Μία άνευ προηγουμένου κρίση έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ, βλέποντας ότι το πεδίο μάχης στη Λωρίδα της Γάζας καθίσταται στατικό, στρέφει την προσοχή του στη Χεζμπολάχ, προχωρώντας σε μία σειρά από επιθέσεις στους ηγέτες, διοικητές και στις υποδομές της στο Λίβανο με στόχο να υποχωρήσουν από τα σύνορα. Οι επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας σε βομβητές και ασύρματους αποκάλυψαν ότι το Ισραήλ αλλοίωσε τα συστήματα επικοινωνίας της οργάνωσης, ενώ μια αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό σκότωσε μεγάλο μέρος της ηγεσίας της επίλεκτης δύναμης Radwan.
Αλλάζοντας την στρατηγική του, το Ισραήλ στέλνει σιωπηρά ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο στη Χεζμπολάχ: «Απομακρυνθείτε από τα σύνορα ή πάμε σε πόλεμο». Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά, βλέποντας πως έχει εξελιχθεί η κατάσταση αυτή πιέζουν για την εξεύρεση μίας διπλωματικής λύσης. με αποτέλεσμα η Χεζμπολάχ να συμφωνήσει να μετακινήσει οικειοθελώς τη δύναμή της αρκετά μίλια μακριά από τα ισραηλινά σύνορα και να επιστρέψει προς τη γραμμή που συμφωνήθηκε μετά τον πόλεμο του 2006, πράγμα που αποτελεί αίτημα του Ισραήλ για να σταματήσει τις επιθέσεις.
Σημειώνεται πως ο Νασράλα προειδοποίησε ότι αν το Ισραήλ εισβάλλει στον Λίβανο, θα εγκλωβιστεί στις μάχες. «Ελπίζουμε το Ισραήλ να εισέλθει στον Λίβανο, περιμένουμε τα τανκς τους μέρα και νύχτα, λέμε καλώς ήρθατε», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συνομιλίες αυτές βρίσκονται σε αδιέξοδο και ότι ο χρόνος τελειώνει για να βρεθεί μια άλλη λύση εκτός από τον πόλεμο για να σταματήσουν οι διασυνοριακές επιθέσεις της Χεζμπολάχ.
Συνεχίζονται οι εκρήξεις στην Γάζα
Δεν υποχωρεί το Ισραήλ παρά την πίεση
Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η κυβέρνηση του Ισραήλ δέχεται αυξημένες πιέσεις από τον διεθνή παράγοντα, να σταματήσει τις επιθέσεις στη Χεζμπολάχ και να αφήσει περισσότερους από 50.000 κατοίκους που απομακρύνθηκαν από τον βορρά να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πράγμα που το Ισραήλ θεωρεί απώλεια κυριαρχίας. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον βορρά όπως είναι», δήλωσε ο Nir Barkat, υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, σε συνέντευξή του. «Δεν νομίζω ότι η Χεζμπολάχ θα μετακινηθεί εθελοντικά στο βορρά. Έτσι, υπάρχει ένα άλλο μέρος του πολέμου μπροστά μας».
Μέχρι τώρα, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ πολεμούσαν με άτυπους κανόνες που καθορίζουν πού μπορούν να επιτεθούν οι δύο εχθροί, ποιους τύπους όπλων μπορούν να χρησιμοποιήσουν και αν σκοτώνονται άμαχοι ή μαχητές. Τα χτυπήματα στη Νταχιγιέ ξεπερνούν αυτούς τους λεγόμενους κανόνες του παιχνιδιού. «Αν ο Νασράλα κλιμακώσει, τότε το τίμημα που θα πληρώσει στην Νταχιγιέ της Βηρυτού θα είναι πολύ υψηλό», δήλωσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Το Ισραήλ δεν θα κρατηθεί από το να χτυπήσει ξανά το νευραλγικό κέντρο της Χεζμπολάχ, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Πού οφείλεται η αλλαγή στρατηγικής
Η στρατηγική στροφή του Τελ Αβίβ προσανατολίζεται στο να αλλάξει τους όρους μιας διασυνοριακής σύγκρουσης που έχει στοιχίσει ακριβά και στις δύο πλευρές, αλλά δεν έχει σαφή διπλωματική έξοδο. Η Χεζμπολάχ έχει υποσχεθεί να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ μέχρι να σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα, αλλά οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός είναι άκαρπες εδώ και μήνες και επί του παρόντος έχουν βαλτώσει. Υπενθυμίζεται πως η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους από τα σύνορα λίγο μετά τις επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησαν τον πόλεμο στη Γάζα.
Το Ισραήλ είχε επιδιώξει να αποφύγει έναν πόλεμο, ενώ οι μάχες στη Γάζα ήταν σε πλήρη εξέλιξη και τα στρατεύματά του είχαν εξαντληθεί από τη μάχη. Αλλά καθώς η δραστηριότητα σε αυτό το μέτωπο έχει μειωθεί, το Ισραήλ έχει πιέσει το φάκελο στο βορρά, δήλωσαν Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι και περιφερειακοί αναλυτές. Ο Yoav Gallant, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, επισκέφθηκε στρατεύματα σε αεροπορική βάση στο βόρειο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες και τους είπε να προετοιμαστούν για μια σκληρή μάχη. «Το κέντρο βάρους κινείται προς τα βόρεια», είπε.
Υπό πίεση ο Iron Dome – Υπερτερεί η Χεζμπολάχ
Κλιμακώνονται οι επιθέσεις
Εδώ και μήνες το Ισραήλ σφυροκοπεί τη λιβανέζικη μαχητική ομάδα με όλο και πιο περίπλοκες μυστικές επιχειρήσεις, αεροπορικές επιδρομές βαθιά μέσα στο έδαφός της και στοχευμένες δολοφονίες κορυφαίων αξιωματούχων σε πλήγματα στη Βηρυτό που κάποτε θα ήταν εκτός ορίων σύμφωνα με τους μακροχρόνιους κανόνες της σύγκρουσης των δύο μαχητών. Στα τέλη Ιουλίου, το Ισραήλ σκότωσε τον κορυφαίο διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ σε αεροπορική επιδρομή σε κτίριο στη Νταχίγια. Τον περασμένο μήνα, έστειλε περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη για να πραγματοποιήσει ένα βαρύ, προληπτικό πλήγμα σε θέσεις πυραύλων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Έχει επίσης πλήξει στόχους στο εξωτερικό που συνδέονται με την υποστήριξη της ομάδας από το Ιράν. Το Ισραήλ σκότωσε μια ομάδα ανώτερων Ιρανών στρατιωτικών αξιωματούχων σε μια επίθεση σε διπλωματικό κτίριο στη Δαμασκό τον Απρίλιο. Αυτόν τον μήνα, εξαπέλυσε επιδρομή κομάντος σε μια ελεγχόμενη από το Ιράν εγκατάσταση στη Συρία για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι κατασκεύαζε όπλα για τη Χεζμπολάχ.
Οι επιθέσεις δημιούργησαν μια σταθερή ανοδική πορεία της διασυνοριακής βίας, καθώς η Χεζμπολάχ εντείνει επίσης τις αντιδράσεις της. Περισσότεροι από 1.000 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο, από περίπου 300 τον μήνα στις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet και του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα το Τελ Αβίβ. Διακόσιες από αυτές εκτοξεύθηκαν την Παρασκευή, πριν από το χτύπημα του Ισραήλ που σκότωσε τον ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ Ιμπραχίμ Ακίλ και περισσότερους από δώδεκα άλλους, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.
Κόκκινες γραμμές
Για πολλά χρόνια, το Ισραήλ απέφευγε να εντείνει την άμεση αντιπαράθεση με τη Χεζμπολάχ από φόβο μήπως πυροδοτήσει έναν κύκλο κλιμάκωσης. Ενώ το Ισραήλ χτυπούσε συχνά τις μεταφορές όπλων προς τη Χεζμπολάχ στη Συρία την τελευταία δεκαετία, ήταν προσεκτικό να αποφεύγει να σκοτώνει μέλη της Χεζμπολάχ.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν τώρα ότι αυτή η στρατηγική άφησε τη Χεζμπολάχ να επανεξοπλιστεί και να οχυρωθεί μετά τον πόλεμο του 2006. Τον περασμένο χρόνο, το Ισραήλ σκότωσε 500 μαχητές της Χεζμπολάχ, πολλοί από τους οποίους ήταν ανώτεροι στην ιεραρχία της οργάνωσης.
Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να συγκρατούνται. Απόδειξη της συγκράτησης αυτής είναι ότι παρόλο που η Χεζμπολάχ έχει τη δυνατότητα να παραβιάσει τον Iron Dome, πλήττοντας ολόκληρο το Ισραήλ με πυραύλους ακριβείας, δεν το έχει κάνει.
Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι περισσότερες ανταλλαγές πυρών εξακολουθούν να περιορίζονται σε λίγα μίλια εκατέρωθεν των κοινών συνόρων. Αλλά οι υπολογισμοί και των δύο πλευρών αλλάζουν γρήγορα. «Αυτές οι κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν πλέον», δήλωσε ο Carmit Valensi, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας και ειδικός στη Χεζμπολάχ. «Τα πράγματα άλλαξαν δραματικά σε αυτούς τους κανόνες του παιχνιδιού».