Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο έχει υποχωρήσει η τιμή του ευρωπαϊκού Brent και από τον Ιούνιο, του αμερικανικού αργού. Από τη στιγμή που το Brent άγγιξε τα 96,55 δολάρια στις 27 Σεπτεμβρίου, την υψηλότερη τιμή που παρατηρήθηκε το 2023, η τιμή υποχώρησε κατά 20,45%.
Ούτε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ούτε η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να ρίξει λάδι στη φωτιά με τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου, κατάφεραν να κάνουν την τιμή του μαύρου χρυσού να ανέβει στην αγορά.
Το πετρέλαιο κινείται σε πτωτικό έδαφος και ότι οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει τις τιμές υψηλές δεν αποδίδουν.
Η συμφωνία περικοπής της παραγωγής που ανακοίνωσε το καρτέλ στις 30 Νοεμβρίου δεν βοήθησε στην ενίσχυση των τιμών: έχουν υποχωρήσει κατά 4,8% από τότε.
Πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου θα συνεχιστεί από τα σημερινά επίπεδα, καθώς υπάρχει ισχυρή υπερπροσφορά στην αγορά, η οποία ελάχιστα καταφέρνει να μετριαστεί με τις περικοπές του ΟΠΕΚ+.
Ο Αλεξ Φουστέ επικεφαλής οικονομολόγος στην Andbank, εξηγεί πώς «χωρίς τη συντονισμένη δράση του καρτέλ θα είχαμε 3,66 εκατομμύρια περισσότερα βαρέλια την ημέρα στην αγορά και πιθανώς πετρέλαιο θα υποχωρούσε στα 30-40 δολάρια, αντί για τα σημερινά 75 δολάρια το βαρέλι»
Ρωγμή στον ΟΠΕΚ+
Ο βαθμός υλοποίησης αυτού του σεναρίου δεν είναι μη ρεαλιστικός, ενόψει του 2024. Υπάρχουν αρκετές χώρες εντός του καρτέλ όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, που αυξάνουν πολύ γρήγορα την παραγωγή πετρελαίου τους.
«Φαίνεται ότι ορισμένες ρωγμές αρχίζουν να εμφανίζονται στο καρτέλ και αυτές θα μπορούσαν να διευρυνθούν περαιτέρω», προειδοποιεί ο Φουστέ.
Βενεζουέλα και Ιράν αυξάνουν την παραγωγή τους καθώς και οι δύο χώρες εξαιρούνται από την τήρηση ποσοστώσεων,λόγω των δυτικών κυρώσεων . Ο αντίκτυπος της αύξησης της παραγωγής τους στις αγορές μπορεί να προκαλέσει την ανατίναξη των ισορροπιών εντός του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του. « Η διατήρηση της ομαδικής πειθαρχίας στο καρτέλ γίνεται όλο και πιο δύσκολη κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων. Και αυτό ακριβώς βιώνουν τα μέλη του καρτέλ. Άρα, αυτό είναι ένα σενάριο που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αγνοήσουμε».
Ειδικά αφού αυτές οι ρωγμές στην πειθαρχία του ομίλου σχετίζονται με μια άλλη σημαντική εξέλιξη στην αγορά ενέργειας:Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φθάσει σε ένα νέο ιστορικό μέγιστο παραγωγής, ξεπερνώντας τα 13,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και γίνονται ο κύριος παραγωγός μαύρου χρυσού στον κόσμο.
Πλημμύρα πετρελαίου
Οι αυξήσεις της προσφοράς από άλλες χώρες όπως η Γουιάνα ή η Βραζιλία συμβάλλουν επίσης στην πλημμύρα στην αγορά αργού.
Το πλεόνασμα παραγωγής που βλέπουν οι επενδυτές τους οδηγεί να κλείσουν μαζικά τις θέσεις αγοράς τους στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, δικαιωμάτων προαίρεσης και άλλων παραγώγων».
Ειδικοί της αγοράς πετρελαίου εξηγούν στη Ναυτεμπορική ότι «με βάση την προσφορά και της ζήτηση πετρελαίου και τις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια, συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει πλέον πολύ πετρέλαιο στην αγορά. Και η αγορά αρχίζει να το αφομοιώνει: Παρά την ανοιχτή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να μειώνουν την προσφορά κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.»
Οπως λένε,«αν αναλυθεί μόνο η κατάσταση της προσφοράς και της ζήτησης, εκτός από τον ΟΠΕΚ+ και τον πόλεμο, το πετρέλαιο θα πρέπει να διαπραγματεύεται στα 50 δολάρια»
Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ
Η τελευταία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου το 2023, αμφισβητείται μάλιστα επειδή έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τη μελλοντική αύξηση της ζήτησης. Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν οι αναλυτές του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών δεν ταιριάζουν με την πραγματικότητα της αγοράς ούτε με αυτήν που αντιλαμβάνονται οι αναλυτές.
Και κυρίως γιατί δεν ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου. Η πραγματικότητα είναι ότι η αγορά συνεχίζει να δίνει σημάδια ότι υπάρχει άφθονο πετρέλαιο και η τάση των τιμών ανά βαρέλι φαίνεται να κινείται περισσότερο προς τα 50 δολάρια παρά στα 100 δολάρια το βαρέλι.