1 ώρα προετοιμασία
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: για 10 λουκάνικα των 20 εκ. ή 20 των 10 εκ.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το πρόβειο λουκάνικο, ξεκινάμε με τη προετοιμασία του κρέατος.
- Η προετοιμασία κρέατος γίνεται αφού έχουμε κρυώσει καλά τα κομμάτια που θα επεξεργαστούμε, για να πετύχουμε συμπαγές αποτέλεσμα στα λουκανικά μας.
- Κόβουμε στην κρεατομηχανή το κρέας (κρύο), σε σημείο που να είναι ομοιόμορφο. Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά μας και κάνουμε ένα πρώτο ανακάτεμα με τα χέρια.
- Σε δεύτερη φάση προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, την ζάχαρη με τον πελτέ και ζυμώνουμε ξανά με τριμμένο πάγο.
- Αφού έχουμε ζυμώσει και ομογενοποιήσει το μείγμα μας, γεμίζουμε προσεκτικά το χοιρινό έντερο με ένα χωνί.
- Δένουμε με ένα σπάγγο σε μέγεθος περίπου 20εκ.
- Τα διατηρούμε στο ψυγείο έως 3 ημέρες μέχρι να τα ψήσουμε καταπώς μας αρέσει.
Παναγιώτης Σιαφάκας, Ιορδάνης Τσενεκλίδης
Η συνταγή στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.