Σε ενδεχόμενη συντονισμένη επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν τονίζει ότι «ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος, επηρεάζοντας άμεσα την οικονομία των ΗΠΑ και τις εκλογές, με αρνητικές συνέπειες κυρίως για τη Χάρις, καθώς αυτή εκπροσωπεί τη διακυβέρνηση Μπάιντεν».
Επισημαίνει δε ότι «το αμερικανικό Κογκρέσο υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό το Ισραήλ, τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικάνους. Μόνο λίγες φωνές, όπως του Μπέρνι Σάντερς, ζητούν αυστηρότερο έλεγχο στην πώληση όπλων προς το Ισραήλ».
Θα μπορούσε η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές;
Ενδέχεται να δούμε αλλαγές στην ατζέντα των δύο υποψηφίων;
«Είναι επίσης απίθανο οι δύο υποψήφιοι να αλλάξουν την πολιτική τους σχετικά με τη Μέση Ανατολή. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο της προεκλογικής περιόδου, μόλις 30 ημέρες πριν από τις εκλογές και οι υποψήφιοι για την προεδρία έχουν μιλήσει ήδη για την πολιτική που θα ακολουθήσουν. Δεν θα ήταν ορθό να την αλλάξουν, διότι γνωρίζουν ότι θα ρισκάρουν να χάσουν ψήφους. Οι Αμερικανοί πολιτικοί αλλάζουν συνήθως την πολιτική τους σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες τους, μόλις κερδίσουν τη θέση στο οβάλ γραφείο. Αυτό ισχύει και για την Χάρις και για τον Τραμπ. Για τη Μέση Ανατολή ο Τραμπ θα συνεχίσει την πολιτική που είχε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αν θα υποστηρίξει τη λύση δύο κρατών είναι αμφιλεγόμενο. Η πολιτική της Χάρις στο Μεσανατολικό θα εξαρτηθεί από τα άτομα που θα επιλέξει για συμβούλους της. Η Χάρις δεν έχει μεγάλη εμπειρία στην εξωτερική πολιτική και θα τοποθετήσει άτομα σε κρίσιμες θέσεις όπως ο υπουργός Εξωτερικών που θα έχουν εμπειρία. Υπάρχουν πληροφορίες ότι τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, αν η Χάρις κερδίσει τις εκλογές, θα αναλάβει ο νυν διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς που γνωρίζει και το Μεσανατολικό για να μπορέσει να την βοηθήσει να χαράξει πολιτική. Ενδέχεται να είναι πιο σκληρή από τον Μπάιντεν στην παροχή και προμήθεια όπλων προς το Ισραήλ, ωστόσο η αμερικανική πολιτική προς το Ισραήλ είναι ξεκάθαρη σε αυτή την περίπτωση. Οι ΗΠΑ υπερασπίζονται το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Η πολιτική των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων όσον αφορά στο Ισραήλ είναι ίδια».
Ποιος πιστεύετε θα είναι ο αντίκτυπος στις προεδρικές εκλογές εάν η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφωνήσει για μια συντονισμένη επίθεση με το Ισραήλ στο Ιράν;
«Ο αντίκτυπος αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε μια συντονισμένη επίθεση με το Ισραήλ στο Ιράν θα είναι τεράστιος. Διότι αυτό σημαίνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν άμεση εμπλοκή στον πόλεμο. Επίσης αν υπάρξει επίθεση σε αυτό μέγεθος και μετά ακολουθήσει μεγαλύτερη κλιμάκωση αυτό ταυτόχρονα θα επηρεάσει τις αγορές πετρελαίου, το οποίο σημαίνει χτύπημα στην οικονομία για της ΗΠΑ. Οι τιμές θα αυξηθούν κατευθείαν, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ζωή των Αμερικανών και τότε, ναι, οι ψηφοφόροι θα επηρεαστούν. Αυτό θα επηρεάσει κυρίως την Χάρις και όχι τον Τραμπ, διότι για τον ψηφοφόρο σήμερα, είναι η διακυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις που χειρίζεται την κρίση και θα κατηγορήσουν περισσότερο την Χάρις παρά τον Τραμπ. Οπότε ναι, οποιαδήποτε κλιμάκωση που περιλαμβάνει τη συμμετοχή αμερικανικών στρατευμάτων και κυρίως αν υπάρξουν θύματα θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών».
Ποιο είναι το κλίμα στο αμερικανικό Κογκρέσο αυτή τη στιγμή;
«Στο αμερικανικό Κογκρέσο υπάρχει μεγάλη υποστήριξη προς το Ισραήλ και από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και από τους Ρεπουμπλικάνους. Υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του μετά την τελευταία ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους. Υπάρχουν μάλιστα και γερουσιαστές που υποστηρίζουν μια συντονισμένη επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν. Υπάρχουν βέβαια και φωνές, που είναι ελάχιστες, όπως του Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερο έλεγχο στην πώληση όπλων προς το Ισραήλ. Όμως, κάθε φορά που γίνεται μια τέτοια πρόταση αποτυγχάνει, διότι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου υποστήριξη στο Κογκρέσο για να επιβληθούν περιορισμοί στην πώληση όπλων προς το Ισραήλ, ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή. Στη πλειοψηφία τους τα μέλη του Κογκρέσου, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, υποστηρίζουν το Ισραήλ. Η υποστήριξη αυτή δεν θα αλλάξει, ειδικά τώρα που είναι προεκλογική περίοδος. Αναμφίβολα, η υποστήριξη προς το Ισραήλ δεν έχει όρια στο αμερικανικό Κογκρέσο».