Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιον Σουκ Γιολ, προκάλεσε πολιτικό σεισμό την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, κηρύσσοντας τον «στρατιωτικό νόμο έκτακτης ανάγκης». Σε ένα δραματικό διάγγελμα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ελέγχει το κοινοβούλιο και παραλύει τη λειτουργία της κυβέρνησης μέσω αντικρατικών δραστηριοτήτων. Η κίνηση αυτή πυροδότησε μαζικές αντιδράσεις, με το κοινοβούλιο να απορρίπτει άμεσα το διάταγμα και να απαιτεί την άρση του.
Πολιτική Διαδρομή του Γιον Σουκ Γιολ
Ο Γιον, μέλος του συντηρητικού Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας, ανέλαβε την προεδρία μετά από μία από τις πιο οριακές εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της χώρας. Κέρδισε τον αντίπαλό του, Λι Τζέι-Μγιάνγκ, με διαφορά μόλις 0,7 ποσοστιαίων μονάδων στις προεδρικές εκλογές, που χαρακτηρίστηκαν οι πιο αμφίρροπες από την έναρξη των άμεσων εκλογών το 1987.
Ο Γιον αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, καθώς τα ποσοστά αποδοχής του παραμένουν χαμηλά. Η δημοτικότητά του έχει πληγεί από σειρά σκανδάλων, με επίκεντρο τη σύζυγό του, η οποία φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις χειραγώγησης μετοχών και δέχθηκε κριτική για αποδοχή πολυτελούς δώρου, μιας τσάντας Dior. Παρότι ο ίδιος ζήτησε δημόσια συγγνώμη τον περασμένο μήνα, αναγνωρίζοντας ότι η σύζυγός του «θα έπρεπε να είχε συμπεριφερθεί καλύτερα», το ζήτημα συνεχίζει να σκιάζει την προεδρία του.
Επιπλέον, ο Γιον δυσκολεύεται να εφαρμόσει τις πολιτικές του, καθώς το κοινοβούλιο ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου θεωρήθηκε από πολλούς ως μία κίνηση απόγνωσης για την ανάκτηση πολιτικού ελέγχου, αλλά αντίθετα όξυνε την πολιτική ένταση.
Η Επόμενη Μέρα
Η απόρριψη του στρατιωτικού νόμου από τη Βουλή αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό πλήγμα για τον πρόεδρο. Ωστόσο, η κρίση αναδεικνύει βαθύτερα προβλήματα στο πολιτικό σύστημα της Νότιας Κορέας, όπως την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τη διχαστική φύση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, το μέλλον της προεδρίας του Γιον Σουκ Γιολ παραμένει αβέβαιο.