Η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να κλείσει το Πεδίο του Άρεως και τον λόφο Φινόπουλου, εν μέσω ήπιων καιρικών συνθηκών, προβάλλοντας τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς, εγείρει εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες.
Δύο ερμηνείες μπορούν να δοθούν για την ενέργεια αυτή, οι οποίες, βεβαίως, δεν αποκλείουν η μία την άλλη.
Πρώτον, ο κ. Χαρδαλιάς, αρμόδιος για την πολιτική προστασία, ίσως να μην εμπιστεύεται τους ίδιους τους μηχανισμούς που ηγείται. Εάν όντως ισχύει αυτό, τότε οι ευθύνες βαραίνουν αβάσταχτα την Περιφέρεια. Είναι απαράδεκτο να στερούνται οι πολίτες πρόσβασης στους ελάχιστους χώρους πρασίνου και αναψυχής, επειδή η διοίκηση αδυνατεί να διασφαλίσει την προστασία ακόμα και των πάρκων της πόλης.
Δεύτερον, η Περιφέρεια ίσως να επιδιώκει, με αβάσιμες δικαιολογίες, να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις για την αδυναμία της Κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών, ύστερα από μια σειρά τραγικών συμβάντων.
Σε κάθε περίπτωση, οι χαμένοι είναι οι κάτοικοι της Αθήνας. Η ποιότητα της καθημερινότητάς τους υποβαθμίζεται, καθώς στερούνται ζωτικών χώρων πρασίνου και αναψυχής, χωρίς, παράλληλα, να νιώθουν ασφαλείς.
Η Περιφέρεια οφείλει να εξηγήσει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους κρίθηκε απαραίτητη η λήψη αυτού του αυστηρού μέτρου, λαμβάνοντας υπόψη τις ήπιες καιρικές συνθήκες.
Η διοίκηση οφείλει να διασφαλίσει την επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον αβάσιμες και ταλαιπωρητικές για τους πολίτες ενέργειες.
Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της στέρησης πρόσβασης στους χώρους πρασίνου, ιδιαίτερα σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη όπως η Αθήνα.
Η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει σαφείς εξηγήσεις για την αβάσιμη και άδικη για τους πολίτες απόφαση κλεισίματος του Πεδίου του Άρεως και του λόφου Φινόπουλου. Η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αθήνας δεν είναι διαπραγματεύσιμες.