Η γνωστή βρετανίδα master of wine, Jancis Robinson, ανταποκρίτρια οίνου για τους Financial Times το χαρακτήρισε ως ένα από τα κρασιά που πρέπει κάποιος να δοκιμάσει, ενώ μια φιάλη του κοσμεί την κάβα του ελληνικού Προεδρικού Μεγάρου, καθώς αποτέλεσε το επίσημο δώρο προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την επίσκεψή της στο οινοποιείο τον Ιούνιο του 2020.
Ο λόγος για το «Λημνιό Κίκονες», τη μία από τις συνολικά επτά ετικέτες βιολογικών οίνων, που παράγει το ομώνυμο οικογενειακό οινοποιείο στη Μαρώνεια της Ροδόπης, με την υπογραφή της οινολόγου Μελίνας Τάσσου, η οποία έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη της οινοποίησης και του γεωπόνου Βασίλη Τάσσου, ο οποίος φροντίζει για την ποιότητα της πρώτης ύλης στα 100 στρέμματα του ιδιόκτητου βιολογικού αμπελώνα.
«Το Λημνιό είναι η ποικιλία που υπάρχει ασταμάτητα από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα και είναι μοναδική. Το οινοποιείο μας παράγει κάθε χρόνο περί τις 6.000 φιάλες Λημνιό Κίκονες. Δεν είναι πολλές. Θα θέλαμε πολύ να αυξήσουμε τον αριθμό τους. Έχουμε αρκετά στρέμματα για να παράξουμε περισσότερο, όμως επειδή είναι μια πολύ ευαίσθητη ποικιλία και θέλουμε να παράγουμε ποιοτικό κρασί, επιλέγουμε μόνο τα καλύτερα σταφύλια. Πέρα από την πρώτη επιλογή που γίνεται στο αμπέλι, έχουμε και 25 άτομα να κάνουν επιλογή στο χέρι, στην ταινία διαλογής, ώστε να διασφαλίζεται πως παίρνουμε την ποιοτικότερη πρώτη ύλη. Αυτό όμως περιορίζει τις ποσότητες», εξηγεί στην Agrenda και το Wine Trials, η Μελίνα Τάσσου.
Η ίδια εξονυχιστική διαδικασία προεπιλογής των σταφυλιών, βέβαια, ακολουθείται και στις υπόλοιπες ποικιλίες που καλλιεργεί το οινοποιείο για τις υπόλοιπες έξι ετικέτες του, οι οποίες συνολικά δίνουν, ετησίως, μια μέση παραγωγή της τάξης των 40.000 φιαλών.
«Το καινούριο που κάνουμε είναι ότι θα εμφιαλώσαμε για πρώτη φορά το ερυθρό Μάρων Κίκονες, από την ποικιλία Sangiovese σε φιάλη τύπου Magnum των 1.500 ml, ώστε να κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι στην αγορά», αναφέρει η οινοποιός, τονίζοντας ότι θα είναι σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, θα γίνει και με το Chardonnay του οινοποιείου, το οποίο, τον περασμένο Αύγουστο είχε εμφιαλωθεί σε φιάλη Magnum, σε 300 μπουκάλια, αλλά η ζήτηση ήταν μεγάλη και εξαντλήθηκε λίγες μέρες μετά τα Χριστούγεννα.
Στα κρασιά του οινοποιείου Κίκονες υπάρχει επίσης το λευκό Μάρων, από 100% Μαλαγουζιά, το ροζέ Κίκονες, ένα χαρμάνι με 50% Merlot και από 25% αντίστοιχα Λημνιό και Syrah, o Ippeas ένα blend από Cabernet Sauvignon 60% και Merlot 40% και ένα ερυθρό μονοποικιλιακό Syrah.
«Ο Ιππέας μας, όταν το βάζουμε στο εξωτερικό δίπλα δίπλα με άλλα κρασιά του Μπορντό, στην τυφλή γευστική δοκιμή βγαίνει καλύτερος και ρωτάνε από ποια όχθη του Μπορντό ήταν αυτό και δεν μπορούν να πιστέψουν όταν τους λέμε πως είναι από τη Θράκη;», επισημαίνει με περηφάνια η κ. Τάσσου. Σύμφωνα με την ίδια, μεγάλη απήχηση στο Ντουμπάι έχει και το Sangiovese Μάρων, καθώς το δοκίμασε τυχαία στο Nammos ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας του εμιράτου και έκτοτε το ζητά, με αποτέλεσμα η εισαγωγική εταιρεία να το προωθήσει και σε άλλα σημεία του τομέα της εστίασης στο Ντουμπάι.
«Οι εξαγωγές μας καλύπτουν περίπου το 25%-30% των πωλήσεών μας και κατευθύνονται στην Ελβετία, στο Ντουμπάι, στην Αγγλία και εδώ και περίπου 8 μήνες και στην Κύπρο όπου έχουμε μπει με αντιπρόσωπο και διανέμει τα κρασιά σε όλο το νησί», εξηγεί η οινοποιός, τονίζοντας πως «θέλουμε να επεκταθούμε σε άλλες αγορές, αλλά είναι περιοριστικός παράγοντας και οι ποσότητες».
Από τη στιγμή που δεν μπορεί να αυξήσει τους όγκους, το οινοποιείο για να μπορέσει να εξασφαλίσει πως θα έχει κρασιά, κατά το δυνατό, σε όλη τη διάρκεια του έτους, ένας από τους τρόπους που επιλέγει είναι να αυξάνει τις τιμές. «Για να μην χαλάσει η ποιότητα και να κρατάμε την ίδια ποσότητα, όταν βλέπουμε ότι πάει να εξαντληθεί το απόθεμα, ανεβάζουμε τις τιμές, κάτι που κάναμε και την 1η Μαρτίου, αυξάνοντας κατά 15%-20% τον τιμοκατάλογό μας, για να μη ξεμείνουνε τα μαγαζιά», σημειώνει η συνομιλήτριά μας και τονίζει πως στη λιανική οι τιμές για τα κρασιά του οινοποιείου Κίκονες είναι γύρω στα 20-25 ευρώ η φιάλη.
Ιδιαίτερο βάρος δίδει το οινοποιείο και στον οινοτουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, στα πλάνα της Μελίνας και του Βασίλη, είναι να προχωρήσουν στη δημιουργία και ενός χώρου υποδοχής επισκεπτών στο Οινοποιείο, χωρίς, προς το παρόν, να έχουν οριστικοποιήσει το χρόνο υλοποίησης. Παράλληλα έχει αρχίσει από φέτος πολύ πιο ενεργά ένα πρόγραμμα με ξεναγήσεις στο οινοποιείο, με full time άτομο που ασχολείται με αυτό.