Ο Ρίσι Σούνακ προκήρυξε αιφνιδιαστικά πρόωρες εκλογές στη Βρετανία για τις 4 Ιουλίου. Η απόφαση που έλαβε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει πίσω στην εξουσία τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους Εργατικούς.
Δεκατέσσερα χρόνια μακριά από την εξουσία οι Εργατικοί, φιλοδοξούν να επανέλθουν στα πράγματα, καθώς προβάλλουν ως σίγουροι νικητές των πρόωρων εκλογών της 4ης Ιουλίου, τις οποίες προκήρυξε ο Ρίσι Σούνακ, ηγέτης των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας από τον Οκτώβριο του 2022.
Με τους εκλογικούς συσχετισμούς που αναδεικνύονται από τις δημοσκοπήσεις, να δείχνουν αρνητικοί για τους Τόρις του Ρίσι Σούνακ, όλα συνηγορούν σε μία βέβαιη και συντριπτική τους ήττα και επαναφορά των Εργατικών στην εξουσία μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.
Σχολιάζοντας την απόφαση Σούνακ για πρόωρες εκλογές, ο δημοσιογράφος του Sky News, Sam Coats, εκτίμησε ότι ο 44χρονος Συντηρητικός πρωθυπουργός πήρε ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Οι Τόρις παραμένουν πολύ πίσω από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις σε μια περίοδο, που όπως αναφέρει, υπάρχει «τεράστιος αριθμός προκλήσεων, εσωτερικών εντάσεων και ανεκπλήρωτων πολιτικών».
Δύο πρώην υπουργοί δήλωσαν στον Κόουτς «αναστατωμένοι» από την απόφαση Σούνακ, την οποία χαρακτήρισαν ως «τρέλα», επειδή «βρίσκεται τόσο πίσω στις δημοσκοπήσεις».
Από την πλευρά του, ο πολιτικός αναλυτής του Politico, Mujtaba Rahman, υποστηρίζει ότι στο μυαλό του Ρίσι Σούνακ επικράτησε η σκέψη να ρισκάρει παρά να καθυστερήσει τις εκλογές, «όσο μπορεί». Κορυφαίοι σύμβουλοι φέρεται να έπεισαν τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι ο πληθωρισμός, που τώρα είναι στο 2.3%, είναι ικανοποιητικός, προειδοποιώντας ότι μπορεί να αυξηθεί και πάλι μέχρι το φθινόπωρο.
Η πορεία προς την Ντάουνινγκ Στριτ 10
Ο Ρίσι Σούνακ αντικατέστησε τον Σάτζιντ Τζάβιντ, ως υπουργός Οικονομικών, τον Φεβρουάριο του 2020. Ως υπουργός, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να επιβάλει lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τον Απρίλιο του 2022, έγινε ο πρώτος υπουργός στη βρετανική ιστορία που του επιβλήθηκαν κυρώσεις για παραβίαση των περιορισμών της καραντίνας. Παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών στις 5 Ιουλίου 2022, επικαλούμενος διαφορές με τον τότε πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.
Στις 8 Ιουλίου 2022, ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον στις επερχόμενες εκλογές για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος. Έφτασε μέχρι τον τελευταίο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, στον οποίο έχασε από την Λιζ Τρας, συγκεντρώνοντας το 42,6% των ψήφων.
Ύστερα από την παραίτηση της Λιζ Τρας, από την πρωθυπουργία και την ηγεσία των Τόρις, ο Ρίσι Σούνακ, ανακοίνωσε στις 23 Οκτωβρίου 2022, την εκ νέου υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος. Και καθώς η μόνη άλλη υποψήφια, η Πένι Μόρντοντ αποχώρησε από τη διεκδίκηση της θέσης, ο Σούνακ ορίστηκε νέος ηγέτης του κόμματος στις 24 Οκτωβρίου 2022.
Την επόμενη μέρα, 25 Οκτωβρίου του 2022, ο Βασιλιάς Κάρολος Γ΄ έδωσε (για πρώτη φορά στην βασιλεία του) εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ανέθεσε στον Ρίσι Σούνακ την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Σούνακ έγινε ο πρώτος ασιατικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρώτος πρωθυπουργός που δεν είναι χριστιανός στο θρήσκευμα, αλλά ινδουϊστής, καθώς επίσης και ο πιο νέος ηλικιακά Βρετανός πρωθυπουργός που έχει υπάρξει για πάνω από 200 χρόνια, καθώς ανέλαβε το αξίωμα σε ηλικία 42 ετών.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το ακυρωμένο ραντεβού από τον Ρίσι Σούνακ
Στα τέλη του Νοεμβρίου 2023, με μία κίνηση που δεν συνηθίζεται, ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε, μόλις λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή της, τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο την ενόχλησή του για όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Το σημείο που φαίνεται να ενόχλησε τον Σούνακ ήταν εκείνο όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στο BBC, παρομοίασε την αρπαγή των Γλυπτών και τη μεταφορά τους στο Λονδίνο «σαν να κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα». Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για «κλοπή των Γλυπτών». «Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής. Τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως αναμενόταν, η πρωτοφανής συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου, με αρμόδιες πηγές να τονίζουν πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ούτε την προσπάθεια ούτε τις θέσεις της για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», καθώς έχει «το δίκαιο με το μέρος της».
Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως «σε κάθε περίπτωση οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου», κάτι που δεν δικαιολογεί την ακύρωση του ραντεβού, που ίσως να οφείλεται και σε λόγους εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών, καθώς «ο Ρίσι Σούνακ πιέζεται ιδιαίτερα δημοσκοπικά το τελευταίο διάστημα και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βρήκε μια πολιτική διέξοδο».
Δεν είναι τυχαίο πως το ραντεβού ακυρώθηκε την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε τον επικεφαλής των Εργατικών, τον 61χρονο Κιρ Στάρμερ, ο οποίος προηγείται με 20 ποσοστιαίες μονάδες του Ρίσι Σούνακ στις δημοσκοπήσεις, με τον χρόνο για τις εκλογές της 4ης Ιουλίου να μετράει αντίστροφα.
φωτογραφία: Reuters