Έφτασε η μέρα της σκορδαλιάς και του μπακαλιάρου. Τα δύο αγαπημένα μαςεδέσματα έχουν την τιμητική τους κι αν δεν γνωρίζετε την καταγωγή του εθίμου, να σαςενημερώσουμε πως έρχεται από την εποχή τηςΤουρκοκρατίας.
Τον 15ο αιώνα αριβάρισε από τις βόρειες χώρες ο παστός μπακαλιάρος, ο αλμυρός βακαλάος, ο λεγόμενος και υγράλατος, ο στεγνωμένος με χοντρό αλάτι. Η εκκλησία έδωσε άφεση στη διακοπή της νηστείας για δυο μέρες, αλλά προσοχή, μόνο με ψάρι.
Του Ευαγγελισμού και των Βαΐων, καθότι χαρμόσυνες οι μέρες μέσα στη νηστεία, ένα γιορτινό τραπέζι δεν βλάπτει.
Από τότε, ένα 24ωρο πριν ξημερώσει του Ευαγγελισμού, οι νοικοκυρές ξεκινούν να ξαλμυρίζουν μπακαλιάρο αλλάζοντας τα νερά κάθε λίγες ώρες. Είναι η περίοδος που αρχίζει να μαλακώνει κι ο καιρός και μοσχοβολάει η άνοιξη. Καλύτερος λένε ότι είναι ο μπακαλιάρος της Ισλανδίας αλλά εδώ συνήθως θα βρούμε τον κλασικό Νορβηγικό. Κι επειδή στην Ελλάδα τα έθιμα τα κρατάμε, μας έμαθαν οι Νορβηγοί τόσα χρόνια και δεν προλαβαίνουν να ψαρεύουν και να παστώνουν λίγο πριν την 25η Μαρτίου.
Πού μπορείτε να φάτε σήμερα;
Καπετάνιος
Ο Καπετάνιος εδώ και πολλά χρόνια είναι κρυμμένος μέσα σε ένα αδιέξοδο στενό, κάθετα στην Θηβών, απέναντι από την υψικάμινο στο πάρκο του Δηλαβέρη. Στο πάρκινγκ θα δείτε πολυτελή αυτοκίνητα. Καμία διακόσμηση, τραπέζια με την επιθυμητή απόσταση το ένα από το άλλο και μια βιτρίνα με ψάρια. Στο Καπετάνιο πρέπει να δοκιμάστε οπωσδήποτε τις τηγανητές κουτσομούρες και την ψαρόσουπα, η οποία ετοιμάζεται με τηλεφωνική προ-παραγγελία. Γαρίδες, καραβίδες, καλαμαράκια κ.λπ. μαλάκια, σαλάτα με βραστά λαχανικά, τα βασικά όλα φρέσκα και περιποιημένα.
Καπετάνιος, Τενέδου 4, Πειραιάς, 210-4206539
Ο ΑΑΑ- ποιότητας
Όσοι έχουν δοκιμάσει το μπακαλιάρο του, κάνουν λόγο για μια ανεπανάληπτη επιλογή. Δεν περιμέναμε άλλωστε κάτι λιγότερο από καλύτερο φιλέτο Νορβηγίας, με ωραία στιλπνή σάρκα- προπαραγγελία μηνών για να είναι διαθέσιμος στο μαγαζί ανά πάσα στιγμή. Το μυστικό είναι πως αλευρώνεται πριν μπει στο κουρκούτι και έτσι γίνεται ακόμη πιο τραγανός απέξω και μένει ζουμερός μέσα. Η σκορδαλιά που τον συνοδεύει είναι όνειρο.
Τραβόλτα, Αγίου Παύλου 33 & Αρκαδίας, Περιστέρι, 210- 5719222
Mια value for money επιλογή για τη συγκεκριμένη μέρα που μπορείτε να βρείτε τόσο στο Κερατσίνι όσο και στη Νέα Ερυθραία. Πολλά ορεκτικά και μεζέδες, αξίζει να πάρετε όστρακα- υπάρχουν διαθέσιμα κυδώνια, στρείδια, γυαλιστερές, πετροσωλήνες, ανάλογα με την ψαριά. Έχει ωραία μύδια καπνιστά, καραβιδόψιχα με απαλή σάλτσα, καλαμάρι, και καβούρια. Διαθέτουν μια από τις μεγαλύτερες λίστες ούζων που υπάρχει σε αθηναϊκό εστιατόριο. Κερασμένο το γλυκάκι – πολύ αξιόλογα επιδόρπια για ψαροταβέρνα.
Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, 210-4324368
Ταξιδεύοντας στα βόρεια, Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία, 210-6201572
Ηλίας
Οι Πειραιώτες έχουν αδυναμία στην ταβέρνα του Ηλία. Ηγούνται οι γιοι του, μετρ στην εξυπηρέτηση. Πάντα εκεί θα βρεις φρέσκο ψάρι, καλοψημένο. Θα φάτε γαρίδες, μύδια αχνιστά (καλή ποσότητα για 2-3 άτομα), ωραίο καλαμάρι τηγανητό και ψητό, σαλάτα και πατάτες τηγανητές.
Ηλίας, Λ. Χατζηκυριακού 104, Πειραιάς, 2104511261
Ψαροκόκκαλο
Ωραία ταβέρνα νέας γενιάς, μερίδες αρκούντως χορταστικές. Μικρόψαρα, βραστή σαλάτα, μεζεδάκια για το ούζο, τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα, φάβα με χταποδάκι, αλλά και ριζότο θαλασσινών, κ.λπ. άλλα, νόστιμα. Ο μπακαλιάρος του θα σας ξετρελάνει.
Ψαροκόκκαλο, Ελ. Βενιζέλου 19, Μελίσσια, 2108077535
Τα μπακαλιαράκια Κυπαρισσίας 23 Γαλάτσι Τηλ. 210 291 46 33
Ένα ταβερνάκι χαμένο μέσα στα στενά του Γαλατσίου που άμα το βρεις θα ευχαριστηθείς τον μπακαλιάρο τους αλλά και την έντονη σκορδαλιά.
Μπακαλιαράκια Ρούμελης 11, Βύρωνας, 210-7627553.
Το απλό και άλλων εποχών ταβερνάκι με τον κριτσανιστό μπακαλιάρο και την αρωματική σκορδαλιά.
Τα μπακαλιαράκια της Άνοιξης Αθηνών Χαλκίδος 17, Άνοιξη Τηλ. 210 8144425
Εδώ ο μπακαλιάρος θα είναι με δυνατή αρμύρα πλούσια κρούστα και δυνατή σκορδαλιά που απογειώνει το κέφι των θαμώνων.
Μπακαλιαράκια του Δαμίγου, Κυδαθηναίων 41, 210-3225084
Το κλασσικό! Σε ένα από τα πιο παλιά ταβερνάκια της Πλάκας θα φάτε χοντροκομμένο μπακαλιάρο με ελαφριά κρούστα και γεμάτη γεύση
Το τριφύλλι, Τσόχα 7, Τηλ. 210 64 46 585
Μην το δείτε οπαδικά. Το πιο παλιό ταβερνάκι πίσω από το γήπεδο θα σας αποζημιώσει με τον στιβαρό μπακαλιάρο του με το πλούσιο λαδωμένο κουρκούτι και την λεία σκορδαλιά του. Δοκιμάστε τον μαζί με την υπέροχη χύμα ρετσίνα.
Παλιά Φάβα, Αχαιών 38, Π. Φάληρο, τηλ. 210- 9311 994
Ένα από τα τιμιότερα μαγαζιά της Αθήνας, όπου σας περιμένει νόστιμος και αφράτος μαμαδίστικος μπακαλιάρος χωρίς πολλά λάδια και με τραγανή κρούστα.
Μεταξού, Πυθοδώρου 10, Μεταξουργείο, 210-5229290
Μία τραγανή κρούστα και ελαφριά σκορδαλιά από πατάτα θα σας εντυπωσιάσει στο μικρό ταβερνάκι στο Μεταξουργείο
Βασίλαινας, Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 210-4612457.
Ο μπακαλιάρος στην Βασίλαινα είναι σαν μικροί τραγανοί λουκουμάδες με ελαφριά σος σκορδαλιάς
Σαρδελάκι, Φοίβης 15, Γλυφάδα, 2114021195
Στο Σαρδελάκι θα φάτε ένα εξαίσιο μπακαλιάρο από φιλέτο και με έντονη σκορδαλιά.
Αφήσαμε για το τέλος τον θρυλικό “Λελούδα” στην οδό Σαλαμινίας 10 στην κατηφόρα δεξιά στην Πέτρου Ράλλη που ξεχειλίζει ενός αιώνα ιστορία με σπέσιαλ ψαρικά και ρετσίνα κεχριμπάρι. Χρόνια Πολλά και του Χρόνου!
ΠΗΓΗ PENNA GR.