαρίζας ή σπάτουλας, σχηματίστε ένα “κέλυφος” που θα έχει ψηλότερη εξωτερική άκρη και κοίλο κέντρο, κατάλληλο για να συγκρατήσει την κρέμα και τα φρούτα. Σχηματίστε τις εξωτερικές πλευρές με μια μικρή σπάτουλα και κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Στεγνώστε τη μαρέγκα σε φούρνο σε θερμοκρασία 60°C για τουλάχιστον δύο ώρες, προσέχοντας να μην πάρει χρώμα. Αφήστε το κέλυφος μαρέγκας να κρυώσει στο φούρνο, με την πόρτα ανοιχτή.
Καθαρίστε τις φράουλες και τα μούρα της επιλογής σας και, στη συνέχεια, κόψτε τις φράουλες σε φέτες ή τέταρτα ανάλογα με το μέγεθός τους. Καθαρίστε το ακτινίδιο και κόψτε το σε φέτες.
Όταν έρθει η ώρα να συνθέσετε την τούρτα, βάλτε την πολύ κρύα κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και τους σπόρους από το λοβό της βανίλιας σε ένα μίξερ ή μπολ. Χτυπήστε τη μέχρι να γίνει σφιχτή.
Πάρτε το κέλυφος μαρέγκας και γεμίστε το με την κρέμα με κουταλιές μέχρι να γεμίσει εντελώς, χωρίς να το ισιώσετε. Τοποθετήστε από πάνω τα φρούτα και διακοσμήστε με φύλλα δυόσμου και μαρέγκες ή πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη ανάλογα με τη γεύση. Η τούρτα Pavlova είναι έτοιμη για σερβίρισμα.