Η Γαλλία βρίσκεται σε κρίσιμη πολιτική καμπή, καθώς σήμερα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση διεξάγεται συζήτηση και ψηφοφορία για τις προτάσεις δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ. Οι προτάσεις, που κατατέθηκαν από τη Συμμαχία της Αριστεράς και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, αναμένεται να δοκιμάσουν την αντοχή της κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην πτώση της. Τα πρώτα αποτελέσματα της κρίσιμης ψηφοφορίας θα γίνουν γνωστά γύρω στις 19:00 ώρα Ελλάδας.
Η Απαρχή της Κρίσης
Η πολιτική αναταραχή ξεκίνησε την Τρίτη, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης δεσμεύτηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία μόλις τρεις μήνες. Ο πυρήνας της αντιπαράθεσης αφορά τον προϋπολογισμό λιτότητας, που έχει προκαλέσει ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές και εντάσεις από τη στιγμή που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε τον Μπαρνιέ τον Σεπτέμβριο.
Η κατάσταση κορυφώθηκε τη Δευτέρα, όταν ο πρωθυπουργός έκανε χρήση εκτελεστικών εξουσιών για να περάσει νομοθεσία για την κοινωνική ασφάλιση χωρίς ψηφοφορία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Οι Προτάσεις Δυσπιστίας
Δύο προτάσεις δυσπιστίας έχουν κατατεθεί:
- Από την ακροδεξιά παράταξη “Εθνικός Συναγερμός” (RN): Αν και σημαντική κίνηση, θεωρείται απίθανο να περάσει λόγω έλλειψης ευρείας στήριξης.
- Από την ακροαριστερή παράταξη “Ανυπότακτη Γαλλία” (LFI): Αυτή η πρόταση, αν και δύσκολη, έχει περισσότερες πιθανότητες να περάσει με τη στήριξη των βουλευτών του RN.
Ο ίδιος ο Μπαρνιέ, όταν ρωτήθηκε για τις πιθανότητες επιβίωσης της κυβέρνησής του, δήλωσε:
«Θέλω να πιστεύω ότι είναι εφικτό. Εξαρτάται από τους βουλευτές και από την ευθύνη τους απέναντι στο ανώτερο συμφέρον της χώρας».
Ανίερη Συμμαχία ή Στρατηγική Κίνηση;
Αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεργασία μεταξύ ακροδεξιάς και ακροαριστεράς αποτελεί μια “ανίερη συμμαχία”, η οποία όμως έχει τη δυναμική να ανατρέψει την κυβέρνηση. Το σκηνικό αυτό αντικατοπτρίζει τη βαθιά πολιτική πόλωση στη Γαλλία, αλλά και την αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση.
Ο Ρόλος του Μακρόν
Ο πρόεδρος Μακρόν, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, παραμένει παρατηρητής της κρίσης. Η απόφασή του να διατάξει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με την πολιτική του στρατηγική, ενώ ορισμένοι σχολιαστές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο παραίτησής του.
Η σημερινή ψηφοφορία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να καθορίσει το μέλλον της κυβέρνησης Μπαρνιέ. Είτε αυτή επιβιώσει είτε όχι, το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή, με τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις να παραμένουν στο προσκήνιο.