Φλέβα χρυσού «χτύπησε» η Ρωσία, καθώς εξόρυξε το μεγαλύτερο διαμάντι υψηλής ποιότητας από το 2013, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Ο συνδυασμός μάζας, σχήματος και χρώματος καθιστά την πέτρα μοναδική», αναφέρει η Alrosa στην ανακοίνωσή της.
Τι αποδεκάτισε τις τάξεις των κροίσων πέρυσι
Η Alrosa
Η ελεγχόμενη από το κράτος Alrosa, η οποία παράγει περίπου την ίδια ποσότητα πολύτιμων λίθων με την ηγέτιδα στον κλάδο De Beers, έχει επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στην κοπή και την εμπορία των μεγαλύτερων πολύτιμων λίθων της σε διεθνείς οίκους δημοπρασιών, συμπεριλαμβανομένου του οίκου Christie’s.
Οι κυρώσεις
Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες απαγορεύουν την εισαγωγή ρωσικών διαμαντιών, θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν οποιαδήποτε πιθανή πώληση της πρόσφατα εξορυγμένης πέτρας.
Οι προσπάθειες να σταματήσει η πώληση ρωσικών πολύτιμων λίθων στην Ευρώπη έχουν συναντήσει αντίσταση από χώρες εισαγωγείς όπως το Βέλγιο, οι οποίες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα μετατόπιζε απλώς το εμπόριο αλλού. Όμως αυξάνονται οι εικασίες ότι τα έθνη της G-7 – Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ – και η ΕΕ θα ανακοινώσουν περαιτέρω περιορισμούς αυτόν τον μήνα.
Οι πωλήσεις της Alrosa δέχθηκαν πλήγμα μετά την πρώτη ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων, αλλά ανέκαμψαν με τη μετατόπιση των όγκων στην Ασία, κυρίως στην Ινδία.
Πτώση τιμών
Εν τω μεταξύ, σε γενικές γραμμές, η ζήτηση διαμαντιών έχει αποδυναμωθεί μετά την πανδημία, καθώς οι καταναλωτές έχουν στραφεί ξανά στα ταξίδια και τις εμπειρίες, ενώ οι οικονομικές δυσχέρειες επιβαρύνουν τις δαπάνες για είδη πολυτελείας. Ωστόσο, στα λίθους ενός ή δύο καρατιών που μπαίνουν στα φθηνότερα νυφικά δαχτυλίδια τα οποία είναι δημοφιλή στις ΗΠΑ καταγράφονται πολύ πιο έντονες πτώσεις στις τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.
Ο λόγος σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τον κλάδο, είναι η αυξανόμενη ζήτηση για πέτρες που κατασκευάζονται στο εργαστήριο. Η βιομηχανία συνθετικών διαμαντιών έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην κατηγορία των καταναλωτών που πλήττονται από τις ανατιμήσεις και οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν καρπούς.