Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), με αιχμή το φορολογικό καθεστώς που θα διέπει τις παροχές τους, κυρίως δε τα εφάπαξ, που αποτελούν εδώ και καιρό σημείο τριβής καθώς παραμένουν αφορολόγητα, σε αντίθεση με τις συντάξεις που φορολογούνται ως εισόδημα, προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.
Σύμφωνα με τον κ. Νούνη, εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται η δημιουργία 5 νέων ΤΕΑ, ενώ μόλις χθες εγκρίθηκε το καταστατικό του ΤΕΑ της Eurobank που προστέθηκε στα συνολικά 25 Ταμεία που λειτουργούν στη χώρα μας. «Καλή» χαρακτήρισε τη συγκυρία για τη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων και ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «η ανάπτυξη ενός τόσο σημαντικού θεσμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηρίζεται σε εφήμερα φορολογικά κίνητρα, αλλά σε αρχές, κανόνες, πραγματικές ανάγκες, δεσμούς εμπιστοσύνης και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους». Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, σε όλο τον κόσμο ο κανόνας είναι ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία προσφέρουν κυρίως συμπληρωματικό μηνιαίο εισόδημα – δηλαδή, σύνταξη. Στην Ελλάδα, ο σχεδόν καθολικός κανόνας είναι η παροχή αποκλειστικά εφάπαξ, υπογράμμισε, για να καταλήξει «ότι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, εντός του τρέχοντος εξαμήνου θα διεξαχθεί διάλογος, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ενώ αρκετές από τις προτάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, όπως η ενοποίηση και η ενίσχυση των φορέων εποπτείας και η δυνατότητα ίδρυσης πολυ-εργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, αποτελούν ήδη αντικείμενο επεξεργασίας από το υπουργείο Εργασίας. Την… αναπόφευκτη ωφέλεια της ελληνικής οικονομίας από την ανάπτυξη των ΤΕΑ υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Ν. Βέττας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, η ελληνική οικονομία έχει έλλειμμα μακροπρόθεσμων και παραγωγικών επενδύσεων, αντιμετωπίζει πρόβλημα αποταμίευσης και έλλειψη κινήτρων για συμμετοχή στην αγορά εργασίας και, ως εκ τούτου, κάθε πρόταση για το συνταξιοδοτικό, που θα ωφελήσει και τους τρεις πυλώνες, θα ωφελήσει και τη συνολική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη του ΙΟΒΕ, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών, Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών του Ιδρύματος Γιώργος Γατόπουλος, προτείνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις όπως η ενοποίηση και ενίσχυση των φορέων εποπτείας, η δυνατότητα ίδρυσης πολυ-εργοδοτικών ΤΕΑ, αλλά και η διατήρηση των φορολογικών κινήτρων ως προς τις εφάπαξ συνταξιοδοτικές παροχές, σε συνδυασμό όμως με την εφαρμογή καθολικών, θεσμικά κατοχυρωμένων ορίων. Παράλληλα, τονίζει την αναγκαιότητα παρεμβάσεων πέρα από την επαγγελματική ασφάλιση που αφορούν την τόνωση της συμπληρωματικότητας αυτής με τον πρώτο και τον τρίτο πυλώνα ασφάλισης, καθώς και με την τόνωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.
ΠΗΓΗ KATHIMERINI GR.