Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην έναρξη της δεύτερης θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, έθεσε σε εφαρμογή δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που αντανακλούν την προεκλογική του ρητορική και την πολιτική του κατεύθυνση:
1. Αναστολή Αναπτυξιακής Βοήθειας
Ο Τραμπ διέταξε την αναστολή της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας των ΗΠΑ για 90 ημέρες. Στόχος είναι η επανεξέταση των προγραμμάτων, ώστε να διαπιστωθεί αν συνάδουν με τις εξωτερικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης και αν αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το διάταγμα:
- Επιβάλλει την άμεση παύση ανάληψης νέων υποχρεώσεων και εκταμίευσης κεφαλαίων.
- Θυμίζει την προσέγγιση του Τραμπ από την πρώτη του θητεία, όπου επιδίωξε σημαντικές περικοπές στη διεθνή βοήθεια.
- Αναδεικνύει την πρόθεση του Τραμπ να επικεντρώσει τη βοήθεια μόνο σε χώρες και οργανισμούς που «σέβονται» τις ΗΠΑ και αποτελούν «φίλους» της.
Ωστόσο, το διάταγμα έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του, δεδομένου ότι οι προϋπολογισμοί πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο, όπου η αντίσταση μπορεί να είναι σημαντική.
2. Άρση Μορατόριουμ στις Εξαγωγές LNG
Η δεύτερη απόφαση αφορά την ενεργειακή πολιτική, με την άρση του μορατόριουμ στις νέες άδειες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η πολιτική αυτή:
- Αναιρεί τον περιορισμό που είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν για την αξιολόγηση των επιπτώσεων στο κλίμα και την οικονομία.
- Ενσωματώνει οδηγία προς το Υπουργείο Ενέργειας για εξέταση των οικονομικών και γεωπολιτικών ωφελειών από την αύξηση των εξαγωγών LNG.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει:
- Θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη έργων LNG πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.
- Πιθανή αύξηση στις εγχώριες τιμές φυσικού αερίου και παγκόσμιες εκπομπές, σύμφωνα με μελέτες.
- Σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες, ιδιαίτερα για συμμάχους όπως η Ιαπωνία, που εξαρτάται από τις αμερικανικές προμήθειες LNG.
Οι πρώτες κινήσεις του Τραμπ ενισχύουν την εικόνα μιας προεδρίας που επιδιώκει να εστιάσει στα αμερικανικά συμφέροντα, ενισχύοντας την εθνική οικονομία και επιβάλλοντας την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μέσω της αναδιανομής των πόρων και των ενεργειακών εξαγωγών. Ωστόσο, οι πολιτικές αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, δημιουργώντας προκλήσεις για την υλοποίησή τους.