Το ρολό με αυγά αποτελεί ένα νόστιμο και εντυπωσιακό κύριο πιάτο, ιδανικό για εορταστικές εκδηλώσεις ή για το κυριακάτικο γεύμα με την οικογένεια. Η παρασκευή του βασίζεται σε ένα ανάμεικτο κιμά, γεμιστό με βραστά αυγά και σπανάκι, τυλιγμένο σε μπέικον. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο με πλούσια γεύση, ομοιόμορφη υφή και οπτικά ελκυστικό.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ανάμεικτο ρολό κιμα εμπλουτισμένο με μια γέμιση από σπανάκι και βραστά αυγά και το οποίο γίνεται ακόμα πιο νόστιμο με το να καλύπτεται με φέτες μπέικον. Όταν κόβεται, κάθε φέτα είναι λαχταριστή και πολύχρωμη.
Για να έχετε τέλειες φέτες για το σερβίρισμα, είναι σημαντικό να κόβετε το ρολό μόνο όταν έχει κρυώσει : αν είναι πολύ ζεστό, τείνει να θρυμματιστεί. Για τον ίδιο λόγο, μην κόβετε πολύ λεπτές φέτες. Επομένως, το ιδανικό είναι να προετοιμάσετε το ρολό λίγες ώρες νωρίτερα, να το κόψετε όταν είναι κρύο και να το σερβίρετε μόλις ζεσταθεί. Η γεύση ωφελείται επίσης.
Αν σας αρέσει το κλασικό ρολό και προτιμάτε να δοκιμάσετε μια ακόμα πιο απλή εκδοχή, ρίξτε μια ματιά στο μοσχαρίσιο ρολό που μαγειρεύεται στο τηγάνι. Αν, από την άλλη πλευρά, ψάχνετε μια ιδέα για ένα χορτοφαγικό ρολό, ρίξτε μια ματιά στο ρολό λαχανικών.
Πλεονεκτήματα:
- Ευελιξία: Μπορείτε να προσαρμόσετε τη συνταγή σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, προσθέτοντας μπαχαρικά, μυρωδικά ή άλλα υλικά γεμίσματος.
- Εντυπωσιακή εμφάνιση: Το ρολό με αυγά έχει ιδιαίτερη εμφάνιση, καθιστώντας το ιδανικό για εορταστικές περιστάσεις.
- Χορταστικό: Το πιάτο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, προσφέροντας αίσθηση κορεσμού.
- Εύκολη προετοιμασία: Η παρασκευή του ρολού με αυγά δεν είναι περίπλοκη και μπορεί να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Συμβουλές:
- Χρησιμοποιήστε φρέσκα υλικά για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή γεύση.
- Βεβαιωθείτε ότι ο κιμάς είναι καλά ζυμωμένος για να μην διαλυθεί κατά το ψήσιμο.
- Τυλίξτε σφιχτά το ρολό με μπέικον για να διατηρήσει το σχήμα του.
- Ψήστε το ρολό σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
- Αφήστε το ρολό να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν το σερβίρετε, ώστε οι χυμοί του να κατανεμηθούν ομοιόμορφα.
Συνδυασμοί:
Το ρολό με αυγά μπορεί να σερβιριστεί με διάφορες συνοδευτικές επιλογές, όπως πουρέ πατάτας, ρύζι ή σαλάτα. Μπορείτε επίσης να το συνοδεύσετε με σάλτσα ντομάτας ή σάλτσα μανιταριών.
Εν κατακλείδι, το ρολό με αυγά αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα νόστιμο, εντυπωσιακό και εύκολα παρασκευασμένο πιάτο. Η ευελιξία του, η πλούσια γεύση και η ομοιόμορφη υφή το καθιστούν ιδανικό για διάφορες περιστάσεις.
Συστατικά
Για το ρολό
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
500 γραμμάρια χοιρινό κιμά
2 αυγά
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
10 γρ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
10 γρ. ψιλοκομμένος βασιλικός
αλάτι
πιπέρι
Για τη γέμιση και την επικάλυψη
250 γρ. σπανάκι
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
16 φέτες μπέικον
3 βραστά αυγά
αλάτι
πιπέρι
Πώς να προετοιμάσετε
Για να ετοιμάσετε το ρολό με αυγά, συνδυάστε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, τα αυγά, την παρμεζάνα, τον ψιλοκομμένο βασιλικό και μαϊντανό, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Με τα χέρια σας, ζυμώνετε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο. Αφήστε το στην άκρη.
Καθαρίστε το σπανάκι και μαγειρέψτε το σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθεί. Μόλις μαλακώσει, στύψτε το ελαφρά και ανακατέψτε το με μια πρέζα αλάτι, λίγο πιπέρι και το τριμμένο τυρί.
Τοποθετήστε ένα φύλλο χαρτί ψησίματος στην επιφάνεια εργασίας. Τοποθετήστε τις φέτες μπέικον από πάνω, με ελαφριά επικάλυψη. Απλώστε το μείγμα ρολού πάνω στις φέτες μπέικον σε ομοιόμορφη στρώση, αφήνοντας ένα περιθώριο 1 cm σε όλες τις πλευρές. Βάλτε από πάνω τον πουρέ σπανακιού και στη συνέχεια τοποθετήστε τα καθαρισμένα αυγά βρασμένα από τη φλούδα.
Με τη βοήθεια του χαρτιού ψησίματος, τυλίξτε το ρολό πάνω του, φροντίζοντας να σφίξετε και να σφραγίσετε καλά όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια τυλίγετε το ρολό με το χαρτί και το κλείνετε “σαν καραμέλα”. Τοποθετήστε σε ένα ταψί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, σε στατική λειτουργία, στους 200 °C για 40 λεπτά.
Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, βγάλτε από το φούρνο, αφαιρέστε τη λαδόκολλα και ψήστε για άλλα 10 λεπτά στους 200 °C, σε αεριζόμενο φούρνο, για να γίνει τραγανή η στρώση του μπέικον. Βγάλτε το ρολό με αυγά από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει πριν το κόψετε σε φέτες.
Κάντε το ρολό με αυγά το επόμενο κυριακάτικο σας γεύμα και απολαύστε μια νόστιμη και εορταστική εμπειρία με την οικογένεια και τους φίλους σας!