Ανοίγει ο δρόμος να διατεθούν ακίνητα που έχει στην κυριότητά του το Δημόσιο σε ιδιώτες κατασκευαστές
Με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και με έμφαση στην ενίσχυση νέων ζευγαριών, χαμηλόμισθων και μονογονεϊκών οικογενειών, θα επιλεγούν οι δικαιούχοι που θα στεγαστούν στα πρώτα ακίνητα κοινωνικής κατοικίας του Δημοσίου.
Στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του θεσμού της κοινωνικής αντιπαροχής, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για να πάρει στη συνέχεια τον δρόμο προς τη Βουλή.
Με τις νέες διατάξεις, ανοίγει ο δρόμος να διατεθούν ακίνητα που έχει στην κυριότητά του το Δημόσιο σε ιδιώτες κατασκευαστές οι οποίοι με τη σειρά τους θα ανεγείρουν σύγχρονες οικοδομές, θα κρατήσουν έως και το 70% της επιφάνειας για ίδιο όφελος και θα διαθέσουν το υπόλοιπο 30% στο κράτος το οποίο με τη σειρά του θα το χρησιμοποιήσει για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών ευάλωτων. Τα νέα ή ανακαινισμένα διαμερίσματα θα διατίθενται με προσιτό ενοίκιο σε νέους, νέα ζευγάρια και ευάλωτα νοικοκυριά.
Μέσω του σχήματος «rent to own» θα δίνεται η δυνατότητα στον μισθωτή, ύστερα από μια περίοδο συνεννόησης και συνεπούς καταβολής μισθώματος, να γίνει τελικά ιδιοκτήτης του σπιτιού του με δυνατότητα αγοράς του ακινήτου.
Σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου το πρόγραμμα της «Κοινωνικής Αντιπαροχής» θα «τρέξει» εντός του έτους με την κυβέρνηση να επιδιώκει:
- Αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων στην αγορά.
- Παροχή κοινωνικού ενοικίου σε ευάλωτους πολίτες, με εγγυημένα χαμηλότερο ενοίκιο από κράτος.
- Αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης δημόσιας περιουσίας, που λιμνάζει για χρόνια.
Ειδικότερα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, τροποποιείται ο νόμος 5006/2022 και εισάγονται οι εξής αλλαγές:
Επεκτείνεται η έννοια της κοινωνικής αντιπαροχής. Θα καλύπτει όχι μόνο την ανέγερση νέων κτιρίων σε αδόμητα ακίνητα, αλλά και την ανακαίνιση ή επισκευή ήδη δομημένων χώρων.
Προβλέπεται η μεταβίβαση «εξ αδιαιρέτου» ποσοστού επί του ακινήτου στον ανάδοχο, ενώ στην υφιστάμενη διάταξη ο ανάδοχος περιοριζόταν στη χρήση ή εκμετάλλευση κάποιων οριζοντίων ιδιοκτησιών.
Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, με αναλυτική καταγραφή των διαδικασιών, διαγωνισμών και συμβάσεων, εξασφαλίζοντας διαφάνεια και καλύτερο έλεγχο.
Ρυθμίζονται πιο αναλυτικά τα κριτήρια και η διαδικασία για την επιλογή δικαιούχων από τον ΟΠΕΚΑ, ενώ ενισχύονται οι ρήτρες για τη δυνατότητα «rent to own», αγοράς της κατοικίας ύστερα από συνεπή ενοικίαση (συγκεκριμένο χρονικό όριο και όροι συνέπειας).
Αποσαφηνίζεται το ελάχιστο ποσοστό κοινωνικών κατοικιών (τουλάχιστον 30%), ενώ στην υφιστάμενη διάταξη αυτό βρισκόταν σε ένα εύρος (30% έως 60%), χωρίς λεπτομερή ρύθμιση των λοιπών όρων.
Ορίζεται το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ως κεντρικός φορέας, ο οποίος κατά τρόπο οριζόντιο θα υλοποιήσει την κυβερνητική στεγαστική πολιτική σε σχέση με την κοινωνική αντιπαροχή.
Πρώτες παραχωρήσεις
Εντός του έτους αναμένεται να εκδοθούν οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις για να «τρέξει» στη συνέχεια ο πρώτος διαγωνισμός για την κατασκευή διαμερισμάτων σε κρατικά οικόπεδα.
Ενα από τα πρώτα ακίνητα που αναμένεται να αξιοποιηθούν είναι το ακίνητο της εταιρείας Χρωματουργεία Πειραιώς (ΧΡΩΠΕΙ), 17.893 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην οδό Πειραιώς και παραμένει αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980. Αυτό θα μπορούσε βάσει των υπολογισμών να φιλοξενήσει 300 διαμερίσματα.
Από αυτά, τουλάχιστον τα 90 (30%) θα ενοικιάζονται από το κράτος ως κοινωνικές κατοικίες. Τα υπόλοιπα 210 διαμερίσματα θα τα κρατήσει ο ανάδοχος του διαγωνισμού που θα αναλάβει την ανέγερση των κατοικιών.
Πηγή: Μαρία Βουργάνα/tanea.gr/ Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ