Ρωσία: Δεσμεύει ξένες εταιρείες για να τις πουλήσει σε τιμή ευκαιρίας σε ανθρώπους του Πούτιν

Ρωσία: Δεσμεύει ξένες εταιρείες για να τις πουλήσει σε τιμή ευκαιρίας σε ανθρώπους του Πούτιν

Η εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για κατάσχεση των δυτικών επιχειρήσεων Danone και Carlsberg που λειτουργούσαν επί του ρωσικού εδάφους αποτελεί την τέταρτη απαλλοτρίωση από τότε που υπέγραψε το «Διάταγμα 302» στις 25 Απριλίου 2023.

Την περασμένη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, ο Πούτιν διόρισε τον Γιακούμπ Ζακρίεφ υπουργό Γεωργίας της Τσετσενίας, επικεφαλής της επιχείρησης Danone και τον Ταιμουράζ Μπολόγιεφ, ο οποίος διατηρεί μακροχρόνια φιλία με τον ρώσο πρόεδρο, διευθυντή της θυγατρικής της Carlsberg, Baltika.

Ρωσία: Υπό κρατικό έλεγχο Danone και Carlsberg

Πέρυσι, οι δύο εταιρείες είχαν έσοδα από τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία ύψους 3,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα.

Μόλις ένα 24ωρο μετά την υπογραφή του Διατάγματος 302, τον περασμένο Απρίλιο, ο Πούτιν κατάσχεσε τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της φινλανδικής Fortum και της γερμανικής Uniper, οι οποίες αμφότερες εκμεταλλεύονται σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Ρωσία. 

Πώς υποδέχτηκαν τη ρωσική απόφαση οι δύο εταιρείες

Λίγο μετά αφότου έγινε γνωστό ότι η Ρωσία ανέκτησε τον έλεγχο των δύο δυτικών εταιρειών, υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις από μέρους τους.

Η Danone ανακοίνωσε ότι «ερευνά την κατάσταση και «προετοιμάζεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της ως μετόχου της Danone Ρωσίας και τη συνέχεια των εργασιών της επιχείρησης προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων, ιδιαίτερα των υπαλλήλων της». 

Η Baltika είναι μια από τις κορυφαίες ζυθοποιίες της Ρωσίας με περίπου 30% μερίδιο αγοράς. Η Carlsberg ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα πουλήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία, όπου απασχολούσε 8.400 άτομα.

Τον περασμένο μήνα, η πολυεθνική ζυθοποιία ανακοίνωσε ότι βρήκε έναν ανώνυμο αγοραστή για την επιχείρηση, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής της από την αγορά λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Μετά το προεδρικό διάταγμα, οι προοπτικές αυτής της διαδικασίας πωλήσεων είναι πλέον εξαιρετικά αβέβαιες», ανέφερε η Carlsberg. «Ο Όμιλος Carlsberg δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση από τις ρωσικές αρχές σχετικά με το προεδρικό διάταγμα ή τις συνέπειες για την Baltika Breweries».

Οι τοπ-10 διεθνείς εταιρείες με βάση τον κύκλο εργασιών τους στη Ρωσία

Στοιχεία από το B4Ukraine και τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου (KSE) δίνουν μια εικόνα των εσόδων που είχαν τo 2022 πολλές δυτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία με «πρωταθλήτρια» τη Philip Morris η οποία είχε έσοδα 7,89 δισ. δολάρια το 2022, δεύτερη ήταν η Japan Tobacco με 7,36 δισ. δολ. και τρίτη η Leroy Merlin με 4,90 δισ. δολ.

Ακολουθούν η PepsiCo με 4,66 δισ. δολάρια, η British American Tobacco με 4,23 δισ. δολ, η VEON με 4,09 δισ. δολ, η Auchan με 3,46 δισ. δολ., η Metro AG με 3,41 δισ. δολ. η Danone με 3 δισ. δολάρια, η Hundai με 2,67 δισ. δολ., ενώ η Μars κατέλαβε την 11η θέση με 2,65 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την KSE, από τις 1.387 δυτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, μόνο το 17% — 241 εταιρείες — αποχώρησε εξ ολοκλήρου μετά την εισβολή.

Οι δυτικές εταιρείες κέρδισαν 14,1 δισ. δολάρια πέρυσι και πλήρωσαν 3,1 δισ. δολάρια σε φόρους που κατευθύνθηκαν στα ταμεία του Κρεμλίνου.

«Αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να πληρώνουν φόρους στη Ρωσία, χρηματοδοτώντας έμμεσα τον πόλεμο και τις σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία», γράφουν οι B4Ukraine και KSE.

Πηγή

Related Posts

Next Post

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.