«Απόβαση» στα νησιά και στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ετοιμάζει ο ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος αμέσως μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου βάζει και πάλι στο «φουλ» τις μηχανές για περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Ήδη οι φορολογικές αρχές καταστρώνουν αναλυτικό σχέδιο δράσης για τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις, με δεδομένο ότι η φετινή τουριστική σεζόν ξεκινά με αυξημένες κρατήσεις, κατ’ επέκταση και αυξημένες εισπράξεις.
Βασικό στοιχείο των ελέγχων είναι ότι φέτος οι ελεγκτές θα διενεργούν ελέγχους σε άλλες περιοχές από την έδρα τους, γεγονός που σημαίνει ότι κλιμάκια ελεγκτών από τη Θεσσαλονίκη θα διενεργήσουν ελέγχους στην Αθήνα, ενώ στα νησιά θα μεταβούν ελεγκτές απ’ όλη την επικράτεια, με εξαίρεση φυσικά αυτούς που διαμένουν σε αυτά.
Σε κάθε περίπτωση ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει λάβει ήδη εντολή να εφαρμόσει κατά λέξη το γράμμα του νόμου, που απλά σημαίνει ότι οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με σαρανταοκτάωρα λουκέτα, ακόμη και σφράγισμα επιχειρήσεων για έναν μήνα, αλλά και τσουχτερά πρόστιμα.
Φυσικά ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί και φέτος στην έκδοση αποδείξεων από τους υπόχρεους, καθώς η μη τήρηση του νόμου έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες στο σκέλος του ΦΠΑ, πηγή από την οποία το ελληνικό Δημόσιο χάνει σε ετήσια βάση πάνω από 5 δισ. ευρώ.
Διασύνδεση με POS
Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό οι έλεγχοι αναμένεται να επικεντρωθούν πρωτίστως στο κατά πόσο οι επιχειρήσεις που έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS εκδίδουν αποδείξεις ή συναλλάσσονται με «μαύρα» και εάν δέχονται κάρτες στις συναλλαγές τους.
Οι έλεγχοι, όπως κάθε χρόνο, θα διενεργούνται καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της… νύχτας, ενώ οι ελεγκτές θα φορούν ακόμη και μαγιό, παριστάνοντας τους τουρίστες, ώστε να μη γίνεται αντιληπτή η παρουσία τους και όταν διαπιστώνουν φορολογική παράβαση, θα παρεμβαίνουν.
Πρώτα στη λίστα των ελέγχων θα βρεθούν φυσικά τα πιο δημοφιλή νησιά, όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Πάτμος κ.ά., όσο και περιοχές της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ θα έχουν στη διάθεσή τους δεδομένα μέσω κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ θα μπορούν να σκανάρουν τις αποδείξεις με τα κινητά για να διαπιστώνουν τη γνησιότητά τους.
«Λουκέτα»
Στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις αρχικά θα επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά εάν είναι πάνω από 10 οι αποδείξεις που δεν κόπηκαν ή η αξία τους υπερβαίνει το ποσό των 500 ευρώ, τότε οι ελεγκτές θα βάζουν «λουκέτο» άμεσα για 48 ώρες. Το «λουκέτο» θα μπαίνει άμεσα και θα κρατάει 96 ώρες εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους, διαπιστώνονται εκ νέου τα ανωτέρω παραπτώματα στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου ή η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
Επίσης, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία «λουκέτο» θα μπαίνει:
για 10 ημέρες κάθε φορά που εντός δυο φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών,
για επιπλέον 10 ημέρες σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης.
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης την οποία αφορά ο έλεγχος μέχρι και έναν μήνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.
Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι αναμένεται να επεκταθούν σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για το εάν τηρούν με ακρίβεια τα λογιστικά τους αρχεία ή τα αρχεία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών ή για το εάν έχουν υποβάλει δηλώσεις, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα που μπορούν να ανέλθουν ακόμη και σε 150.000 ευρώ
ΠΗΓΗ: Γιώργος Κούρος • gkouros@naftemporiki.gr