Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στην Έκθεση Βιβλίου της Τεχεράνης, ένα σχόλιο του Θρησκευτικού Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ πυροδότησε σημαντική ένταση μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας στα social media. Καθώς μελετούσε τους τίτλους των βιβλίων, ο Χαμενεΐ πήρε ένα βιβλίο και είπε: «Αυτό είναι γραμμένο από Έλληνες εναντίον των Τούρκων… Περιγράφει πολύ δυνατά και όμορφα την καταπίεση των Ελλήνων από τους Οθωμανούς Τούρκους». Αυτή η δήλωση του προκάλεσε γρήγορα σάλο στην Τουρκία, με πολλούς Τούρκους να εκφράζουν την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και Τούρκους δημοσιογράφους να καταγγέλλουν δημόσια τα σχόλια.
Το Ιράν και η Τουρκία έχουν μια περίπλοκη σχέση, επηρεασμένη από ιστορικές συγκρούσεις αιώνων. Στη σύγχρονη εποχή, αν και η Τουρκία και το Ιράν διατηρούν αρκετά καλές διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις, οι περιφερειακές τους πολιτικές συχνά αποκλίνουν, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Συρία και το Ιράκ, όπου και οι δύο επιδιώκουν να επεκτείνουν την επιρροή τους.
Iran’s Khamenei, who visited the Tehran Book Fair, picks up a book and says “This is written by Greeks against the Turks… It describes very powerfully and beautifully the oppression of the Greeks by the Ottoman Turks…”
Via @akkaroguz
pic.twitter.com/i67qaUW3mu
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) May 15, 2024
Το σχόλιο που έκανε ο Χαμενεΐ στην έκθεση βιβλίου αγγίζει τις βαθιές ιστορικές ευαισθησίες των Τούρκων, ιδιαίτερα την εγκληματική αντιμετώπιση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προς τους Έλληνες που είχε υποδουλώσει, ένα θέμα που η Τουρκική προπαγάνδα ποτέ δεν επέτρεψε να αναγνωριστεί από το γενικό σύνολο των Τούρκων το οποίο πιστεύει ότι δεν πείραξε «ούτε μια τρίχα των Χριστιανών» της Αυτοκρατορίας και ότι αντίθετα οι Έλληνες σκότωναν άδικα τους Οθωμανούς.
Τέτοια περιστατικά τονίζουν για ακόμη μια φορά πώς οι ιστορικές αντιλήψεις μπορούν γρήγορα να μεταφραστούν σε σύγχρονες γεωπολιτικές εντάσεις και ακόμα και σε συγκρούσεις. Οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μεταξύ Τούρκων δημοσιογράφων από πρακτορεία όπως ακόμα και το κρατικό Anadolu δείχνουν ότι η έλλειψη παιδείας και η προπαγάνδα επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό το κοινό αίσθημα.