Η Καλλιθέα δεν είναι απλώς μια γειτονιά της Αθήνας. Είναι ένας ζωντανός, πολύχρωμος κόσμος, μια «χώρα» που φιλοξενεί πολλές διαφορετικές «χώρες» μαζί. Η αυθεντικότητα και η μοναδική της ταυτότητα πηγάζουν από τους ανθρώπους της, που με τις συνήθειες, τις φωνές και τις μυρωδιές τους, την πλάθουν καθημερινά. Ακόμη και για όσους ζουν εδώ μια ζωή, μια απλή βόλτα μπορεί να αποκαλύψει νέες γωνιές και γεύσεις.
Για να κατανοήσει κανείς την Καλλιθέα, δεν αρκεί μια βιαστική ματιά. Πρέπει να χαθεί στα στενά της, να θαυμάσει τα μπαλκόνια, να σταθεί στα πολύβουα μανάβικα της αγοράς και να συνομιλήσει με τους ντόπιους. Τότε μόνο θα αποκαλυφθεί το πραγματικό της πρόσωπο. Το θαλασσινό αεράκι οδηγεί προς τις Τζιτζιφιές, την προσφυγική συνοικία με τα ετοιμόρροπα αλλά γεμάτα ιστορίες σπίτια, όπου κατέφθασαν οι ρεμπέτες του Πειραιά και αργότερα μετανάστες από την Αίγυπτο, φέρνοντας μαζί τους ναργιλέδες και εξωτικά μπαχαρικά. Η πανοραμική θέα της περιοχής προσφέρεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στα βόρεια και τον λόφο της Σικελίας στα νότια, απ’ όπου κανείς μπορεί να διακρίνει το «Ελ Πάσο», το ιστορικό γήπεδο της Καλλιθέας με τους πιστούς οπαδούς, τους Desperados.
Η γαστρονομική σκηνή της Καλλιθέας είναι ένα κεφάλαιο από μόνη της. Η εγγύτητα στη θάλασσα εξασφαλίζει εξαιρετικές ψαροταβέρνες, ενώ η πολυπολιτισμικότητα της περιοχής – με Πόντιους, Μικρασιάτες, Γεωργιανούς, Ρώσους και Αρμένιους – έχει εμπλουτίσει την κουζίνα με σούπες από τη Σιβηρία, ντάμπλινγκ από το Καζακστάν, πιλάφια από την Τασκένδη και ψωμιά ψημένα σε πήλινους φούρνους. Επιπλέον, το βιομηχανικό παρελθόν της Καλλιθέας, με τα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες της δεκαετίας του ’50 και του ’60, γέννησε μερικά από τα πρώτα και καλύτερα σουβλατζίδικα της Αθήνας.
Το καλό σουβλάκι στην Καλλιθέα είναι πανταχού παρόν. Ξεχωρίζουν ο «Λευτέρης» με το λιτό και σωστά ψημένο σουβλάκι του, οι θρυλικές «Ρωσίδες» με τα σουβλάκια από σπιτικά μπιφτεκάκια και κόκκινη σάλτσα, ο «Βασίλης» στη Σκίπη για πιο μερακλίδικες επιλογές όπως κοντοσούβλι και κοκορέτσι, και το «Μπιφτεκοπωλείο» με τα νόστιμα σουβλάκια που θυμίζουν σπιτικά.
Για πιο λαϊκές αλλά ποιοτικές επιλογές, ο «Ψηλορείτης» προσφέρει χορταστικές ομελέτες, ενώ η καντίνα στη Συγγρού συνεχίζει την παράδοση του αυθεντικού αμερικανικού χοτ ντογκ. Στην περιοχή των προσφυγικών βρίσκεται η «Αυλή του Κανελλά» με παϊδάκια και κοντοσούβλι, ενώ η «Ραμόνα», κρυμμένη σε ένα υπόγειο, σερβίρει παραδοσιακά μαγειρευτά και μεζέδες.
Η πολυπολιτισμικότητα της Καλλιθέας είναι εμφανής και στις γεύσεις της. Στη «Βαλεντίνα» μπορεί κανείς να δοκιμάσει καζακστανικά μαντί, ενώ η «Πρεμιέρα» προσφέρει αυθεντικό ποντιακό μπορς. Στην «Iberia» θα βρει κανείς γεωργιανό χατσαπούρι, ενώ στο «Emigrand» αυθεντικό γεωργιανό ψωμί. Το «Kartlis Guli» προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία γεωργιανής κουζίνας. Στον «Δρόμο του Μεταξιού» σερβίρεται ποντιακό χαβίτς, ενώ στο σλαβικό παντοπωλείο «Αστάνα» μπορεί κανείς να βρει πιροσκί. Η «Μόσχα» και το «Τσερνομόρετς» προσφέρουν ρωσικά προϊόντα, ενώ στο εργαστήριο παραδοσιακών σλαβικών ζυμαρικών φτιάχνονται καθημερινά βαρένικα και πιλμένι. Στις Τζιτζιφιές, στην «Τραπεζούντα», μπορεί κανείς να δοκιμάσει ρώσικο σασλίκ, ενώ δίπλα, οι «Πυραμίδες» προσφέρουν αυθεντικό σαλέπι Αλεξανδρείας.
Η Καλλιθέα συνδυάζει την αίσθηση της θάλασσας με την αστική ζωή. Ο «Πεζούλας» είναι μια ιστορική ψαροταβέρνα, ενώ υπάρχουν και άλλα κρυμμένα διαμάντια για φρέσκο ψάρι. Η αγορά της Καλλιθέας είναι ένας θησαυρός, όπου δίπλα σε παραδοσιακά καταστήματα βρίσκεται το «Snack Tube» με γκουρμέ λιχουδιές. Ο «Μπαταγιάν» προσφέρει αρμένικο παστουρμά και γλώσσα μοσχαρίσια.
Τα ζαχαροπλαστεία και οι φούρνοι της Καλλιθέας έχουν τη δική τους ιστορία. Το «La Maison» συνεχίζει μια παράδοση ποιοτικών γλυκών, ενώ τα «Γλυκά της Αφροδίτης» προσφέρουν γεύσεις που θυμίζουν παιδικά χρόνια. Το «Bon Appétit» είναι διάσημο για τη σοκολατόπιτά του, ενώ ο φούρνος του «Αποστολίδη» για τα κρουασάν του. Η μπουγάτσα του «Σαντέ» είναι αγαπημένη επιλογή για τους ξενύχτηδες, ενώ οι τυρόπιτες του «Μήτσου» και η σπανακόπιτα του «Αλεύρων Έργα» είναι εξαιρετικές. Για κάτι δροσιστικό, ο «Κανάκης» προσφέρει παλιομοδίτικο παρφέ, ενώ ο φούρνος «Δήμητρα» μικρά γοητευτικά ταρτάκια. Στο «Κατώι» μπορεί κανείς να βρει κρητικά σκαλτσούνια, ενώ στο «Anatolia Sweets» αυθεντικό μπακλαβά και κιουνεφέ. Το «Baylan» είναι ένα μικρό εργαστήριο ανατολίτικων γλυκών.
Τέλος, η Καλλιθέα διαθέτει και κρυμμένα γαστρονομικά διαμάντια, όπως ο «Τσακανίκας» για ιδιαίτερα τυριά, εργαστήριο για χειροποίητο φύλλο, η «Μελιγαία» με κρητικά προϊόντα, το «Gastronom» με γεωργιανό σουλγούνι, το «Batavia» με εξωτικά μπαχαρικά, η κάβα «Cellier» για σπάνια αποστάγματα, η «Botilia» για κρασιά μικρών παραγωγών, το «Ale Box» για ελληνικές μικροζυθοποιίες και το «Made in Brazil» για αυθεντικά βραζιλιάνικα coxinhas. Η Καλλιθέα εξελίσσεται συνεχώς, με νέα στέκια όπως το «Warehouse» για καφέ, το «Coffix» για γρήγορο freddo espresso, το «Αμοργιανό Πέρασμα» για ψημένη ρακή, το «Ζάτοπεκ» για brunch και το βραβευμένο με αστέρια Michelin «Delta Restaurant» για μια υψηλής γαστρονομίας εμπειρία.
Η Καλλιθέα είναι πολλά περισσότερα από μια απλή γειτονιά. Είναι ένα ζωντανό μωσαϊκό γεύσεων, αρωμάτων και πολιτισμών που περιμένει να το ανακαλύψετε.