Σταφιδόψωμα με γλυκά μπαχαρικά (βίντεο)
Για το πρωινό, για το σχολείο, για το γραφείο, για το απόγευμα με τον καφέ, το τσάι ή το αγαπημένο μας ρόφημα. Αφράτα σταφιδόψωμα για όλες τις ώρες.
Υλικά
Τεμάχια: 8 – 10
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 ml γάλα, φρέσκο
50 γρ. βούτυρο, αγελάδας, λιωμένο
2 κουτ. σούπας μαγιά ξηρή
1 κουτ. σούπας μπράντι
70 γρ. ζάχαρη
1/4 κoυτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
ελάχιστο αλάτι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
60 γρ. σταφίδες μαύρες κορινθιακές
1 κρόκος αυγού, αραιωμένος με 1 κουτ. σούπας νερό
Διαδικασία
Για τα σταφιδόψωμα με γλυκά μπαχαρικά, βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, το βούτυρο, τη μαγιά, το μπράντι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το γαρίφαλο, την κανέλα, αλάτι, το ξύσμα από το πορτοκάλι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Βάζουμε τα στερεά υλικά στον κάδο του μίξερ με υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5-8 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα 2 λαμαρίνες του φούρνου.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια και σχηματίζουμε τα σταφιδόψωμα (σε σαλίγκαρο, κουλουράκι, μικρό καρβελάκι κ.α.) και μεταφέρουμε στα ταψιά. Καλύπτουμε χαλαρά με πετσέτα για 60 λεπτά για να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Μόλις φουσκώσουν τα σταφιδόψωμα αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Σταφιδόψωμα: Δείτε το βίντεο εδώ
Φωτογραφία + Βίντεο: Digital Minds
Food styling: Olivia Artemis Webb
Βοηθός Food Stylist: Ματίνα Πετρούτσα
Βοηθός Props Stylist : Μαρία Γιαννουράκου
..