Σενάρια για την επιδότηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας των επιχειρήσεων μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το newsit.gr. Αν και ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» οριστικά αυτή η μέθοδος, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις και διευκρινίσεις.
Πλατφόρμα δήλωσης συμμόρφωσης με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, τόνισε πως, πριν χορηγηθεί η όποια επιδότηση στις επιχειρήσεις, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση περί μη παραβίασης των κανόνων κρατικών ενισχύσεων. Η λειτουργία πλατφόρμας, όπου οι επιχειρήσεις θα καταχωρίζουν τα σχετικά στοιχεία, θεωρείται ως το πιθανότερο εργαλείο για να εξασφαλιστεί διαφάνεια και νομιμότητα στη διαδικασία επιδότησης.
«Οριζόντια» μέτρα χωρίς περίπλοκες διαδικασίες
Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αναζητά μία «οριζόντια» λύση που δεν θα επιβαρύνει τους δικαιούχους με πολύπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αντίθετα, στόχος είναι η επιδότηση να χορηγείται όσο το δυνατόν ευκολότερα, ώστε να στηριχθούν έγκαιρα οι επιχειρήσεις σε μια περίοδο όπου οι ενεργειακές δαπάνες παραμένουν υψηλές.
Στόχος τιμής: 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η επιδότηση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να διαμορφωθεί στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η ίδια τιμή ισχύει για τα νοικοκυριά τον Δεκέμβριο του 2024, βάσει όσων ανακοινώθηκαν επίσημα την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ένα σημαντικό «ανάχωμα» απέναντι στις αυξανόμενες ενεργειακές δαπάνες, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο πιο βιώσιμων τιμολογίων για όλη την αγορά.
Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο επίκεντρο
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η στήριξη θα αφορά κυρίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που πλήττονται εντονότερα από τις ανατιμήσεις. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της ένταξης των μεγάλων επιχειρήσεων στο μέτρο, με την κυβέρνηση να εξετάζει εναλλακτικές προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση για τον κλάδο.
Συνολικά, η υιοθέτηση μιας πλατφόρμας για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και η επιδίωξη ενός οριζόντιου μέτρου με μειωμένη γραφειοκρατία, αποσκοπούν στη δημιουργία ενός σταθερότερου, προβλέψιμου και πιο προσιτού ενεργειακού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και μειώνοντας την πίεση από το υψηλό ενεργειακό κόστος.