Την ανάγκη άμεσης παρέμβασης για την ανεξέλεγκτη διάθεση των φαρμάκων αδυνατίσματος επισημαίνουν οι Έλληνες παθολόγοι, με αιχμή τη δραστική ουσία τιρζεπατίδη. Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) ζητά από τον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας να καθιερωθεί η υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όχι για λόγους αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕΠΕ, Ευάγγελος Τούλης, σκοπός είναι να μπουν «φρένα» στη λήψη του φαρμάκου χωρίς ιατρική παρακολούθηση, ώστε να μη διατίθεται σαν ένα απλό παυσίπονο από τα φαρμακεία.
Το φάρμακο Mounjaro, που περιέχει την τιρζεπατίδη, κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τα μέσα Νοεμβρίου 2024, αρχικά σε δόσεις των 2,5 και 5 mg και σύντομα και σε δόση των 7 mg. Προορίζεται για σοβαρές παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία με ΔΜΣ άνω του 30, και διατίθεται ήδη με γραπτή ιατρική συνταγή από τη Φαρμασέρβ – Λίλλυ.
Κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση
Παρά την αποτελεσματικότητά του στη ρύθμιση βάρους και γλυκόζης, το φάρμακο ενέχει σοβαρούς κινδύνους, όπως γαστρεντερικές διαταραχές και υπογλυκαιμικά επεισόδια. Ο κ. Τούλης, που ήδη παρακολουθεί περισσότερους από 30 ασθενείς υπό θεραπεία με τιρζεπατίδη, αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση ασθενούς που υπέστη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ακόμη και σε ελάχιστη δόση.
«Το φάρμακο δεν είναι καλλυντικό προϊόν. Είναι ισχυρό φαρμακευτικό σκεύασμα και απαιτεί στενή ιατρική παρακολούθηση. Η αλόγιστη χρήση του μπορεί να αποβεί μοιραία», προειδοποιεί ο κ. Τούλης.
Οι κίνδυνοι της άκριτης διάθεσης από φαρμακεία
Παρά το γεγονός ότι ο νόμος απαιτεί ιατρική συνταγή για όλα τα φάρμακα, στην πράξη, όπως σημειώνει ο κ. Τούλης, στα φαρμακεία εξακολουθούν να διατίθενται πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς έλεγχο. Υπενθυμίζει το παράδειγμα της σεμαγλουτίδης (Ozempic), όταν διαβητικοί ασθενείς δυσκολεύονταν να βρουν το φάρμακό τους λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης του για αδυνάτισμα.
«Ο φαρμακοποιός δεν είναι γιατρός. Δεν μπορεί να αξιολογήσει αν ένας ασθενής έχει προϋπάρχουσες παθήσεις ή κινδυνεύει από σοβαρές παρενέργειες όπως η παγκρεατίτιδα», υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ότι πριν τη χορήγηση της τιρζεπατίδης πρέπει να γίνεται πλήρης προληπτικός έλεγχος.
Αποζημίωση μόνο για ειδικές περιπτώσεις
Η ΕΕΠΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν ζητά τη γενικευμένη αποζημίωση του φαρμάκου, αλλά συμφωνεί με την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση να καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα και παχυσαρκία. Εκφράζει ωστόσο επιφυλάξεις για την πρόβλεψη ότι μόνο οι ενδοκρινολόγοι θα μπορούν να το συνταγογραφούν, ζητώντας να δοθεί το δικαίωμα και στους παθολόγους, υπό αυστηρή κλινική εποπτεία.
«Το θέμα δεν είναι η ειδικότητα του γιατρού, αλλά η σωστή διαχείριση των ασθενών», καταλήγει ο κ. Τούλης, προειδοποιώντας για άλλη μια φορά ότι η τιρζεπατίδη, αν δεν χρησιμοποιηθεί υπεύθυνα, μπορεί να γίνει επικίνδυνη.