Ο επικεφαλής της οργάνωσης «Παιδιά του Φεγγαριού της Μεντενέν», Αμπντάλα Σαΐντ, συνελήφθη στις 12 Νοεμβρίου, προκαλώντας αντιδράσεις και ανησυχία σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η έρευνα για την υπόθεση, που διεξάγεται από την αντιτρομοκρατική εισαγγελία, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως μια πρωτοφανής κίνηση καταστολής κατά των οργανώσεων που ασχολούνται με ζητήματα μετανάστευσης.
Ο Ρομντάν Μπεν Αμόρ, εκπρόσωπος του Τυνησιακού Φόρουμ Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων (FTDES), δήλωσε ότι η έρευνα εντάσσεται σε ένα «επικίνδυνο μήνυμα», καθώς για πρώτη φορά τέτοιες κατηγορίες στρέφονται κατά οργανώσεων που εξειδικεύονται στη στήριξη μεταναστών.
Μαζί με τον Αμπντάλα Σαΐντ, τέθηκαν υπό κράτηση η γενική γραμματέας και η ταμίας της οργάνωσης, καθώς και δύο τραπεζοϋπάλληλοι που εργάζονται στο πιστωτικό ίδρυμα όπου διατηρεί λογαριασμό η οργάνωση. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Presse, που υποστηρίζει την εξουσία, «πέντε ακτιβιστές συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους σε σχέδιο χρηματοδότησης μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική με σκοπό την παράνομη είσοδό τους στην Τυνησία».
Η «Επιτροπή Παρακολούθησης και Αγώνα Εναντίον της Ποινικοποίησης των Πολιτικών Αλληλεγγύης», που συγκροτήθηκε από διάφορες ΜΚΟ, καταγγέλλει ότι το μόνο «έγκλημα» του Σαΐντ ήταν η «αλληλεγγύη του προς τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων».
Ένα νέο κύμα καταστολής
Ο Ρομντάν Μπεν Αμόρ έκανε λόγο για ένα «νέο κύμα σκληρότερης καταστολής» κατά όσων εργάζονται για τη στήριξη των μεταναστών. Υπενθύμισε ότι παρόμοιες συλλήψεις είχαν γίνει και τον Μάιο, με στόχο τρεις οργανώσεις: την ένωση Μέμτι, την οργάνωση Γη και Άσυλο και το Τυνησιακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Πολιτική ατζέντα και μεταναστευτική κρίση
Η Τυνησία, λόγω της εγγύτητάς της με την Ιταλία, αποτελεί βασικό σημείο αναχώρησης μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική προς την Ευρώπη. Ωστόσο, οι αρχές φαίνεται να εντάσσουν τη μεταναστευτική κρίση στο «πολιτικό αφήγημα» της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Καΐς Σάγεντ είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2023 ότι η άφιξη «ορδών παράνομων μεταναστών» από την Αφρική αποτελεί μέρος ενός «εγκληματικού σχεδίου για την αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης» της χώρας.
Η καταστολή κατά οργανώσεων όπως αυτή του Σαΐντ και οι συλλήψεις ακτιβιστών θέτουν σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της Τυνησίας απέναντι στην αλληλεγγύη, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το μέλλον των ανθρωπιστικών δράσεων στη χώρα.