Τιμές σε τρόφιμα και λογαριασμοί κοινής ωφέλειας ροκανίζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα καταναλωτές να αλλάζουν αγοραστικές συνήθειες και τρόπο ζωής σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών .
Το 68,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί πολύ από την ακρίβεια το τελευταίο έτος, ενώ το 25,4% αρκετά. Η συντριπτική πλειονότητα αναφέρει ότι η μεγαλύτερη αύξηση τιμών που έχει παρατηρήσει αφορά τα τρόφιμα και ακολουθούν ενέργεια, καύσιμα, στέγαση, υπηρεσίες και μεταφορές.
Η ακρίβεια έχει επηρεάσει σύμφωνα με την έρευνα το εισόδημα μειώνοντας το για την πλειονότητα των ερωτηθέντων, ενώ το 96% δηλώνει πως για αυτό το λόγο άλλαξε αγοραστικές συνήθειες. Έξοδοι και ψυχαγωγία είναι τα πρώτα που άλλαξαν όσοι επηρεάστηκαν και ακολουθούν η αναζήτηση προσφορών, εκπτώσεων, φθηνότερων και λιγότερων προϊόντων.
Ο έλεγχος τιμών για το 87,5% είναι αυτό που θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και ακολουθούν αύξηση μισθών- συντάξεων και μείωση φόρων.
Η πλειονότητα δηλώνει πως η ακρίβεια έχει επηρεάσει πολύ αρνητικά και αρνητικά την ποιότητα της ζωής τους, ενώ το 94,1% έχει μειώσει δαπάνες σε υγεία, εκπαίδευση ή ψυχαγωγία. Οι δαπάνες που έχουν μειωθεί αφορούν την ψυχαγωγία για το 95,1% των ερωτηθέντων και ακολουθούν ταξίδια, υγεία, εκπαίδευση.
Πηγή: Νίκος Κοκκινόπουλος/aftodioikisi.gr