Σήμερα Τρίτη (10/12) στο Δημοτικό Κοιμητήριο Παπάγου, οι συγγενείς και οι φίλοι του Νίκου Σαργκάνη από τον αθλητικό χώρο και όχι μόνο, θα πουν το «ύστατο χαίρε» στο «Φάντομ» των ελληνικών γηπέδων.
Ο παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας νοσηλευόταν σε κώμα δίνοντας μάχη με τον καρκίνο και την Κυριακή (8/12) κατέληξε, ηττημένος από την επάρατο νόσο, σκορπώντας θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό. Η κηδεία του Σαργκάνη θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί.
Η ζωή του «φάντομ»: Από τον Ηλυσιακό και την Καστοριά στους «αιώνιους» και την… αιωνιότητα
Ο θρυλικός Νίκος Σαργκάνης άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Κυριακής (8/12) και σκόρπισε τη θλίψη στις τάξεις του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Στη γειτονιά των αγγέλων κατοικεί πλέον μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της Ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο «φάντομ» έφυγε από τη ζωή στις 8 Δεκεμβρίου 2024, σε ηλικία 70 ετών, έχοντας αφήσει πίσω του παρακαταθήκη ανεκτίμητης αξία.
Το 1972 ο Νίκος Σαργκάνης ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ηλυσιακό, παίζοντας μάλιστα άμυνα και όχι τερματοφύλακας. Από τη στιγμή όμως που κάθισε κάτω από τα δοκάρια άρχισε να ξεδιπλώνει τις πτυχές του μεγάλου του ταλέντου. Οι εμφανίσεις του με την ομάδα από τα Ιλίσια γρήγορα προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών συλλόγων, αλλά η Καστοριά ήταν αυτή που τον απέκτησε το 1977, σε ηλικία 23 ετών.
Στην ακριτική ομάδα, η οποία τότε αγωνιζόταν στην Α’ Εθνική, έπαιξε τρία χρόνια. Κατάφερε να γευτεί τη χαρά ενός τίτλου. Την κατάκτηση του Κυπέλλου. Το 1980 πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό και καθιερώθηκε στη συνείδηση των φιλάθλων την ίδια χρονιά.
Ήταν 15 Οκτωβρίου του 1980 όταν έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Ομάδα κόντρα στη Δανία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδισε εκτός έδρας με 1-0 και ο Σαργκάνης με τις εκπληκτικές του αποκρούσεις έκανε αίσθηση. Τότε του “κόλλησαν” το παρατσούκλι “Φάντομ”, το οποίο τον ακολούθησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Το 1985 μετά από μία πενταετία στον Ολυμπιακό, μεταγράφηκε στον “αιώνιο αντίπαλό” του, τον Παναθηναϊκό. Στους “πράσινους” αγωνίστηκε έως το 1990 και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για τον Αθηναϊκό που μόλις είχε ανέβει στην Α’ Εθνική. Έπαιξε στην ομάδα του Βύρωνα για δύο χρόνια και σταμάτησε το ποδόσφαιρο ξεκινώντας καριέρα προπονητή.
Στα 19 χρόνια της σπουδαίας καριέρας του κατέκτησε 5 πρωταθλήματα και 5 Κύπελλα και είναι μάλιστα ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που πήρε Κύπελλο με τρεις διαφορετικές ομάδες (Καστοριά, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό) και ήταν φιναλίστ με μία τέταρτη, τον Αθηναϊκό.
Συνολικά είχε καταγράψει 344 αγώνες στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής και 89 στη Β’ Εθνική με τον Ηλυσιακό. Πέτυχε μάλιστα, παρ’ ότι τερματοφύλακας, 6 γκολ με πέναλτι. Τα τέσσερα με τον Ολυμπιακό και τα δύο με τον Παναθηναϊκό. Η καριέρα του με την Εθνική Ελλάδας ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου του 1980 κόντρα στη Δανία. Φόρεσε τη “γαλανόλευκη” φανέλα σε 58 αγώνες, μέχρι το 1991, ένα χρόνο πριν σταματήσει το ποδόσφαιρο.