Αντιμέτωπη με μια ανησυχητική πραγματικότητα βρίσκεται η Αττική, καθώς τα αποθέματα νερού στα φράγματα και τους ταμιευτήρες της πρωτεύουσας έχουν υποστεί σημαντική μείωση. Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της Κυριακής 6 Απριλίου 2025, οι υδατικές δεξαμενές της ΕΥΔΑΠ περιέχουν μόλις 651.511.000 κυβικά μέτρα νερού, την ώρα που η ημερήσια κατανάλωση ξεπερνά το 1.200.000 κυβικά μέτρα.
Ο συνδυασμός της παρατεταμένης ανομβρίας και των περιορισμένων χιονοπτώσεων κατά τον φετινό χειμώνα έχει οδηγήσει σε χαμηλή τροφοδοσία του υδροφόρου ορίζοντα, με αποτέλεσμα η στάθμη των υδάτων να υποχωρεί σε κρίσιμα επίπεδα. Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν, η ποσότητα βροχής και χιονιού δεν ήταν επαρκής για την αναπλήρωση των αποθεμάτων.
Οι επιπτώσεις της κατάστασης είναι ήδη ορατές. Η λίμνη του Μαραθώνα, ιστορικά ένα από τα βασικότερα σημεία υδροδότησης της Αττικής, παρουσιάζει εδώ και καιρό έντονη πτώση της στάθμης. Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στη λίμνη Υλίκη, η οποία φέτος καλείται να καλύψει μεγαλύτερο μέρος των αναγκών, αυξάνοντας την πίεση στα φυσικά αποθέματα. Σύμφωνα με πηγές της ΕΥΔΑΠ, οι υδατικοί πόροι της περιοχής έχουν μειωθεί κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Εάν δεν υπάρξουν σημαντικές βροχοπτώσεις μέχρι το τέλος της άνοιξης, δεν αποκλείονται περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση.
Ενδεχόμενα Μέτρα Περιορισμού και Εξοικονόμησης
Σε περίπτωση που η ανομβρία συνεχιστεί, οι αρμόδιοι φορείς αναμένεται να εξετάσουν μια σειρά από μέτρα για τη διασφάλιση της επάρκειας νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείεται πλέον από τα επιχειρησιακά σενάρια.
Τα μέτρα που ενδέχεται να εφαρμοστούν περιλαμβάνουν:
- Γενικευμένες συστάσεις και καμπάνιες ενημέρωσης προς τους πολίτες για μείωση της κατανάλωσης, με έμφαση σε πρακτικές εξοικονόμησης στο πότισμα, το πλύσιμο αυτοκινήτων και το γέμισμα πισινών.
- Χρονικοί περιορισμοί στο πότισμα εξωτερικών χώρων, με πιθανή απαγόρευση συγκεκριμένες ώρες ή ημέρες.
- Μείωση της πίεσης στο δίκτυο ύδρευσης, κυρίως τις νυχτερινές ώρες.
- Στοχευμένοι περιορισμοί σε επαγγελματικές δραστηριότητες με υψηλή υδατική κατανάλωση.
- Σε ακραίες περιπτώσεις, δεν αποκλείεται ακόμα και η προσωρινή διακοπή υδροδότησης εκ περιτροπής.
- Αύξηση της τιμής του νερού μέσω κλιμακωτής χρέωσης για την αποθάρρυνση της υπερκατανάλωσης.
- Περιορισμός χρήσης νερού για πολυτελείς ή μη απαραίτητες χρήσεις, όπως πισίνες και διακοσμητικά σιντριβάνια, με εντατικούς ελέγχους και πιθανές κυρώσεις.
Επιστήμονες και αρμόδιοι φορείς τονίζουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι συγκυριακή, αλλά αποτελεί ένα σταθεροποιημένο φαινόμενο που σηματοδοτεί τη μετάβαση της Αττικής σε μια ξηρότερη εποχή. Τα υδρολογικά στοιχεία των τελευταίων ετών επιβεβαιώνουν τη διαρκή μείωση των βροχοπτώσεων και της χιονοκάλυψης.
Η κατάσταση θυμίζει την λειψυδρία των αρχών της δεκαετίας του ’90, αλλά η διαφορά είναι ότι σήμερα η μειωμένη διαθεσιμότητα νερού αποτελεί πλέον τον κανόνα. Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες της Ε.Ε. με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού, ενώ ο αγροτικός τομέας αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή.
Ιδιαίτερα πιεστική είναι η κατάσταση στις νησιωτικές περιοχές, όπου η αφαλάτωση προβάλλει ως η μόνη ρεαλιστική λύση.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τη λήψη περιοριστικών μέτρων από την ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο, η εταιρεία εξετάζει ενημερωτική καμπάνια και τεχνικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των αποθεμάτων, ενώ βρίσκεται σε συντονισμό με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκτίμηση της κατάστασης και την προετοιμασία ενδεχόμενων έκτακτων μέτρων.