Καταξιωμένους οινοχόους από βραβευμένα εστιατόρια της Ευρώπης, 25 συνολικά στον αριθμό, προσκάλεσε στην Ελλάδα ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Στόχος, η αύξηση της αντιλαμβανόμενης αξίας του επώνυμου ελληνικού κρασιού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η πλειοψηφία των οινοχόων προέρχονται από εστιατόρια της Γερμανίας που αφενός αποτελεί την Νο1 εξαγωγική χώρα για το ελληνικό κρασί αφετέρου ο Σύνδεσμος κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια αλλαγής της υφιστάμενης εικόνας του ελληνικού κρασιού. Άλλες χώρες προέλευσης των οινοχόων είναι Αυστρία, Ισπανία, Γαλλία, Δανία και Λετονία.
»Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι του ΣΕΟ εργάζονται σε κάποια από τα υψηλότερης γαστρονομικής αξίας Ευρωπαϊκά εστιατόρια με τουλάχιστον 2 αστέρια Michelin όπως Rutz στο Βερολίνο, Azurmendi στο Μπιλμπάο, Alchemist στην Κοπεγχάγη, Le Clarence στο Παρίσι, Es Senz στο Das Achental resort στο Grassau, Oxx & Klee στην Κολωνία, La Table de Yoann Conte στο le Lac d’Annecy στη Γαλλία, Speisemeisterei στη Στουτγκάρδη και άλλα.
»Οι κορυφαίοι αυτοί επαγγελματίες επισκέφθηκαν την Κρήτη και τη Σάμο από 4 έως 10 Ιουνίου και γνώρισαν από κοντά τις κυριότερες αμπελουργικές περιοχές και ποικιλίες των δημοφιλών νησιών. Οι επισκέψεις διοργανώθηκαν σε συνεργασία με το Δίκτυο των Οινοποιών Κρήτης, Wines of Crete, την Περιφέρεια Κρήτης και την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου. Στη διοργάνωση συμμετείχαν ενεργά τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου στα δύο νησιά.
»Οι στοχευμένες επισκέψεις περιλάμβαναν επισκέψεις σε ορεινούς αμπελώνες με 4Χ4, θεματικές γευσιγνωσίες, κάθετες γευστικές δοκιμές, γαστρονομικά γεύματα, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις.»
«Ποιότητα και μοναδικότητα»
«Στόχος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου είναι να προβάλει την ποιότητα, την μοναδικότητα αλλά και την οινική κουλτούρα της χώρας μας που διατηρείται ζωντανή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε τις στοχευμένες ενέργειες εξωστρέφειας που στόχο έχουν την προσέλκυση κορυφαίων επαγγελματιών της παγκόσμιας οινικής αγοράς στη χώρα μας», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Δρ Γιάννης Βογιατζής.
Οι οινοχόοι επέστρεψαν στις πατρίδες τους εντυπωσιασμένοι από τα ελληνικά κρασιά και έτοιμοι να συμπεριλάβουν κάποια από αυτά στις λίστες τους.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Andreas Lutz, Maitre & Head Sommelier του εστιατορίου Wielandshöhe στη Στουτγκάρδη:
«Ήταν μεγάλη χαρά για μένα και για όλους μας να σας επισκεφτούμε και να εντρυφήσουμε στα κρασιά και τον πολιτισμό σας! Θέλω να σας ευχαριστήσω για την απίστευτη φιλοξενία σας, τα υπέροχα κρασιά και το νόστιμο φαγητό και τον χρόνο σας. Θα κρατήσω αυτό το ταξίδι για πάντα στο μυαλό μου!»
Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, το επόμενο VIP ταξίδι καταξιωμένων επαγγελματιών της παγκόσμιας οινικής αγοράς που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου σε συνεργασία με την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου είναι η επίσκεψη 25 Masters of Wine από ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι θα επισκεφθούν την Πελοπόννησο από 8 έως 12 Οκτωβρίου 2023.