Μια διεθνής ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια αποστολή στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου Θάλασσας, γνωστό ως «Φρέαρ των Οινουσσών» ή Calypso Deep, το οποίο βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα ευρήματα της έρευνας ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς αποκάλυψαν μια συγκλονιστική συγκέντρωση απορριμμάτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, οι ερευνητές εντόπισαν συνολικά 167 αντικείμενα στον πυθμένα του Calypso Deep. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των αντικειμένων αποτελούνταν από πλαστικό, γυαλί, μέταλλο και χαρτί.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Marine Pollution Bulletin, καταδεικνύουν μια από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις θαλάσσιας ρύπανσης που έχουν καταγραφεί ποτέ σε τόσο μεγάλα βάθη. Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί μια σκληρή υπενθύμιση για την κρίσιμη κατάσταση του περιβάλλοντος.
Για τη συλλογή δεδομένων, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το Limiting Factor, ένα προηγμένο επανδρωμένο υποβρύχιο. Το υποβρύχιο κατάφερε να φτάσει στο ακραίο βάθος και να καταγράψει εικόνες που αποδεικνύουν ότι τα απόβλητα μπορούν να φτάσουν ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα και βαθιά σημεία της Μεσογείου.
Από τα 167 αντικείμενα που εντοπίστηκαν, τα 148 χαρακτηρίστηκαν ως θαλάσσια απόβλητα, ενώ τα υπόλοιπα 19 θεωρούνται ότι έχουν ανθρώπινη προέλευση. Η εικόνα που προκύπτει είναι σοκαριστική για το μέλλον των θαλασσών.
Ο Μιγκέλ Κανάλς, καθηγητής στο Τμήμα Γης και Δυναμικής Ωκεανών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, εξέφρασε την ανησυχία του για τα ευρήματα. «Βρήκαμε επίσης αποδείξεις για την απόρριψη σακουλών γεμάτων σκουπίδια από σκάφη, όπως αποδεικνύεται από τη συγκέντρωση αποβλήτων», ανέφερε. Στη συνέχεια, προειδοποίησε ότι «δυστυχώς, όσον αφορά τη Μεσόγειο, δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι κανένα σημείο της δεν είναι καθαρό».
Η πρόσβαση σε τέτοια βάθη αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την απομάκρυνση αυτών των απορριμμάτων. Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για την εφαρμογή παγκόσμιων πολιτικών που θα στοχεύουν στη μείωση των αποβλήτων στους ωκεανούς, καθώς και στην προώθηση αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες και στη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων.
Η Μεσόγειος Θάλασσα πλήττεται ιδιαίτερα από το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το Στενό της Μεσσήνης κατέχει το θλιβερό ρεκόρ της μεγαλύτερης γνωστής πυκνότητας θαλάσσιων αποβλήτων παγκοσμίως.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η πρόσφατη έρευνά τους θα ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα και θα εντείνει τις προσπάθειες, ιδίως στην περιοχή της Μεσογείου, για την αντιμετώπιση της ρίψης απορριμμάτων, και κυρίως πλαστικών, στο φυσικό περιβάλλον και στη θάλασσα.
Ο καθηγητής Κανάλς επεσήμανε ότι «η βαθύτερη περιοχή του ωκεανού παραμένει ακόμα σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στο ευρύ κοινό, γεγονός που δυσχεραίνει την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της πολιτικής σχετικά με την ανάγκη διατήρησης αυτών των περιοχών». Τόνισε την ανάγκη για μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ επιστημόνων, δημοσιογράφων, μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων φορέων επιρροής για την ενίσχυση της συνειδητοποίησης σχετικά με αυτό το τεράστιο πρόβλημα.