Εξετάζονται οι επιπτώσεις του Ουκρανικού στο μέτωπο της ακρίβειας και στον τουρισμό.
Λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο προκειμένου να μεταβεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε νέα έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ όπου έγινε επανεκτίμηση της κατάστασης μετά τη ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος το πρωί της Πέμπτης. «Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως στην ουκρανική κρίση δοκιμάζονται «τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα», αλλά «απειλούνται και πολλά, από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η Ελλάδα από θέση αρχής «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών» και συνεπώς «καταδικάζει ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες». Το ΚΥΣΕΑ επαναβεβαίωσε πως η Ελλάδα σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή για τη Γηραιά Ηπειρο συντονίζεται ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με τους εταίρους της, «ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας». Πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο ενός τσουνάμι ακρίβειας με αφετηρία την ενέργεια, αλλά και σε δεύτερο χρόνο για το κατά πόσον θα επηρεαστεί λόγω της διεθνούς αστάθειας η επερχόμενη τουριστική περίοδος.
Πανευρωπαϊκή λύση για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια διεκδικεί η Αθήνα.
Σήμερα το πρωί ο υπουργός Κώστας Σκρέκας έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία για να εξεταστούν τρόποι αντιμετώπισης της εκτόξευσης στις τιμές της ενέργειας. Χθες, μετά την κήρυξη πολέμου από τη Ρωσία στην Ουκρανία, η τιμή της μεγαβατώρας εκτοξεύθηκε στην προημερήσια αγορά κατά 34%. Σχετικά με το μείζον θέμα της ενεργειακής κρίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη «να προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως στη χώρα μας «έχει ήδη εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές». Στο μεταξύ, έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με LNG (υγροποιημένο αέριο) αλλά και φυσικό αέριο. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν και μαζί θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράγουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο.
Στην κυβέρνηση, ωστόσο, είναι εδραιωμένη η άποψη πως τώρα η Ε.Ε. πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα δίνουν πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που επρόκειτο να θέσει και ο πρωθυπουργός στη χθεσινοβραδινή Σύνοδο Κορυφής. «Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων», έλεγε χαρακτηριστικά στην «Κ» κυβερνητική πηγή. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα θεωρεί πως μπορεί να περάσει τα σωστά μηνύματα στους εταίρους και για την τουρκική προκλητικότητα, καθώς η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Αγκυρα μπορεί τώρα να γίνει πιο κατανοητή. Εξ ου και η συνεχής χρήση από πλευράς του πρωθυπουργού της φράσης «ιστορικός αναθεωρητισμός».
Σχέδιο εκκένωσης
Εκτακτη σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων συγκάλεσε ο Νίκος Δένδιας, ώστε να εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης για τους Ελληνες της Ουκρανίας. Πρόκειται κυρίως για Ελληνες που ζουν στην περιοχή της Μαριούπολης και φθάνουν σε αριθμό σχεδόν τους 120.000. Η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο και τα γενικά προξενεία στη Μαριούπολη και την Οδησσό καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να παραμείνουν σε συνεχή επικοινωνία με τους Ελληνες πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Το σχέδιο εκκένωσης διαμορφώθηκε, αλλά δεν ανακοινώνεται, δεδομένης της ανάγκης προστασίας όσων θέλουν να αποχωρήσουν. Χθες ο κ. Δένδιας είχε μπαράζ επαφών, καθώς συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρέσβη των ΗΠΑ και μετά με τους πρέσβεις Ουκρανίας, Πολωνίας, Λιθουανίας, Εσθονίας και Λετονίας. Σήμερα νωρίς το πρωί θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Τέλος, ο γενικός γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης θα καλέσει εκ νέου τον Ρώσο πρέσβη.
ΠΗΓΗ KATHIMERINI GR.