Η Ισπανία προέτρεψε την ΕΕ να σπάσει ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού της και να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να καθίστανται υπεύθυνες η μία για το χρέος της άλλης – για να διπλασιάσει τη δύναμη δαπανών του μπλοκ. Με αυτήν την πρόταση η ισπανική κυβέρνηση επιδιώκει να διπλασιάσει τη δημοσιονομική ισχύ της Ένωσης. Όπως αναφέρει το Politico, η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Μαδρίτης ζήτησε να επαναληφθεί το κοινό πρόγραμμα δανεισμού της ΕΕ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε περιορισμένα από το 2021 για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ανάκαμψης μετά την πανδημία και πρόκειται να λήξει το επόμενο έτος. Προτείνει, ωστόσο, να γίνει ένας μόνιμος μηχανισμός για τη σημαντική αύξηση του κεντρικού προϋπολογισμού της Ένωσης.
Ενώ η ιδέα του κοινού χρέους είναι δημοφιλής στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, συναντά σφοδρή αντίσταση από τη Γερμανία και άλλες κυρίως βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με τις υψηλότερες δανειακές ανάγκες άλλων κυβερνήσεων.
Καθώς η ΕΕ καταρτίζει τον προϋπολογισμό της σε επταετή βάση, η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε τις προτεραιότητές της πριν από την πρώτη επίσημη συνάντηση των Ευρωπαίων επιτρόπων το βράδυ της Τρίτης, όπου θα ξεκινήσει η δύσκολη διαδικασία σχεδιασμού του προϋπολογισμού για την περίοδο 2028-2034.
«Ένας κοινός μηχανισμός δανειοδότησης, χρηματοδοτούμενος από κοινό δανεισμό, θα μπορούσε να στηρίξει στρατηγικές επενδύσεις και να χρηματοδοτήσει ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά», ανέφερε η ισπανική κυβέρνηση σε ανεπίσημο έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO.
Σημειώνεται πως η Ισπανία είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που παρουσιάζει επίσημα το όραμά της για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει τη δική της πρόταση αυτό το καλοκαίρι.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της ΕΕ ανέρχεται σήμερα σε 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, που σε ετήσια βάση αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1% του συνολικού οικονομικού της προϊόντος.
Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr