Βεβαιωθείτε ότι οι σαρδέλες είναι φρέσκιες, γιατί οι αποψυγµένες αποκτούν µυρωδιά «ψαρίλας».
Συστατικά
1- 1 1/4 κιλό φρέσκιες µέτριες σαρδέλες, καθαρισµένες,
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκοµµένες,
6 κουταλιές ελαιόλαδο + 2 κουταλιές για άλειµµα,
½ φλ. χυµό λεµονιού + 1 κουταλάκι ψιλό ξύσµα,
1/3 φλ. άσπρο ξηρό κρασί,
2 κουταλιές πολύ ψιλοκοµµένο µαϊντανό,
αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι.
1- 1 1/4 κιλό φρέσκιες µέτριες σαρδέλες, καθαρισµένες,
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκοµµένες,
6 κουταλιές ελαιόλαδο + 2 κουταλιές για άλειµµα,
½ φλ. χυµό λεµονιού + 1 κουταλάκι ψιλό ξύσµα,
1/3 φλ. άσπρο ξηρό κρασί,
2 κουταλιές πολύ ψιλοκοµµένο µαϊντανό,
αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι.
ΒήματαΠροθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C και βάζετε µέσα να ζεσταθεί καλά ένα µεγάλο ταψί, που να παίρνει τις σαρδέλες σε µια στρώση.
Στο µεταξύ, ανακατεύετε µε πιρούνι σε ένα µπολ τα σκόρδα µε το λάδι, το χυµό και το ξύσµα λεµονιού, το κρασί, το µαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Μετά από 10 λεπτά, βγάζετε το ταψί (προσεχτικά, µε γάντι) και το λαδώνετε µε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο.
Βάζετε µέσα τις σαρδέλες σε µια στρώση και ρίχνετε από πάνω οµοιόµορφα το µίγµα του λεµονιού.
Τις ψήνετε στο φούρνο για 20-25 περίπου λεπτά.