Δραματικές ώρες στην Τουρκία μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2) με το επίκεντρό του να εντοπίζεται στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των τουρκικών αρχών ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό έχει ανέβει στους 76 στις περιοχές Καχραμανμαράς, Γκαζιαντέπ, Σανλιούρφα, Ντιγιάρμπακιρ, Άδανα, Αντιγιαμάν και Μαλάτια ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ανέλθει στους 440 στις ίδιες περιοχές.
Όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ έχουν καταγραφεί 42 μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να είναι της τάξης των 6,6 Ρίχτερ.
Δεδομένου ότι οι ζημιές στα κτήρια είναι μεγάλες οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όσοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τον ισχυρό σεισμό, θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε τζαμιά.
Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα.
Ο σημερινός σεισμός είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από αυτόν της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.
Ο σεισμός και οι αρκετές μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Βίντεο έχουν καταγράψει το μέγεθος της καταστροφής με κατεστραμμένα κτίρια σε διάφορες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Την ίδια ώρα Τούρκοι ανακοινώνουν μέσω Twitter ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα.
Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.
Κτίρια καταστράφηκαν επίσης στις πόλεις Αντιγιαμάν, Ντιγιάρμπακιρ και Μαλάτια, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, κάτι που εγείρει φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι ακόμη βαρύτερος.
Εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια
«Όλες οι ομάδες μας βρίσκονται σε συναγερμό. Εκπέμψαμε συναγερμό τέταρτου επιπέδου», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεοτέρας.
Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία, καθώς και σύροι πυροσβέστες, διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.
50 οι νεκροί στη Συρία
Την ίδια ώρα τουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί από κατάρρευση κτηρίων εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε τα ξημερώματα τη βόρεια Συρία και είχε επίκεντρο τη νότια Τουρκία, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ και νοσοκομεία.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, τον οποίο επικαλέστηκε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, έχουν καταμετρηθεί 42 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στη Χάμα (κεντρικά) και στη Λαττάκεια, στις ακτές της χώρας στη Μεσόγειο.
Ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός και υπάρχει κίνδυνος να γίνει ακόμη πιο βαρύς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι όταν κατέρρευσαν διάφορα κτίρια, δήλωσε πηγή προσκείμενη σε νοσοκομείο στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σωστικά συνεργεία πασχίζουν να βγάλουν παγιδευμένους από τα συντρίμμια κτιρίων κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ιδίως στην Άζαζ και στη Αλ Μπαμπ, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στην Ιντλίμπ (βόρεια), τα Λευκά Κράνη —οργάνωση που δρα στις περιοχές που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί— ανέφεραν πως αναζητούν δεκάδες παγιδευμένους στα ερείπια.
Ο σεισμός 7,8 βαθμών που χτύπησε τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία και τη γειτονική Συρία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους και στις δύο χώρες και εκτεταμένες ζημιές.
Προκάλεσε σκηνές πανικού στη βόρεια Συρία, όπου κάτοικοι έτρεξαν έξω παρά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, όπως και στον γειτονικό Λίβανο, όπου ο σεισμός και οι μετασεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί.